Mennesker samarbeider rundt et bord, sett ovenfra.

Dette er essensielt for at tech-selskapene skal utvikle seg

Innovasjon krever samarbeid. Det er Telia fast bestemt på. – Vi er helt avhengige av gode partnere for å drive Telias teknologi fremover.

Det sier Lars Helge Richter Strand. Han jobber i innovasjonsavdelingen Division X i Telia. Her samarbeider han tett med andre tech-virksomheter, og ikke minst med gründerne i mentorprogrammet Telia Startup.

Lars Helge Richter Strand, forretningsutvikler, Telia Divisjon X.

– Det er gjennom partnerskap de store fremskrittene skjer. Derfor satser vi i Telia på flere samarbeid med IoT og datainnsikt fremover, sier Lars Helge Richter Strand.

Sammen blir de et økosystem, som hjelper hverandre med digitalisering ved hjelp av Telias teknologi. Som 5G, IoT og Crowd Insights.

– Ingen teknologi kan utvikles uten gode partnerskap. Selv ikke de smarteste ideene vil se dagens lys hvis man ikke kan kommunisere de ut til verden. Derfor ser vi verdien av å bruke hverandres kompetanse i fellesskap. Det vinner begge parter på, sier Strand.

Bruker Telias partnere for å realisere og skalere opp

En av bedriftene som har fått merke verdien av et godt partnerskap, er norske Asistobe. Gründerbedriften er i 2022 en av syv utvalgte selskaper i mentorprogrammet Telia Startup. Asistobe bruker kunstig intelligens og dataanalyser for å gjøre kollektivtransporten smartere.

Det har vært unikt å samarbeide med Telia. Vi har fått tilgang til dataanalytikere og eksperter for å lage systemer for en smartere kollektivtransport.

Johan C. Haveland, CEO i Asistobe.
Johan C. Haveland, CEO i Asistobe.

– Det hele begynte med en pitch. Vi var sikker på at ideen vår var god, men trengte Telia for å kunne realisere og skalere opp, sier Johan Haveland, CEO i Asistobe.

Med et sterkt ønske om å lage en bedre kollektivtransport på passasjerenes premisser, som koster mindre og slipper ut mindre CO2, ville Haveland analysere hvordan folk brukte bybanen i Bergen. Men for å tolke bevegelsesmønstre trengte han tilgang til store data.

Ved hjelp av Crowd Insights, et verktøy laget i partnerskap av Unacast og Telia, fikk Asistobe anonyme datasett for å analysere bevegelser knyttet til kollektivtransporten.

Dette er Telia Startup

Strand i Telia sier partnerskapet med Asistobe har vært lærerikt.

– Systemet de har brukt med kunstig intelligens, reell lokasjon og bevegelsesdata er utrolig smart og gir viktig innsikt. I stedet for at man setter opp et konstruert klokkeslett for en bussavgang, kan transporten gå når innbyggerne faktisk reiser, sier Strand.

Asistobe

TEKNOLOGI FOR BEDRE KOLLEKTIV: Asistobe bruker AI-algoritmer og maskinlæring for å finne en best mulig linjestruktur og tidstabell for kollektivtransport.

Med i økosystemet er også Sopra Steria som hjelper Asistobe å teste ut relevante kunder.

Vi synes det er viktig å fasilitere for at små bedrifter kan møte større selskaper på riktig måte. Startups har ofte innovative ideer, men trenger hjelp til å implementere og skalere dem opp.

Tobias Studer Andersson, leder av Sopra Steria Scale up i Skandinavia
Tobias Studer Andersson, leder av Sopra Steria Scale up i Skandinavia

Det internasjonale konsulentselskapet har avdelinger i 46 land, og som leder for selskapets globale Scale up-program med fokus på økosystemsamarbeid, er Studer Anderssons rolle å finne relevante kundebehov for gründerideene.

– Vi hjelper til å gjøre samarbeidsprosessen mer målbevisst og strukturert, slik at etablerte organisasjoner og oppstartsbedrifter sammen kan utforske, eksperimentere og skalere innovative teknologiløsninger, sier Studer Andersson.

Bruker mobilteknologi på nye måter

Når Asistobe analyserer bevegelsesmønstre, er det med teknologien til Unacast, som er spydspiss i Telias satsing på anonyme lokasjonsdata gjennom tjenesten Crowd Insights.

I dag vet vi masse om hvordan vi «beveger» oss på nett, men vi vet mindre om hvordan vi interagerer med den fysiske verden. Derfor mente vi tiden var inne for å lage et slags «Google Analytics» for bevegelser.

Kjartan Slette, medgründer og COO i Unacast.
Kjartan Slette, medgründer og COO i Unacast.

Den tidligere Tidal-medgründeren stiftet selskapet sammen med Thomas Walle og har hatt stor suksess internasjonalt med «Real World Graph»  – en tjeneste som analyser hvordan en by pulserer gjennom bevegelser - aggregert opp til populasjonsnivå.

Med et «Social Distancing Scoreboard» lagde Unacast også en gratis oversikt over hvor effektivt social distancing fungerte i USA under pandemien.

–  Vi tror ikke at man kan ta gode beslutninger uten å ha gode data. Da vil man i beste fall treffe 50 prosent og ta tilfeldige beslutninger basert på tilfeldige data, sier Slette, som mener tiden er inne for å tenke mer helhetlig på analyser og byplanlegging.

–  I dag handler ikke transportselskapenes suksess om antall avganger, men hvor effektivt de bringer noen fra a til b, og ofte via flere forskjellige transportmidler. Derfor trenger vi analyser av hvordan en by beveger seg, sier Slette.

Her sitter gründerne som er med på årets Telia Startup-program. Johan C. Haveland (Asistobe), Marius Ebbesen (Telia), Martin Svangstun (Aivero), Jens-Inge Ingvaldsen (Rensikt), Charlotte Heyerdahl (Telia), Thommy Tellefsen (Leid), Mats Hetling (Nordiq Products), Jan-Erik Vinje (OneSiteViewer) og Caylie Mørck (Leid).

TELIA STARTUP: Her sitter gründerne som er med på årets Telia Startup-program. Johan C. Haveland (Asistobe), Marius Ebbesen (Telia), Martin Svangstun (Aivero), Jens-Inge Ingvaldsen (Rensikt), Charlotte Heyerdahl (Telia), Thommy Tellefsen (Leid), Mats Hetling (Nordiq Products), Jan-Erik Vinje (OneSiteViewer) og Caylie Mørck (Leid).

Mentor Strand i Telia sier samarbeidet med Unacast, Sopra Steria, Asistobe – og de andre samarbeidspartnerne, også er avgjørende for å utvikle Telias teknologi videre.

– Innovasjon skjer raskere og er til det bedre for samfunnet om vi klarer å samarbeide. Gjennom mentorprogrammet og partnerskapene våre utveksler vi nyttig kompetanse og kan sammen gjøre den teknologiske utviklingen bedre og mer bærekraftig, sier Strand.

Var denne siden nyttig?