5G basestasjon Telia på Trollstigen

Innovativ basestasjon gir bærekraftig 5G på Trollstigen

Med sol, vind og hydrogen har Telia bygget en basestasjon med langt mindre negativ påvirkning på miljøet. Nå er håpet at pilotprosjektet vil tas i bruk flere steder for å skape miljøvennlig mobildekning.

– Vi har prøvd i årevis, og endelig har vi fått det til: En grønn og bærekraftig basestasjon har blitt bygget i nærmest umulige forhold på Trollstigen, og vi kan endelig tilby 5G-dekning langs strekningen, sier prosjektleder Erik Kværnmo i Telia Norge.

Sol, vind og hydrogen

Pilotprosjektet på toppen av Trollstigen er verdens første bærekraftige basestasjon og drives av sol, vind og hydrogen. Stasjonens eneste utslipp er vanndamp, og med fornybar energi og en spesialutviklet teknologi sørger basestasjonen for å drifte et 5G-nett med høy hastighet og stor kapasitet.

– Hver for seg fantes alt dette fra før, i form av solceller, vindturbiner og hydrogenlagring. Men med denne stasjonen har vi satt sammen alle de fornybare enhetene til ett, og vi har fått en basestasjon ingen har sett maken til, sier Kværnmo.

Anlegget består av en 20 meter høy mast, en spesiallaget hytte med et rom for radioutstyr og et for hydrogenlagring, solceller i mast og på tak, og fire vindturbiner.

trollstigen-eirik-kvaernmo.jpg

STOLT: Prosjektleder Eirik Kværnmo er fornøyd med at de har klart å sette opp en basestasjon, der det eneste utslippet er vanndamp.

Dekker et kritisk sikkerhetsbehov

Når tusenvis av turister ventes å innta veien i sommer er det altså for første gang med mobildekning. Basestasjonen sender ut både 5G, 4G og 2G. Før Telia åpnet basestasjonen var den eneste muligheten for kontakt med omverdenen via et nødnett, der man måtte bruke satellitt for å nå frem til nødetatene.

– Det er kritisk hvis uhellet er ute og man trenger hjelp raskt, sier Kværnmo.

I årenes løp har det vært flere ulykker, uhell og uvær som har gjort det vanskelig å melde fra. Derfor ønsket både Nasjonal kommunikasjonsmyndighet, Statens vegvesen og fylkeskommunen at man skulle få på plass en bedre infrastruktur og mobildekning.

Det har tatt tid, for å bygge ut mobilnett i et naturreservat er ikke enkelt. En basestasjon krever strøm, og for å unngå store inngrep i naturen var en selvforsynt basetasjon løsningen.

– Trollstigen hadde aldri hatt mobilnett før Telia bygget det, og hadde kun et nødnett som var drevet av et dieselaggregat. Det var både utrygt å belage seg på for de besøkende og ga dessuten utslipp av CO2, sier Kværnmo.

trollstigen-tur.jpg

LIVSVIKTIG NETT: For turgåere på Trollstigen har det inntil nå krevd bruk av nødnettet for å melde fra om ulykker eller andre hendelser. 

Flere nasjonalparker trenger miljøvennlig mobildekning

Med den nye basestasjonen blir man både tryggere og mer tilgjengelig på turistveien i Møre og Romsdal. Nå håper Kværnmo den vil tas i bruk flere steder i landet.

I dag mangler mange av Norges nasjonalparker og turistveier tilstrekkelig mobildekning, noe som gjør det vanskeligere å tilkalle hjelp om uhellet er ute.

– Jeg håper teknologien og innovasjonen vi har utviklet kan brukes til tilsvarende bærekraftig basestasjoner i de andre parkene rundt omkring i Norge. Vi har testet og utviklet, og sett hvilke energikilder som gjør seg best fra sesong til sesong. Dette anlegget skal tåle en tyfon, sier Kværnmo.

trollstigen-basestasjon-5g-solcelle.jpg

SOLENERGI: Store solcellepanneler dekker vegger og tak på basestasjonen.

Håper på flere grønne basestasjoner

Administrerende direktør i Telia, Svein Erik Vellan, ser også et stort potensial med bærekraftige basestasjoner og håper dette bare er starten på å gjøre Norges turistattraksjoner tryggere med en teknologi som gagner både mennesker og miljø.

– At vi nå har 5G ved Trollstigen er et viktig signal om at vi bygger 5G i hele Norge, og symboliserer også det bærekraftige aspektet ved den nye teknologien. 5G-nettet er et svært energieffektivt nettverk, og det ligger et enormt potensial for et mer bærekraftig og miljøvennlig samfunn i 5G-teknologien, sier Vellan, som håper alle som ferdes langs denne strekningen i sommer vil ha glede av den nye dekningen.

 

Var denne siden nyttig?