Robotarm med 5G

Muligheter med 5G: Dette skulle vi gjerne hatt roboter til

Tenk å ha en robot som hjalp deg i arbeidshverdagen! Den tanken er ikke så fjern lenger. – 5G vil skyte fart på bruken av roboter, sier Hemdan Bezabih i Telia.

– Det er uendelig muligheter med roboter, her er det ambisjonene som stopper oss, sier Bezabih, som er forretningsutvikler i Telia.

Med 5G vil mange av fremtidsscenarioene vi har sett for oss, plutselig raskt bli virkelige. Det nye mobilnettet er en av de viktigste faktorene for videre digitalisering av samfunnet vårt. I 2023 blir Telia først med 5G til hele Norge.

5G gir robotene superkrefter

Roboter kan fort høres litt sci-fi ut, men når du tenker over det er de allerede en stor del av hverdagen. I norske hjem bruker vi roboter til gressklipping og støvsuging. Og i industrien har vi brukt roboter lenge, både for produksjon og logistikk. Problemet er at robotene gjerne har vært avhengig av wifi, og ofte ikke hatt solid nok oppkobling til at vi har kunnet stole på dem. Med 5G-nettet får robotene mulighet til å bevege seg lenger og ikke minst til å ta smartere avgjørelser i sanntid.

Hemdan Benzabih er forretningsutvikler i Telia. Hun forklarer at 5G gir robotene superkrefter.

– Med kapabiliteten til 5G vil roboter kobles til et nett med mye høyere hastigheter og lavere forsinkelse enn tidligere teknologier. I tillegg vil vi kunne forbedre ytelsen ved å bruke et dedikert private mobilnett.

Hemdan Bezabih, forretningsutvikler, Telia

– En intelligent robot må hente inn data fra omgivelsene, analysere den og agere deretter. Og det må skje raskt. Med 5G kan denne dataprosesseringen flyttes ut av roboten og opp til en mobil edge eller en skytjeneste. Dermed trenger ikke robotene i seg selv å være like komplekse å bruke, de vil bli rimeligere å produsere, og ha langt bedre batterilevetid. Dette tror vi vil skyte fart på bruken av roboter.

Ved å sentralisere dataprosesseringen vil små rimelige roboter få tilgang til stor prosesseringskraft og avanserte analysetjenester. Dette er ikke mulig uten et nett som takler store datamengder med lav forsinkelse slik som 5G.

Telia blir først med 5G i hele Norge


I 2023 blir Telia først med landsdekkende 5G. 5G står for 5. generasjons mobilnett, og er langt mer enn en liten oppgradering fra 4G. Det er en helt ny teknologi! Raskere. Og med helt rå kapasitet.  Det trenger vi, nå. For det er ikke lenger bare mobiltelefoner som bruker mobilnettet. Alt fra biler, busser til droner og roboter kobler seg på. Uten 5G hadde det ikke vært mulig.

I en rapport fra konsulentselskapet PWC anslås det at 5G vil bidra tll en global verdiøkning på elleve tusen milliarder kroner – det er like mye som hele det norske oljefondet! Over halvparten av dette vil skje innenfor helsesektoren.

Ekstra hender på sykehjemmet

Robotene ønskes velkommen til Grefsenhjemmet i Oslo. Fagsjef Ingrid Blokhus skulle gjerne satt dem i sving på sykehjemmets demensavdeling.

– Personer med demens kan blant annet miste språk. De kan oppleve smerte uten å kunne sette ord på det, og det kan hende de selv ikke helt forstår at det er smerte de har, forklarer Ingrid.

En slik robot ville måtte kunne registrere data og analysere dem for så å reagere på funnene. For at dette skal kunne skje raskt nok, vil 5G være nøkkelen. Opplastning av store mengder data må gå lynraskt, og like raskt må dataen behandles i skyen og sende aksjonspunkter tilbake til roboten.

EKSTRA HENDER: Ingrid Blokhus er fagsjef ved Grefsenhjemmet i Oslo. Hun ønsker robotene hjertelig velkommen.

– Per i dag har vi verktøy som hjelper oss til å kartlegge smerter. Det hadde vi trengt en robot til! Da kunne vi fanget det opp på et tidligere tidspunkt, og satt i gang målrettede tiltak.

Ingrid Blokhus, fagsjef ved Grefsenhjemmet i Oslo.

Ingrid mener også at man med fordel kunne tatt i bruk roboter til å fange opp endringene i beboernes medisinbehov, og ikke minst hjelpe personer med demens til selvstendig å fullføre nødvendige handlinger som å gå på do.

– Hvis personer med demens våkner om natten og må tisse, så kan vedkommende glemme hva man skal på veien til toalettet. For noen kan dette skje hver natt, forteller Ingrid.

Det å ha kort arbeidsminne kan kompenseres med en robot, som fanger opp mønsteret, forstår behovet og sørger for at personen når helt frem til toalettet. Men helsektoren er ikke den eneste som vil oppleve store endringer i tiden som kommer. 5G vil effektivisere og bidra til smartere ressursbruk i så godt som alle bransjer. Uansett hva vi jobber med, er det med andre ord god grunn til å begynne å tenke på hva vi helst skulle hatt en robot til.

Hva ville du hatt en robot til? 

– En robot som masserer meg

Det svarer den spøkefulle tatovørlærling Fredrik Holme.

– Eller som kunne passet på holdningen min mens jeg tatoverer, utdyper han, og forteller at han må jobbe i mange rare stillinger i løpet av en arbeidsdag.

I tatoveringsstudioet er det mange oppgaver som kunne vært løst av robot.

– Roboten kunne tatt seg av alt forarbeidet før jeg skal lage en tatovering. Alt fra å booke kunder til å rigge stasjon og utstyr. Hadde vært greit med en robot som lagde stensil også, sier Fredrik.

– Kunne delt ut flyers og smaksprøver

Heidi Marie Holmebakken, som driver et bakeri, og ser mange bruksområder for en robot. 

– Det hadde vært morsomt med en robot som kunne hjelpe til utenfor bakeriet med mersalg. Rett og slett fått flere kunder inn til oss, sier Heidi Marie.

Når jobben er gjort ute hadde ikke Heidi Marie hatt vanskeligheter med å finne oppgaver til en robot innendørs. Både til gulvvask og vinduspuss.

– En robotkopi av meg selv

Det skulle gjerne Robin Hundal hatt. Han driver sitt eget byggefirma.

En robotkollega kunne hjulpet han å holde oversikt.

– Det hadde vært skikkelig greit å ha en robot som til enhver tid har kontroll på hva snekkerne trenger, og som kan koordinere med leverandører, sier Robin.

– Det kjedeligste innen bygg- og anlegg er å kjøre rundt og hente materialer man mangler. Her kunne roboten hjelpe meg å holde kontroll på hva man har behov for på morgendagens jobb. På den måten hadde vi spart mye tid. Dessuten hadde vi spart miljøet for mye bilkjøring, sier Robin.

Håndverkeren sier heller ikke nei takk til litt fysisk robotbistand.

Billigere og enklere

Forretningsutvikleren i Telia er klar på at man vil se en tydelig utvikling når det kommer til mulighetene for robotbruk i årene som kommer.

– Nå er industriroboter gjerne kompliserte, lite mobile og dyre, i tillegg kreves det dedikert personell som kan håndtere robotene. Når robotene blir rimeligere og enklere vil for eksempel mindre selskap kunne kjøpe og bruke roboter like lett som en vanlig PC, forteller Bezabih.

Og det blir de med 5G, ved at de tunge prosessene kan flyttes ut av roboten og opp i skytjenestene. Roboten blir dermed langt enklere å benytte. Det vil gjøre roboter like aktuelle for lokale aktører som verdensomspennende giganter.

– I små og mellomstore bedrifter vil man kunne bruke roboter til repetitive, kjedelige oppgaver, slik at de ansatte kan bruke tid på viktigere oppgaver.

Hemdan Bezabih, forretningsutvikler, Telia

Langt fremme med 5G

Selv om vi allerede har roboter rundt oss i dag vil 5G- teknologien vekke stadig flere til livet i årene som kommer. Telia er langt fremme i utrulling av 5G-teknologi i Norge.

– Denne posisjonen har satt oss på kartet, og vi opplever at de fremste, mest innovative miljøene kontakter oss for testing, pilotering og et mulig samarbeid.

Er man interessert i å teste roboter har Bezabih en klar beskjed:

– Vi er lette på beina og hjelper gjerne med det som trengs for å teste 5G-nettet vårt!

Telia som digitaliseringspartner


Med spisskompetanse på kommunikasjonsteknologi, bidrar Telia i digitaliseringen av mange bedrifter. Sparr med oss om:

4G og 5G, telefoniløsninger, private mobilnettverk, fiber- og fastnett, wifi, IoT og kundedialog mm.

Gründer? Telia Startup er vårt årlige mentorprogram med opptak for 2023 i løpet av høsten. Søk om en plass, og du kan bli en av neste års bedrifter i Telia Startup.

Var denne siden nyttig?