ForsidenMagasinetFem bransjer som er innovative med 5G og kommunikasjonsteknologi
Bygg og anlegg med 5g

Fem bransjer som er innovative med 5G og teknologi

Er du nysgjerrig på fremtidens teknologiske løsninger? Her har vi samlet et knippe bransjer hvor innovative selskaper har satt sine ideer ut i livet. 

 

Det er liten tvil om at 5G vil revolusjonere hverdagen og verdenen vår. Neste generasjons mobilnett har blitt beskrevet som et like stort teknologisk sprang som iPhone, og en rakettmotor for den teknologiske utviklingen.

– Med 5G kan vi gjøre mye mer. Vi får større båndbredde og mulighet til å ha flere enheter tilkoblet samtidig. Jeg tror vi kommer til å se mer av tingenes internett-applikasjoner (IoT) i mange bransjer, sier Magnus Jahre, førsteamanuensis ved Institutt for datateknikk og informasjonsvitenskap ved NTNU.

Henning Huuse i Telia

STORT POTENSIALE: Henning Huuse i Telia tror vi bare såvidt har sett begynnelsen på hva 5G kan bidra med for ulike bransjer.

Telia heier på ny teknologi som løser samfunnsutfordringer, og har opprettet mentorprogrammet Telia Startup. I dette programmet støtter vi startup-bedrifter som tar i bruk kommunikasjonsteknologi på en innovativ måte.

– Teknologiske endringer påvirker hvordan vi arbeider, kommuniserer og lever livene våre. De færreste er uberørt av teknologisk utvikling, fastslår Henning Huuse, forretningsutvikler for 5G i Telia Next.

Dette er noen av bransjene hvor 5G for alvor har begynt å gjøre en forskjell – og hvor startup-bedriftene i Telias mentorprogram bidrar på hver sin smarte måte:

1. Medieproduksjon

5G vil endre hvordan innhold distribueres og kringkastes, fastslår den globale medieleverandøren Globecast. De peker på at 5G gjør sømløse «on demand-opplevelser» mulige – som live-strømming, VR- og 3D-opplevelser og spill i skyen – og utnevner 5G-kringkasting som en av nøkkeltrendene fremover.

5G gjør fjernproduksjoner mulig, slik at du kan ha mindre kapasitet ute i felt, og overføre høykvalitetsvideo direkte til studio.

– Den store forskjellen med 5G er at man kan flytte store videofiler trådløst og i sanntid, der man tidligere måtte belage seg på kabel og fiber, utdyper Henning Huuse, som forteller at Telia har opplevd økt etterspørsel etter 5G-løsninger under pandemien.

Innenfor medieproduksjon har selskapet Quine laget et programvaresystem som skal forenkle arbeidsflyten for film og TV-produksjon – ved hjelp av skytjenester.

Også selskapet Visualyst ønsker å spare TV-selskaper for tid. Ulike land har ulike krav til videoinnhold, og med kunstig intelligens flagges innhold som må merkes eller tas bort.

Visualyst

TV-PRODUKSJON: Mye tid og penger kan spares, ved at Visualyst forenker prosessen for klargjøring av innhold for ulike markeder.

– Før var det enkelt for Medietilsynet å komme med regler som distributører måtte forholde seg til. Nå lever vi i en verden hvor alt er tilgjengelig når som helst på nett. Da blir det vanskelig å regulere hva som vises til hvem, påpeker gründer i Visualyst, Miguel Silva.

Selskapet CompanyCast har laget en webcast-løsning med rom til inntil fem kameraer. Slik kan den som følger for eksempel et møte, selv velge hvilket kamera som skal følges.


2. Bygg og anlegg

En annen bransje som opplever store fremskritt takket være 5G, er bygg- og anleggsbransjen. Her gir 5G-nettet muligheter for å gjøre arbeidshverdagen langt tryggere og mer produktiv.

FlySpray Robotics maler høybygg med drone, slik at malere slipper risikable oppdrag i høyden og å bruke tid på å sette opp stillaser. De tror droner vil løse stadig flere kompliserte arbeidsoppgaver i fremtiden.

– Nå når 5G rulles ut, gir det muligheten til å kunne sentralisere mye av arbeidet. Istedenfor at vi har flere droneoperatører og malere på samme lokasjon, kan vi ha én operatør som bistår malere som står trygt på bakken – ved å fjernstyre dronen og analysere data ved hjelp av kunstig intelligens, sier daglig leder Vegard Sandøy.

FLyspray

GENIAL DRONE: Takket være FlySprays drone trenger man ikke lenger stilaser. Dronen kan utføre presisjonsarbeid  i høyden — trygt fjernstyrt fra bakken.

Inspisering av bygg er noe Droneverkstedet allerede er i gang med. Det fungerer slik at en person kan stå og styre dronen utenfor byggeplassen, mens personer på et kontor langt unna kan se filmen på livestream og komme med innspill, zoome og endre vinkel.

Selskapet nLink løser utfordringer i byggebransjen ved å lage skreddersydde roboter som kan utføre rutinearbeid – som for eksempel boring.

3. Læring og utdanning

Pandemien har gjort at digitaliseringen av utdanningssystemet for alvor har skutt fart. Med 5G vil kvaliteten og læringsopplevelsen bli langt bedre – og gi uante muligheter verden over, noe blant annet Verdensbanken har trukket frem som en banebrytende utvikling.

Blant Telia Startup-selskapene som utvikler digitale læringsopplevelser, er Wittario. De vil motvirke skoletretthet med digitale spill, og tar i bruk skritteller og GPS-teknologi. Administrerende direktør Lars Gunnar Fledsberg mener spillbasert læring har mange fordeler.

Wittario

LEK OG LÆRING: Gjennom appen til Wittario oppfordres elevene til å komme seg ut — og bruke mobilen som læringsverktøy.

– Du lærer mye mer når du er i fysisk aktivitet og når du spiller spill, fordi hjerneaktiviteten øker samtidig som hjernen får mer oksygen. Vi sitter for mye i ro, både i jobb og skole. Derfor har vi laget teknologi som får ansatte og elever bort fra pultene og ut i naturen, samtidig som de lærer på en morsom og engasjerende måte.

Et annet selskap som jobber for å vekke lærelysten, er LearnLink. Hos dem kan elever få digital én-til-én undervisning via LearnLink-plattformen.

4. Helse

Da koronapandemien sto på for fullt i Wuhan i Kina, kjørte selvkjørende roboter rundt på et av sykehusene for å måle pasientenes temperatur, dele ut mat og desinfisere overflater – og på den måten redde liv. Det hadde ikke vært mulig uten 5G-nettets hastighet, stabilitet og kvalitet. Det internasjonale konsulentselskapet PwC er blant dem som peker på at 5G vil revolusjonere helse- og omsorgssektoren – ved å gjøre den mer nøyaktig, forutsigbar, effektiv og tilpasset hver enkelt.

Innocom og sykepleier

PT-ROBOT: Gjennom roboten Berntsen får eldre en PT hjem i stua, som minner dem på å holde seg i aktivitet.

Også i Norge skjer det mye spennende innen helseteknologi.

Innocom har utviklet aktiviseringsroboten Berntsen, som skal bidra til mindre ensomhet, økt aktivitet og selvstendighet blant eldre og sårbare. Berntsen avlaster og effektiviserer helse- og omsorgstjenestene, samtidig som den skaper trygghet for pårørende. Gründer Hege Eiklid mener vår generasjon som eldre kommer til å kreve mer enn hva dagens eldre gjør.

– Jeg tror vi kommer til å bruke mer teknologi enn foreldrene våre, og at teknologien vil bli mer brukervennlig. Vi kommer til å være mer krevende kunder for helsesektoren.

5. Sport og trening

I dag har mange en personlig trener i lommen, i form av en treningsapp, og mange går rundt med treningsklokker på armene. 5G-nettet gjør ytelsen til disse enda bedre, og gjør det ikke minst mulig å ha stadig flere dingser påkoblet internett – med de fordelene det gir.

Også flere idrettsgrener og -industrier drar stor nytte av smarte IoT-løsninger. I Norge har Eagl Technologies utviklet en ny løsning for golfsporten. For å forenkle utleieprosessen for spillere og klubber utviklet de en app hvor man blant annet kan booke bil, betale, kjøre og få nøkkelfri utleie – ved hjelp av IoT-teknologi som installeres i golfbilen.

Eagl og golfbil

SMART GOLFBIL: Med IoT-teknologi blir det langt mer sømløst å leie seg en golfbil, og EAGL ser for seg at golfklubber over hele verden vil være interessert i løsningen.

– Under pandemien har golf blitt enda mer populært, og golfklubbene melder at etterspørselen etter biler aldri har vært høyere. Vi ønsker å endre golfindustrien og gjøre den mer tilgjengelig for folk flest, sier administrerende direktør Kai Stiberg, som forteller at de satser internasjonalt.

Telias utbygging av 5G-nettet er i full gang, og i løpet av 2021 vil halvparten av alle nordmenn ha 5G-dekning. Innen utgangen av 2023 blir Telia først i Norge med et landsdekkende 5G-nett.

 

Var denne siden nyttig?