ForsidenMagasinetStartupDenne løsningen kan spare TV-selskaper for flere måneders arbeid
Filmopptak på sett

Denne løsningen kan spare TV-selskaper for flere måneders arbeid

Ulike land. Ulike krav. Det er ikke bare å trykke på play, det er en langtekkelig prosess å klargjøre innholdet for nye markeder. Visualyst løser det på et blunk med kunstig intelligens.

I India må det merkes «røyking dreper» når det vises en sigarett i TV-bildet. I Japan havnet 685 barn på sykehus etter en epilepsi-utløsende Pokémon-episode. I Norge har det nylig blitt forbudt med reklame for pengespill som ikke har tillatelse – også når kanalene sender fra et annet land, så lenge de har norske seere som målgruppe. 

Felles for disse eksemplene er at selskapet Visualyst kunne gjort livet betraktelig enklere for TV-selskapene som distribuerer innholdet.

– Det blir litt som å gå fra penn og papir til Google Docs, forklarer gründeren Miguel Silva.

Han er mannen bak den fremadstormende bedriften, som i år har fått en plass i mentorprogrammet Telia Startup. Programmet tar hvert år inn nye bedrifter, som benytter kommunikasjonsteknologi på spennende måter.

AMBISIØS: Gründeren bak Visualyst, Miguel Silva, ser enormt potensial i tjenesten, som kan spare produksjonsselskapene store summer.

For de som lager og sender TV-programmer og filmer, så er det et hav av ting å tenke på underveis. Ting som vi seere sannsynligvis ikke legger merke til, engang – i alle fall ikke så lenge det er gjort riktig.

Visualyst kan sørge for at det blir gjort riktig – på en mye mindre arbeidskrevende måte enn det blir gjort i dag, på en brøkdel av tida, og med et helt annet nivå av samarbeid og arbeidsflyt enn man har i dag.

– I dag gjøres det av en liten armé av mennesker, med en manuell sjekkliste som kan ta flere uker eller måneder å komme gjennom. Det ønsker vi å kutte i ved hjelp av teknologi.

Med mange års erfaring fra media- og teknologibransjen, blant annet i TV2-datterselskapet Vimond Media Solutions, vet han godt hva han snakker om.

Det er en kostbar og arbeidskrevende prosess, som vi kan hjelpe til med å automatisere og effektivisere

Miguel SIlva

Steg 1: Alt må sjekkes

Det er opplagt en fordel å unngå tekniske tabber som i Pokémon-episoden, der de rett og slett hadde så mye blinkende farger i en scene at det utløste anfall hos barn med fotosensitiv epilepsi.

Men det er ikke på langt nær det eneste hensynet de som lager og distribuerer TV-serier og filmer må ta.

– Alle kringkastere har lover og krav fra myndighetene de må forholde seg til, og egne retningslinjer for hvordan de ønsker å fremstå – for eksempel at de skal være familievennlige, forteller Silva.

For eksempel kan landet det skal sendes i ha lover mot blasfemisk innhold, diskriminering, nakenhet, bruk av rusmidler – eller kanskje det kreves merking av produktplassering, som vi har her i Norge?

– Alt må sjekkes, og mange gjør det bilde for bilde. Det tar utrolig lang tid.

Visualyst gruppebilde

Visualyst vil hjelpe TV-bransjen med å spare tid og arbeid ved å kunne identifisere mulige regelbrudd. 

Steg 2: Identifiser mulige regelbrudd

Takket være Visualyst kan denne prosessen se fullstendig annerledes ut – og veldig mye enklere. I stedet for å undersøke materialet bilde for bilde, kan man legge inn hvilke retningslinjer innholdet skal følge.

– Vi automatiserer en første sjekk, hvor du legger inn hva du vil se etter. For eksempel religiøst innhold, røyking eller narkotikabruk: da kan vår kunstige intelligens automatisk plukke ut de aktuelle bildene, og flagger det etter kategori, forklarer Silva.

Det er Visualysts med-gründer og teknologisjef, Mustafa Adam, som har trent opp selskapets egne kunstige intelligens, som bryter ned videoen bilde for bilde og gjenkjenner innholdet.

Etter at den kunstige intelligensen har gjort sitt, trenger man bare å undersøke de flaggede scenene eller bildene.

Steg 3: Spar tid og arbeid

Når man er ferdig med å identifisere mulige brudd, må sannsynligvis de forskjellige elementene undersøkes eller endres av forskjellige mennesker, forteller Silva.

– Ofte er det grensetilfeller og ikke svart-hvitt: Kanskje det bør sjekkes av sjefen eller av juridisk avdeling, for eksempel, sier han.

Med Visualyst-plattformen kan man sette opp ulike brukere, og registrere de ulike flaggene som oppgaver til de som må løse dem. Slik kan alle samarbeide og kommentere i samme versjon, og man slipper å sende forskjellige versjoner frem og tilbake mellom ulike ledd.

Ikke minst blir hvert flagg, hver kommentar og hver endring nøye dokumentert for fremtiden, slik at alle kan være trygge på at alt har gått riktig for seg.

– Denne jobben er en form for forsikring. Det er ingen som liker å gjøre det, men det må gjøres. Og det er en kostbar og arbeidskrevende prosess, som vi kan hjelpe til med å automatisere og effektivisere, forklarer Silva.

Desktop

EFFEKTIV LØSNING: Plattformen deres gjør det enkelt å samarbeide mellom ulike ledd.

Telia Startup


  • Et mentorprogram for nye selskaper i vekst, som vil skalere sine forretningsideer på kommunikasjonsteknologi.
  • Startupene må søke om en plass i programmet, som strekker seg over 12 måneder. De utvalgte bedriftene presenteres ved årsskiftet.
  • Startupene får kostnadsfri tilgang til en rekke av Telias produkter og tjenester. I tillegg kan de benytte seg av kompetanse fra flere fagfelt, som for eksempel infrastruktur, tilkobling og teknologi, veiledning på finansielle løsninger, logistikk, salg og markedsføring.

 

Var denne siden nyttig?