Panelet i Telia Talks

Et like stort teknologisk sprang som iPhone

Slik beskrev T-Mobiles Marcus East hvordan 5G blir en rakettmotor for den teknologiske utviklingen. Det nye mobilnettet vil forandre alt — og bedrifter i alle bransjer vil ta del i reisen.

Helsetjenester, energibransjen, transport, matproduksjon, miljø og sikkerhet – 5G vil revolusjonere store deler av verden og hverdagen vår.

Det er komplett umulig å forklare alle måtene 5G kan påvirke deg og meg, industrier og hele samfunnsutviklingen på. Men én ting er sikkert: Her gjelder det å følge med i svingene.

5G vil forandre alt

– Bedriftsledere som ikke klarer å utnytte seg av mulighetene i 5G risikerer å bli dinosaurer.

LANG ERFARING: Marcus har tidligere erfaring fra andre store selskaper, og vet godt hva han snakker om.

Påstanden kom fra Marcus East under hans Telia Talks-foredrag, hvor han snakket om mulighetene som ligger i 5G. East er en skikkelig tungvekter i teknologibransjen, og vet hva han snakker om: Før han nylig gikk inn i rollen som SVP & Chief Digital Officer i T-Mobile USA, har han hatt sentrale stillinger i blant annet Google, Apple og IBM.

East mener at 5G vil være et like stort teknologisk sprang som iPhone var for 14 år siden. Du kommer kanskje ikke til å tenke så mye over 5G i seg selv – men det er nesten umulig å fatte hvilken teknologisk utvikling den økte hastigheten og kapasiteten legger til rette for.

Helseteknologi og raskere reaksjoner

En ny rapport fra PWC anslår at 5G vil bidra til en global verdiøkning på elleve tusen milliarder kroner – det er like mye som hele det norske oljefondet! Ifølge East forventes det at halvparten av de elleve tusen milliardene vil komme fra helse- og sosialtjenester, og omtrent en fjerdedel fra smartstyring av strøm, vann og avfall.

Vi har allerede sett enorme fremskritt innen helseteknologi, i alt fra robothjelpere på sykehjem og automatiske insulinpumper, til såkalte «wearables», altså dingser vi har på oss, som Fitbit og lignende.

Med 5G vil disse ifølge East tas inn i en helt ny liga. En av årsakene er at man nå slipper forsinkelsen man opplever ved bruk av wifi, hvor roboten eller dingsen først må etablere kontakt med en server som kanskje ligger langt unna, og så overføre data til serveren og tilbake igjen, før den kan reagere.

Ta for eksempel en robothjelper på et sykehjem: Hvis den skal kunne kommunisere og samhandle med omgivelsene, er den avhengig av å kunne vurdere og reagere umiddelbart. Eller en selvkjørende bil: For at den skal kunne vurdere trafikken rundt seg og reagere deretter, er den nødt til å kunne ta avgjørelser på brøkdelen av et sekund – noe 5G altså gjør mulig.

5G-utvikling i Norge

Et annet eksempel East dro frem i sitt foredrag er nærmere enn han var klar over, og det skjer her hjemme i Norge:

– Se for dere en verden hvor man har koblet t-banen til 5G, slik at man har konstant tilkobling: Det vil øke effektiviteten, øke sikkerheten, og i tillegg gi oss som passasjerer muligheten til å være produktive på farten.

Som Telia Talks’ programleder og direktør i Telia Enterprise Jon Christian Hillestad kunne fortelle East, er dette allerede på vei i Oslo – Sporveien har nemlig inngått kontrakt med Telia om å styre banen over 5G-nettet.

I en paneldebatt i etterkant av Easts foredrag var det tydelig at det er flere bransjer her hjemme som er langt fremme i å utforske 5G-mulighetene. Telias leder for 5G-forretningsutvikling Henning Huuse, forteller at i tillegg til persontransportbransjen har blant annet Forsvaret og kringkastere kastet seg over teknologien.

Kenneth Nomeland

SAMTALETEMA Kenneth Nomeland og panelet sitt samtaletema var teknologi, digitalisering og innovasjon. 

Paneldeltaker og radiosystemarkitekt Kenneth Nomeland i Forsvarsmateriell bekreftet under debatten at Forsvaret er på ballen. Spesielt er sikkerheten som ligger i å kunne etablere et eget, internt 5G-nett for forretningskritisk operasjon interessant for dem. Med et slikt skreddersydd privat nettverk kan de ha full kontroll på tilgang og dataflyt, i tillegg til maksimal ytelse.

Også for konsulentene i PWC får 5G en stadig viktigere rolle.

– Vi må trene konsulenter og rådgivere nok til at de forstår hva som trengs for å være en god partner. Vi må bidra til å drive innovasjon gjennom våre ansatte, så hos oss har vi satt alle på skolebenken for å få opplæring i blant annet 5G og dataanalyse, forteller CIO Trond Legreid i PWC. 

Smartstyring med sensorer

Et aspekt ved 5G som åpner opp for store teknologiske fremskritt, er som nevnt kapasiteten. Med 5G kan du plassere sensorer på og «smarte opp» alt du kan forestille deg, uten at det overbelaster nettet.

Se for deg smarte bygninger som har sensorer som måler vær, temperatur og luftkvalitet, og i tillegg setter de dataene sammen med værmelding og annen informasjon – og så tar avgjørelser om strømstyring, klimaanlegg, åpning eller lukking av vinduer basert på informasjonen, slik at du alltid har optimale forhold inne.

Og hvor mange ganger har du stått og klødd deg i hodet og lurt på hvilken søppeldunk det rømmebegeret egentlig skal i? Med 5G er det ikke utenkelig med smarte avfallsanlegg, som automatisk klarer å gjenkjenne hva slags type søppel den får inn, og sorterer deretter.

Eller hva med selvstyrte «politiroboter» som patruljerer gatene og gjenkjenner lovbrudd, eller sensorer i regnskogen som kan plukke opp lyden av motorsager, brann eller krypskyttere, eller automatisk måling av vannkvalitet for å optimalisere oppdrettsanlegg. 

Med 5G vil absolutt alle bransjer kunne ta kvantesteg i sin digitalisering. I Telia jobber vi med spennende muligheter sammen med våre kunder, være seg det er lukkede nett eller nyskapende løsninger med IoT. Teknologien muliggjør fantastiske ting, men det er gjennom samspill og erfaringsdeling vi virkelig kan gjøre fremskritt. 

Telia Talks


Telia Talks er en verden av spennende digitale mini-konferanser, med Q&A og paneldiskusjoner, som kan følges live eller on demand.
I tiden som kommer vil du kunne oppleve foredrag innen blant annet 5G og konnektivitet, digitalisering, AI, digital sikkerhet, innovasjon og bærekraft. Foredragsholderne du vil møte er blant de beste på sitt felt, hentet både internt og eksternt.

I en travel hverdag vet vi at du stilles høye krav til hva du bruker arbeidstiden på. Vi presenterer korte, intense, informative og veldig relevante diskusjoner og foredrag på ca. 50-60 min — om utvalgte tema som er aktuelle akkurat nå.

Var denne siden nyttig?