Streamingutstyr for digitale sendinger i Lillestrøm kirke
RASKT OG ENKELT: Lillestrøm kirke har fått installert streaming-utstyr. Med 5G kan alle kameraene kobles på mobilnettet, og det blir unødvendig å trekke kabler i det store kirkerommet.

Stor suksess med gudstjenester over 5G-nett

— Det er et kjempefint tilbud når jeg ikke kan komme meg til kirken, sier Ole Jacob (67). Med CompanyCast og 5G fant Lillestrøm kirke en løsning som gjør at alle kan få med seg de store anledningene.

— Korona skapte en helt spesiell situasjon for oss alle. Vi merket den spesielt ved at vi ikke lenger hadde mulighet for normale gudstjenester, forteller Harald Ringstad, avdelingsleder i Lillestrøm kirkelige fellesråd.

Men for LIllestrøm kirke er ikke digitale gudstjenester bare et korona-tiltak. Her var de tidlig ute med å sende gudstjenester på nett.

Med ny teknologi når kirken ut til et større publikum, og også andre arrangementer av mer personlig art kan overføres digitalt, forteller Ringstad.

— Både bryllup, dåp, konfirmasjon og begravelse deles enkelt på en beskyttet stream med de som ikke kan være tilstede, sier han.

company-cast-digitale-gudstjenester-bryllup.jpg

STORE ØYEBLIKK: Med livestreaming av dåp og andre anledninger, kan alle få med seg store øyeblikk.

Slektninger som bor andre steder i Norge eller i utlandet kan overvære viktige seremonier — og eldre, for eksempel på sykehjem, har muligheten til å delta der de er.

— Vi vet at mange pårørende som ikke har anledning til å delta, likevel ønsker å få sett begravelser, forklarer han.

— Første gangen det ble streamet en begravelse fulgte hele 600 seere med online. Langt flere enn hva kirken normalt ville hatt plass til, sier han fornøyd.

— Flott at kirken finner nye måter å nå ut på

Ole Jacob Flæten (67) er pensjonert ordfører i Skedsmo kommune og blant de som nå følger gudstjenestene i Lillestrøm digitalt. Han setter stor pris på å kunne få med seg prekenen fra sin egen stue.

— Det er en god opplevelse og et kjempefint tilbud når jeg ikke kan komme meg til kirken, sier den tidligere Skedsmo-ordføreren.

Flæten har selv vært prest og er begeistret over at ny teknologi nå tas i bruk.

— Det er flott å se at kirken finner nye måter å nå ut på, legger han til.

lillestrom-kirke-company-cast-ole-jacob.jpg

POSITIV: Tidligere ordfører og prest Ole Jacob Flæten setter stor pris på tilbudet. Her fra livestreaming av pinsegudstjenesten i Lillestrøm kirke.

God kvalitet med 5G-teknologi

Det er startupen CompanyCast som har installert kameraene og gitt Lillestrøm kirke en helt ny måte å nå menigheten på.

Daglig leder i selskapet, Frode Børli, forteller at utfordringen med strømmeutstyr – uansett bygning man befinner seg i – er å få alt utstyret koblet opp på internett. Enten det er snakk om en kirke, en kursleverandør eller på et hotell.

Årsaken til at hastigheten oppleves som dårlig kan være alt fra strenge IT-systemer til tykke betongvegger, som stenger for signalene.

Med Telia på laget fant CompanyCast en løsning på problemet med innendørsdekning.

GRÜNDER: CompanyCasts daglige leder, Frode Børli.
CompanyCasts daglige leder Frode Børli

— Vi har mange installasjoner som bruker 4G mobilt bredbånd fra Telia, som virker overalt, sier han.

Da Telias nye 5G-nett åpnet i Lillestrøm i mai, ble CompanyCast en naturlig testpilot — og er blant landets første til å ta i bruk 5G-nettet.

— Vi tenkte i utgangspunktet at 4G var godt nok, men vi ser at 5G åpner for store forbedringer i løsningen vår. Blant annet kan vi kombinere høy bildekvalitet med kort forsinkelse til mange seere, forteller Børli.

5G-nettet tilbyr superrask internetthastighet og kommunikasjon mellom mange enheter, som for eksempel flere kameraer som skal sende direkte. For CompanyCast betyr det at utstyret deres slipper å være påkoblet samme trådløse nett, ettersom all trafikk kan håndteres via mobilnettet.

— På grunn av den korte forsinkelsen til 5G vil det være mulig å gå bort fra WiFi, og koble kameraer og trådløse mikrofoner sammen via mobilnettet. På den måten kan vi kutte enda mer ned på kabling og installasjonskostnader, og i tillegg levere et enda bedre produkt, forklarer Børli.

Companycast installerer streaming-utstyr i Lillestrøm kirke.jpg

ENKEL INSTALLASJON: CompanyCast setter opp kamera og streaming-utstyr i Lillestrøm kirke

Utvider streamingtilbudet

Både Lillestrøm kirke og CompanyCast er veldig fornøyde med løsningen, som fungerer sømløst ved hjelp av 5G.

— Seerne velger blant fire kameraer plassert i rommet, til glede for alle som ikke har mulighet til å være her, forteller Ringstad.

company-cast-digitale-gudstjenester-lillestrom.jpg

FLERE VINKLER: Seerne kan selv klikke og velge hvilket kamera de vil følge under gudstjenesten. Her kan er de fire kameraene som er satt opp i Lillestrøm kirke. 

Kun små detaljer gjenstår for å få den optimale opplevelsen hjemmefra.

– Kirkerommene, som tradisjonelt er laget for å romme mye lyd og klang, mangler blant annet mikrofoner i orgelet og høyttalere, forteller Børli.

Han ser likevel fram til å utvide – og ytterligere forbedre tilbudet.

– Neste steg blir å sende gudstjenestene via kabel-TV, direkte til TV-ene på sykehjem i kommunen, avslutter han.

Var denne siden nyttig?