I Sverige tester gruveselskapet Boliden tester 5G under jorda.

Visste du at en av verdens mest produktive gruver bruker 5G?

Hvem skulle trodd at en av de eldste industriene ville være først til å ta i bruk en av de nyeste teknologiene? Bolidens gullgruve i Kankberg er blitt sikrere, mer produktiv og mer bærekraftig med 5G-teknologi. 

Det moderne samfunnet er avhengig av metaller, i alt fra små dingser som mobiltelefoner, til elbiler og store konstruksjoner. 

Boliden AB er et gruve- og metallindustrikonsern som blant annet er den tredje største produsenten av kobber og den nest største av sink i Europa. Ikke minst er de verdensledende når det gjelder å redusere karbondioksidutslipp.

5G bidrar til mer automatisering

Boliden er også verdens første selskap til å teste 5G under jorda. Telia, Boliden og Ericsson har nemlig gått sammen om å bygge et 5G-nett i Kankberg-gruven.  

Resultatet er lovende, forteller Peter Burman, leder for Bolidens automasjonsprogram:

Telia Symposium_Peter Burman - Boliden.jpg

Peter J. Burmann er programsjef for automasjon i Boliden. Foto: Boliden/Tomas Westermark

– Utfordringen nå er vi mangler innretninger og apparater for utrulling i flere gruver. Det er et paradoks at produktene for forbrukerne ser ut til å komme før produktene for industrien, sier Burman. 

Kort responstid og lokal datahåndtering

5G-teknologien har mange fordeler sammenlignet med andre kommunikasjonsløsninger når det kommer til oppkobling i krevende miljøer, som gruver og produksjonsindustri der prosessene må overvåkes kontinuerlig.

Kort responstid og mulighet for lokal datahåndtering er blant egenskapene som gjør 5G til optimal teknologi for sikker og effektiv gruvedrift. I påvente av 5G installerer Boliden nå løsninger for 4G, som har vist seg å fungere helt utmerket. 

– Telia i Sverige oppgraderer 4G-nettet parallelt med utbyggingen av 5G, med plan for at de teknologiske løsningene kan migreres til 5G når nettet er ferdig utbygd, utdyper Burman. 

Bedre sikkerhet og økt produktivitet med 5G

Han forklarer at selskapet aktivt satser på økt robotisering av to grunner: For å heve sikkerheten og øke produktiviteten. Dette stiller enormt høye krav til fremtidssikre kommunikasjonsløsninger, og 5G blir en viktig komponent. 

– Vi burde egentlig reist til Norge og lært av sikkerhetsarbeidet i norsk offshore-industri. De ligger langt foran andre bransjer når det gjelder automasjon og bruk av kommunikasjonsteknologi, konstaterer Burmann. 

Når det gjelder produktiviteten har Boliden gjennomført beregninger som viser at robotisering av boring i dagbrudd vil kunne gi en økning på mellom 20 og 30 prosent. 

– Det er overraskende mye, fastslår Burman. 

Telia Symoposium Boliden ansatte gruve.jpg

Økt produktivitet og bedre sikkerhet er viktige årsaker til at Boliden satser på automatisering. Foto: Boliden/Tomas Westermark

Boliden er med sine prosjekter innen automatisering en såkalt tidlig innovatør, og selskapets gruver fungerer som testanlegg for den nye teknologien. 

– For tiden er autonome lastebiler og fjernstyrte lastere de prosjektene som har høyest prioritet, forteller Burman. 

Var denne siden nyttig?