Slik skal roboter gjøre hverdagen enklere

Taika og Frans er koblet til 5G – og kan både servere pizza og utføre oppdrag som ville vært farlig for oss mennesker.

Dette er saken:

  • Til nå har roboter stort sett løst repetitive jobber i industrien
  • Autonome roboter kan løse et nytt spekter av oppgaver
  • Med 5G og smarte «øyne» kan robotene tre ut i samfunnet
  • Forskningsprosjektet MURO har utviklet serviceroboten Taika og robothunden Frans

Det er ikke mange tiårene siden kanarifuglene ble pensjonert fra britisk gruvedrift. Fuglene var med arbeiderne inn i gruvene, fordi de var mer sensitive for kullos. Når fuglene falt om, var det et tegn til arbeiderne om at de måtte komme seg ut.

I dag kan dette digitaliseres. Og robothunden Frans kan bidra til å ta målinger og gjennomføre analyser i områder vi mennesker ikke våger å gå inn i. Frans er utstyrt med sensorer for gassmåling og varmesøkende kamera, og er skapt for å hente inn og analysere data. Hunden er en av to roboter som ble til gjennom det finske forskningsprosjektet MURO. Den andre er serviceroboten Taika, som jobber på et kjøpesenter i Helsingfors med å servere pizza.

Det to robotene har felles er tilkoblingen til 5G og avanserte «øyne».

– Prosjektet ble muliggjort ved at flere viktige biter falt på plass samtidig, sier Telias forretningsutviklingsdirektør Marko Lepola.

Takket være 5G-teknologien kan roboter bevege seg autonomt over store områder og produsere sanntidsinformasjon om omgivelsene. Bilde- og måleteknologi har også utviklet seg enormt de siste årene.

Marko Lepola, forretningsutviklingsdirektør i Telia

Kan ta over kjedelige og farlige jobber

Industriroboter er ikke noe nytt, men at robotene kan bevege seg ute i samfunnet mellom mennesker, analysere og reagere på omgivelsene i sanntid med 5G, det er nyskapende.

At «øynene» faktisk er utformet som øyne, er et snedig grep for å gi robotene et vennlig vesen. For hvordan du og jeg reagerer på å møte en robot i hverdagen, var en viktig del av forskningsprosjektet.

GOD HJELPER: Roboter kan hjelpe oss mennesker til en enklere hverdag. Nå testes robotene Frans og Taika i ulike "jobber".

Taru Hakanen er prosjektleder for MURO, og er optimistisk til at roboter som Frans og Taika kan ta over kjedelige og farlige jobber i samfunnet. Aller mest fornøyd er han med hvordan robotøynene kan lese omgivelsene og skape digitale tvillinger på rekordtid.

– 3D-modellering og metaverset de autonome robotene lager, er av de mest betydelige prestasjoenen i prosjektet, forteller han.

God digital infrastruktur er avgjørende for å finne løsninger for mange av vår tids største utfordringer. I Telia jobber vi med innovasjon gjennom partnerskap. Vi slår hodene våre sammen med både startups og etablerte selskaper som ønsker å utforske mulighetene som ligger i teknologien vår; 5G, industriell IoT, mobilitetsdata, smarte bygninger, smarte byer, smart offentlig transport og nettverk.

Ved å samarbeide tett med andre som ønsker å benytte teknologien, skaper vi nye verdier for mennesker, selskaper og samfunnet.

Var denne siden nyttig?