Mer automatisert. Mer skybasert. Og mye mer åpenhet om egen verdikjede. Vi bygger Norge for å spille deg god i den stadig mer digitaliserte hverdagen. Her er trendene som vil påvirke arbeidsplassen din i år.
Digitalisering og konnektivitet endrer alt fra måten hver og en av oss jobber på, til forretningsmodeller og økosystemer. Det er helt avgjørende for videre utvikling, og derfor investerer vi i Telia i å bygge Norge med infrastrukturen som skal til — både med 5G og fastnett. Det byr på fantastiske muligheter, men også noen fallgruver.
Her er 12 trender morgendagens bedrifter bør forberede seg på:

#1 Fremtiden er hyper-automatisert
I 2022 vil robotikk, data i sanntid og kunstig intelligens sammen skape et økosystem for intelligent automatisering av oppgaver, operasjoner og beslutninger. Alt fra fabrikkroboter og datanettverk til markedsførings- og forretningssystemer vil i økende grad bli maskindrevet. Stadig mer selvkjørende løsninger vil frigjøre tid og ressurser, som bedriftene kan benytte til å tenke stort og se etter nye muligheter i en hyper-automatisert verden.

#2 God konnektivitet blir forretningskritisk
Fremtidens effektivitet handler om å ligge i forkant og forutse hendelser og behov som er kritiske for driften. 5G gjør det i økende grad mulig å koble komplekse og sammensatte oppgaver og operasjoner sammen i sanntid. Alle bedriftens påkoblede enheter gir mulighet for å hente ut og analysere data, overvåke og samkjøre prosesser i skyen – men utgjør også en potensiell risiko ved nedetid. Derfor vil pålitelige og robuste infrastrukturer stige på prioriteringslisten.

#3 Plattformer og tjenester vil kunne erstatte bransjer og verdikjeder
Ved hjelp av det digitale økosystemet av kunstig intelligens, robotikk og konnektivtet vil fremtidsbedriften endre karakter. Forretningsmodellen vil bli mer og mer datadrevet, med drift og operasjoner basert på digitale plattformer og økosystemer. Resultatet er digital verdiskapning som skjer på tvers av bransjegrensene.

#4 Plug-N-Play vil spille en nøkkelrolle
Smarte hjem. Smarte byer. Smart transport. Smart helse. Fremtidens verdiskapning handler om plattformer som kan hente verdier ut av den kontinuerlige strømmen av data og sette dem i system. Vel så viktig er evnen til å knytte bedriftens egen plattform sømløst til et større økosystem av plattformer – som igjen vil danne et topplag av sammenkoblede «superplattformer» på tvers av bransjer og sektorer. Sømløs dataflyt og konnektivitet er viktige nøkkelord.

#5 Økende offentlige krav om sikkerhet
Nettrisiko er begrep som i den nærmeste fremtid vil bli like viktig som kredittvurdering. På samme måte som vi i dag forventer åpenhet rundt økonomien når vi inngår en forretningsavtale, vil det nå bli like naturlig å spørre om nettrisiko. Å få kartlagt bedriftens sårbarhet for nettangrep og avdekke sikkerhetshull i forretningskritiske systemer blir viktigere. Ikke minst fordi det vil bli flere offentlige nettsikkerhetskontroller.

#6 Digital sikkerhet vil kreve samarbeid
En ny digital bedriftsvirkelighet med skybasert lagring, digitalt hybridkontor og globale samarbeidspartnere vil øke i omfang. Verdens bedrifter beveger seg raskt fra lokale aktører til å bli del av et større økosystem. Også når det kommer til nettsikkerhet vil løsningene ligge i partnernettverk og dannelse av felles, pålitelige sikkerhetssystemer. Å velge partnere med omhu, hente inn ekstern ekspertise og tredjepartsvurderinger blir sentralt i fremtidens sikkerhetsspørsmål.

#7 Enklere tilgang på innovative løsninger
Morgendagens bedrifter vil i økende grad kjøpe skalerbare infrastrukturer, for alt fra betalingsløsninger og logistikk til analyse og markedsføring. Moderne programvare og leverandører av plattform-som-tjeneste vil demokratisere verktøy og skaleringsmuligheter. Med et klikk får bedrifter tilgang på de mest banebrytende og innovative løsningene på det globale markedet.

#8 Suksessfaktoren vil ikke ligge i systemene
I en verden der det meste av tjenester og løsninger kan kjøpes, blir det viktigere å dyrke frem den kvalitative kjernen som skiller bedriften fra konkurrentene og gjør den unik. Driftsmessig vil bedrifter ligne hverandre mer enn i dag og ofte benytte samme systemer, programvare og tjenesteleverandører. For å skape suksess vil det dermed handle mindre og mindre om selve systemene, og mer om hva de fylles med og hvordan de brukes.

#9 Mange kundereiser vil bli overflødige
Algoritmene har for lengst inntatt forbrukerhverdagen. Et eksempel er Spotifys spillelister. Når forslagene treffer optimalt, kan vi si at Spotify forutser det forbrukeren ønsker og legger til rette for en god brukeropplevelse. Den samme prediktive utviklingen vil sette agendaen for morgendagens bedrifter. På den måten blir mange av dagens kundereiser unødvendige, vi går rett til å servere en god opplevelse. Spørsmålet vi må stille oss hvordan vi kan bruke data og teknologi for å komme ønsker og behov i forkjøpet.

#10 Et millisekund kan avgjøre
Å oppfylle kundens ønsker raskest mulig er en suksessformel. I tiden som kommer vil ikke lenger det å kunne tilby superraske, sømløse bare være en fordel, det vil være et krav for å holde seg konkurransedyktig. Fra anbefalinger basert på kunstig intelligens, til lageroppdateringer i sanntid, dreier det seg om et kappløp for å oppnå raskest mulig responstid — målt i millisekunder.

#11 Nullutslipp vil kreve intelligente løsninger
Det grønne skiftet og målet om å eliminere CO2-utslipp innen 2050 blir et teknologisk kappløp. Veien mot nullutslippsamfunnet går gjennom smart teknologi, og akselererer behovet for innovasjon og nytenkning innen effektiv ressursbruk og intelligent optimalisering. For bedrifter betyr det å gjøre flest mulig løsninger, produkter, prosesser og operasjoner smartere ved hjelp av kunstig intelligens, automatisering og robotikk.

#12 Kontroll på hele verdikjeden
Det hjelper lite å ha orden på egen bedrift, hvis du har partnere som ikke har alt på det rene. I fremtiden vil spørsmålet om bærekraft i enda større grad sette hele verdikjeden under lupen. Selv om det stadig gjøres betydelige fremskritt, bærer nåværende rapporteringspraksis for bærekraft og utslipp preg av manglende felles standarder. Det vil vi se endringer på når nye globale standarder og ny teknologi for utslippsmåling implementeres. Derfor må morgendagens selskaper bli eksperter på å undersøke egen og partnernes praksis innen miljø, samfunnsansvar og selskapsstyring (ESG).