Gjør havet renere med droner og smarte brygger

Seileren Catharina Frostad så hvordan forsøpling ødelegger havet hun elsker – og startet tech-selskapet Clean Sea Solutions. Med Telias hjelp skal produktene deres bli enda smartere. 

Vi kjenner synet så altfor godt: Plastsøppel som dupper i havoverflaten, eller som ligger langs strender og havner – hvor det gjør stor skade på det som lever der.

FN har slått fast at forsøpling av havet er et av de raskest voksende miljøproblemene verden står overfor. Som konkurranseseiler har Catharina Frostad (38) vært tettere på problemet enn de fleste av oss.

– Jeg har sett hvordan forurensning ødelegger havet og påvirker det marine livet – og hvordan problemet bare øker. Som seiler elsker jeg å være på havet, og bruker det som en lekegrind. Da føler jeg også at jeg har et ekstra ansvar for å ta vare på det, poengterer hun.

Søppelplukkende roboter

Det var bakgrunnen for at Catharina var med på å starte opp tech-selskapet Clean Sea Solutions – som er én av bedriftene i årets Telia Startup-kull. Selskapet har i løpet av fem år blitt til et team på sju personer, og utviklet tre produkter: flytebryggen Aquapod og den selvkjørende dronen Aquadrone – som begge samler søppel – og en flytende avfallsstasjon for båtfolket. Blant kundene som har tatt i bruk produktene deres, er Hotell Brosundet i Ålesund, Rotterdam by og Kristiansand kommune.

VIL FÅ BUKT MED FORSØPLING I HAVET: Som konkurranseseiler har Catharina Frostad (38) vært tettere på problemet enn de fleste av oss.

– 80 prosent av den marine forsøplingen kommer fra land. Derfor er hovedfokuset vårt havner. Drømmen vår er at det blir like naturlig å ta vare på havneområdene sine, som det er å ta vare på hagen sin. Og at det blir et regulativ at hver havn skal ha et vannrensesystem.

Catharina Frostad, Clean Sea Solutions

– Visjonen på sikt er at det ikke skal være behov for oss – men det skjer nok ikke i vår levetid.

Les mer om årets Telia Startup-bedrifter.

Kobler ny teknologi med de rette menneskene

Gründeren beskriver seg selv som en explorer – eller utforsker – som er «dustete glad i havet», og bruker mye av sin våkne tid på nettopp det marine. I tillegg til å være aktiv konkurranseseiler og drive Clean Sea Solutions, er hun blant annet medgründer av den ideelle organisasjonen «Gate to the Arctic», som har som mål å samle og spre kunnskap om Arktis gjennom ekspedisjoner og innsamling av data i nordområdene.

– Jeg blir fort engasjert, og når det er noe jeg brenner for, har jeg et ekstra gir. Jobb og hobby går sammen.

En av tankene bak Clean Sea Solutions er å utnytte den unike kompetansen innen offshore og marin teknologi som finnes i Norge. Selv om Catharina ikke har noen teknisk utdanning selv, har hun aldri sett på det som noe hinder for å starte et tech-selskap.

– Jeg har engasjementet og interessen som trengs, og vet hvordan jeg kan få på plass de rette folkene. Det er utrolig spennende å se hva som kan skje når du kobler ny teknologi med de riktige menneskene, og utvikler produkter som virkelig gjør en forskjell.

Catharina Frostad

For å vie all sin tid til det hun brenner for, pusset hun opp en gammel seilbåt, som var hjemmet hennes i de tre første årene av Clean Sea Solutions.

– Jeg ville ha færrest mulig forpliktelser. Hvis du blir for opptatt av inntjening i oppbyggingsfasen, kan det ta fokuset bort fra det som er mer viktig, påpeker hun.

Og gründerseilasen har kostet.

– Det er dyrt å jobbe med hardware. Men takket være gode industrielle partnere har vi kommet dit vi er i dag, med produkter som er klare for markedet.

Vil overvåke havets helse med smartteknologi

Clean Sea Solutions’ løsninger er avhengige av kommunikasjonsteknologi. Nå ser de fram til å gjøre produktene enda smartere.

– Vi ønsket å være med i Telia Startup-programmet for å lære mer om, og gjøre mer, innen 5G og IoT. Det er så mange muligheter, som det blir veldig spennende å utforske sammen med Telia, sier Catharina.

SPENNENDE SAMARBEID MED TELIA: Clean Sea Solutions’ løsninger er avhengige av kommunikasjonsteknologi.

Målet er blant annet at rensedronen deres – som fungerer som en robotstøvsuger på havet – skal kunne navigere helt autonomt. Da trengs det gode konnektivitetsløsninger for å sende sensor- og navigasjonsdata.

Et annet mål er å ikke bare være en plattform for å ta opp søppel, men for å overvåke havets helse generelt.

– Når vi først er på havet, kan vi ta inn ulike typer havdata, slik at havnene kan lære mer gjennom oss. For eksempel vil vi ved hjelp av bildegjenkjenning kunne analysere hva slags typer søppel som ligger der, slik at man kan sette inn tiltak der det trengs, og hindre at plasten i det hele tatt kommer på avveie. Eller analysere hvordan vannkvaliteten utvikler seg i takt med ulike tiltak, utdyper den engasjerte gründeren, og fortsetter:

– Kanskje kan vi lage kommunikasjonskanaler i tilknytning til bryggene våre – som dashboards – som viser dataene på en forståelig måte, slik at innbyggerne kan få mer kunnskap om havneområdet. På den måten kan samfunnet ta større del i arbeidet vårt.

Hun er imponert over hva de allerede har fått ut av Telia-samarbeidet.

– Telia bistår ikke bare med rådgivning rundt kommunikasjonsteknologi, men hjelper også til med alt fra salg til markedsføring og kommunikasjon – noe som er kjempenyttig. Vi har blitt overrasket over hvor omfattende programmet er.

Catharina Frostad

Stadig mer bruk av droner

Clean Sea Solutions bruk av droner og automatisering er en del av en stadig økende samfunnstrend. For droner kan blant annet utføre oppgaver som enten er for risikable – som å inspirere høye bygg – eller for ressurskrevende, som å plukke søppel kontinuerlig. Da er et lynraskt og kraftig 5G-nett en forutsetning.

GODT EKSEMPEL: Ole-Petter Røstad i Telia mener Clean Sea Solutions er et godt eksempel på hvordan 5G kan brukes til samfunnsnyttige oppgaver.

– Clean Sea Solutions er et godt eksempel på hvordan 5G kan brukes til å automatisere oppgaver som er svært viktige for samfunnet. Det synes vi i Telia er veldig interessant, og det viser også verdien i å investere i 5G-nettet.

Ole-Petter Røstad i Telia.

Se dronen inspisere bygget med livestream over 5G-nettet.

BÆREKRAFTIG OG SAMFUNNSNYTTIG: Marius Ebbesen, forretningsutvikler i Telia, er imponert over Clean Sea Solutions’ løsninger.

Felles for de ni bedriftene som er med i årets Telia Startup, er at de kan skape mer verdi ved hjelp av Telias infrastruktur og tjenester. Gjennom programmet får gründerbedriftene tildelt mentorer med ekspertise på deres felt, og råd og hjelp om alt fra teknologi til forretningsutvikling.

– Telia Startup-bedriftene er ekte utfordrere, som brenner for det de holder på med og aldri gir seg. Det er akkurat den mentaliteten vi setter så høyt her i Telia. Clean Sea Solutions’ løsninger tar tak i en av de største miljøutfordringene vi står overfor. Det støtter opp om Telias ambisjon om å bidra til utvikling av bærekraftige og samfunnsnyttige løsninger, sier Marius Ebbesen, forretningsutvikler i Telia.

Dette er Telia Startup


• Et mentorprogram for nye selskaper i vekst, som vil skalere sin forretning på kommunikasjonsteknologi.
• Hver startup får sin egen mentorgruppe, som sikrer tett dialog og kompetanseutveksling med Telias fageksperter innen infrastruktur, tilkobling og teknologi.
• Deltakerne får kostnadsfri tilgang til en rekke av Telias produkter og tjenester.
• Som en del av programmet gjennomføres Venture 360. En strukturert og grundig gjennomgang utført av investoreksperter, for å identifisere styrker, svakheter og vekstmuligheter.
• Bedriftene får i tillegg rådgivning fra programmets partnere; Startup Norway, Advokat Thommessen, kommunikasjonsbyrået TRY og Mars Brand Strategy.
• Startupene må selv søke om plass i programmet, som strekker seg over syv måneder.

Var denne siden nyttig?