Mats Hetling i Nordiq Products

Smart plaster vil redde liv med 5G

– Dette produktet vil garantert redde liv, og det gjør det svært motiverende å jobbe med, sier gründer Mats Hetling. Ideen kom da han var medic og offiser i Afghanistan.

– Jeg mistet en pasient fordi vi ikke hadde god nok kontroll, sier Mats Hetling (38) om den gang han var medic Forsvaret i Afghanistan. 

Det er nå ti år siden han ble han vitne til at en styrke med afghanske soldater kjørte på en veibombe. Hetling rykket ut til skadestedet, men ikke alle liv stod ikke til å redde.

– Han sluttet å puste uten at noen merket det, delvis under behandling. Det var trist å vitne, og jeg begynte å tenke på hvordan det kunne vært unngått hvis vi hadde hatt riktig utstyr, sier Hetling.

Skaper verdi for samfunnet med kommtech

Mats Hetling, gründer av LiSA.

Opplevelsen i Afghanistan ga grobunn for gründerideen LiSA - the Life Saver, en slags smart patch for monitorering av pust, puls og andre vitale tegn, som kan brukes på skadestedet. Nordiq Products ble etablert og er i år en del av mentorprogrammet Telia Startup.

Der får Hetling bistand til å skalere sin forretningsidé sammen med seks andre selskaper som ønsker å skape verdi for samfunnet ved hjelp av kommunikasjonsteknologi.

– Nordiq Products viser virkelig hvor viktig et godt utbygd mobilnett er, og hva det kan bidra til! Derfor er vi utrolig glade for å kunne være med og bidra til at de lykkes, forteller forretningsutvikler i Telia, Ole Petter Røstad.

Både han og kollega Marius Ebbesen, var med i gruppen som valgte ut årets bedrifter til programmet ­– fra over 100 søkere. 

– Vi i Telia har et slags samfunnsansvar i å gjøre kommunikasjonsteknologi tilgjengelig, og det er utrolig mye spennende det kan brukes til. Det var viktig for oss å plukke ut startups der vi virkelig så at vi kunne tilføre noe, legger Ebbesen til.

Skreddersydd for skadestedet

I dag er de fleste ambulanser utstyrt med stort og tungt utstyr som ikke lar seg frakte lett, eller med utstyr som ikke fungerer tilstrekkelig i felt. Det gjør feltarbeid for førstehjelpere krevende.

 – Jeg var overrasket over at det ikke fantes et produkt som gjorde at man kunne overvåke pasientenes vitale livstegn til bruk prehospitalt, og ville lage et verktøy for førstehjelpere skreddersydd for bruk på skadestedet, sier Hetling.

LiSa - the lifesaver er utviklet i samarbeid med NTNU-professor Lise Randaberg, og er en optisk sensor som måler oksygen, pust og puls. Sensoren festes på halsen som et plaster og kombineres med en akustisk sensor for å oppnå enda mer pålitelige målinger.

Det gjør sensoren ekstra robust for alle slags operasjonelle forhold.

– Dette produktet vil garantert redde liv, og det gjør det svært motiverende å jobbe med. Da vi presenterte produktet  for førstehjelpsarbeidere var det halleluja-stemning, sier han.

Kan forhindre tusenvis av dødsfall

Hvert år dør anslagsvis 1,3 millioner mennesker i trafikken, ifølge Verdens helseorganisasjon. Omtrent 416.000 av dødsfallene kunne vært unngått. Et anslag Nordiq Products har gjort viser at LiSa-the Life Saver kunne reddet halvparten av disse dødsfallene, noe som ville reddet 200.000 liv i trafikken alene.

– Det er et svært tydelig behov for denne sensoren. Og med kommunikasjonsteknologi kan vi for eksempel dele dataene fra enheten med akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) for å få mer kvalifisert hjelp til livredderne på stedet, sier Hetling håpefullt.

Et påkoblet samfunn er et tryggere samfunn

Forretningsutvikler Marius Ebbesen var med på å velge ut årets bedrifter fra over 100 søkere.

Gjennom mentorprogrammet Telia Startup støttes bedrifter som bruker kommunikasjonsteknologi for å løse samfunnsproblemer. Og sammen med myndigheter, organisasjoner og startups utvikler vi 5G-teknologi som gir hele Norge beskyttelse og beredskap, slik at vi er rustet for alle slags ulykker, uhell, redningsaksjoner og ekstremvær.

Nordiq Products er ikke de eneste som benytter 5G fra Telia for å gjøre verden litt tryggere. Norsk Folkehjelp benytter mobilnettet for mer effektive søk og redningsaksjoner, Zygizio bruker det for å måle og forutse snøskred og Intoto varsler flom ved hjelp av sensorer og kunstig intelligens. I tillegg er det en betydning i seg selv, at nye områder som har vært uten dekning nå blir tilgjengelige.

– Det er givende å se den rollen infrastrukturen til Telia spiller for innovasjon som virkelig betyr noe. At vi er med på å tilrettelegge for at fantastiske gründere bringer verden fremover, forteller Ebbesen i Telia.

Var denne siden nyttig?