To barn som ser på en mobil

5 lærerike og morsomme apper for barn

Det finnes massevis av apper som både lærer barna nyttige ting, og underholder dem samtidig. Vi har plukket ut noen av de beste!

Skjermtid har fått en helt ny betydning i disse dager, med stengte skoler og barnehager. Når barna våre heller ikke skal leke med andre, og ikke være ute på fotballsletta, må vi rett og slett ty til inne-aktiviteter, og skjermene blir rett og slett uunnværlige.

Da blir det desto viktigere hva man fyller skjermtiden med.

I dag finnes det heldigvis massevis av spill og apper som både er lærerike og engasjerende. Underholdningsfaktoren er ofte like høy som læringsfaktoren – og dermed unngår man at barnet heller prioriterer andre spill med mindre læringspotensial!

Det finnes apper som dekker de fleste fagområder – fra naturfag og matte, til språk og mer kreative fag. For de litt eldre barna kan man til og med velge apper som gir en innføring i programmering, som vil være nyttig kunnskap å ha med seg videre i vårt stadig mer digitale samfunn.

Vi har samlet noen av de beste eksemplene på apper som forener læring og moro på en god måte – enten du har mindre barn som skal lære å telle, eller det er snakk om ungdomsskoleelever som vil lære et nytt språk.

Om du ønsker å aktivere barna utenfor husets fire vegger, kan disse appene være verdt å sjekke ut. 

DragonBox

Norskutviklede DragonBox leverer en rekke apper som lærer barn matte på en effektiv og underholdende måte. De minste barna kan få nytte av «Numbers», som lærer dem tall og hva man kan gjøre med dem på en intuitiv måte. Her er det ikke fokus på pugging, men heller det å bygge en naturlig tallforståelse som vil kunne hjelpe barna senere.

For de litt eldre barna, har DragonBox også apper som lærer bort konsepter som algebra og geometri gjennom engasjerende historiefortelling og lekker grafikk.

Enki

Med Enki er målet å hjelpe en gruppe romvesener, kalt mikrolitter, med å bygge opp samfunnet sitt igjen. Barna må hjelpe dem med dette ved å ta i bruk matte, naturfag og engelsk – så dette er et tverrfaglig spill som engasjerer på flere områder samtidig.

Spillet er beregnet på elever fra fjerde klasse, og det tar utgangspunkt i læreplanen for femte- til syvendeklasse. Barna spiller i sitt eget tempo, og det er også mulighet til å chatte med andre som er på samme nivå i en moderert chat.

Enki bruker nettleseren og fungerer blant annet på moderne nettbrett.

En gutt og moren hans ligger under et pledd og ser på en mobil.

Ved å ta i bruk noen av disse appene, vil barna garantert bli mer engasjert i læringen. Foto: Telia

Poio

Denne appen er myntet på barn som skal lære seg å lese, og passer for barn helt ned i fireårsalderen. Spillet er bygget opp som en historie hvor barna avdekker mer og mer av en eventyrbok etterhvert som de kommer seg videre i spillet. Målet er at de skal kunne lese boka, som består av 230 ord, når de har kommet seg gjennom alle oppgavene.

Poio er basert på etablert pedagogikk, men har også et sterkt fokus på underholdningen slik at barna hele tiden skal ha lyst til å spille videre. Ved å ta i bruk karakterer som representerer hver sin vokal, får barna raskt et forhold til bokstavene og lærer på den måten at de er en del av en større sammenheng.

LightBot

Det er liten tvil om at grunnleggende kunnskaper om programmering vil være verdifullt i fremtiden. Stadig flere ting styres av kode, og det å ha en forståelse av hvordan ting fungerer vil også gjøre det enklere å ta i bruk ny teknologi.

LightBot er en strålende app som introduserer barn for konsepter som løkker og funksjoner i form av et lettforståelig, lekkert og underholdende spill. Den grunnleggende problemløsningen de tar med seg videre vil garantert bære frukter i lang tid, og barn som kjenner konseptene vil også få det mye enklere dersom de velger å lære seg mer programmering senere.

Duolingo

For ungdommer, eller voksne, som har et ønske om å lære seg et nytt språk, kan Duolingo være en god start. Det krever imidlertid relativt gode engelskkunnskaper i bunn, da det foreløpig ikke finnes kurs på norsk. Kursutvalget på engelsk er imidlertid veldig stort – med alt fra klassikere som spansk, fransk og tysk, via mer eksotiske språk som kinesisk og swahili, til fantasispråk som klingon fra Star Trek og high valyrian fra Game of Thrones.

Appen tar utgangspunkt i at man ikke har noen erfaring med språket tidligere og er bygget opp med ulike moduler. På den måten får brukeren mestringsfølelse med én gang, og nyttige fraser som brukes ofte kommer fort på plass. Medaljer og poeng sørger for at motivasjonen holdes oppe under læringen, men Duolingo er generelt ikke like spill-fokusert som appene myntet på yngre barn.

Var denne siden nyttig?