Mann som snakker i mobilen
NYE REGLER: Med de nye reglene vil en bedrift kunne spare opp mot flere tusen kroner i året.

Slik kan mobilabonnementet til de ansatte bli rimeligere

Vi bruker mobilen til langt mer enn å ringe og sende meldinger. Med mobilen betaler vi for parkering og strøm til bilen – og streamer store mengder data. Det kan gjøre mobilutgiftene i bedriften uoversiktlige og vanskelige å administrere. Heldigvis vil de nye skattereglene gagne både arbeidstaker og arbeidsgiver, og gjøre det litt lettere for begge parter. 

Slik er de nye skattereglene for bedriftsabonnement

Nye skatteregler gjør at arbeidstakere slipper fordelsbeskatning på mobilabonnement dekket av arbeidsgiver. Også arbeidsgivere kan spare store summer på endringene.

Mange arbeidsplasser betaler telefonabonnement for sine ansatte. Regelen er at denne fordelen skal beskattes med 366,- kroner pr måned av den ansatte. Nå har imidlertid Skattedirektoratet innført nye regler på gaver i arbeidsforhold, som tillater at arbeidsgiver gir elektroniske kommunikasjonstjenester som gave.

Hånd som holder en mobil

KOSTNADSFORDELING: Med Telia sin kostnadsfordeling kan du enkelt se hva arbeidsgiver dekker.

Det betyr at en enkel endring på lønnslippen kan spare bedriften din for inntil 619 kroner i årlig arbeidsgiveravgift per ansatt. En bedrift med 200 ansatte, kan altså spare inntil 123.000 kroner.

Også for arbeidstaker vil regelendringen utgjøre en tusenlapp eller to i skattelette. For en ansatt med inntekt på 500.000, vil spart skatt utgjøre cirka 1500 kroner i året.

Hvordan gå frem for å få kontroll på mobilutgiftene?

Leker du med tanken på å tilby dine ansatte jobbtelefon, men bekymrer deg for merarbeid? Regelverket sier at arbeidsgiver kan dekke innholdstjenester kjøpt med mobilen for inntil 1.000 kroner i året skattefritt. Tjenester kjøpt til privatbruk som overstiger denne summen, skal beskattes som inntekt.

For å holde orden på dette, har regnskapsansvarlig tidligere vært nødt til å gå over fakturaene eller bestille oversikt fra teleoperatørene. Deretter må dataene gjennomgås for å få klarhet i forbruket. Det som har vært jobbkjøp må trekkes vekk, mens private kjøp gjerne har blitt trukket fra lønn.

Jente ute i mobilen

MOBIL: Mange bedrifter dekker mobilabonnementet til sine ansatte.

Kostnadsdeling fra Telia fordeler mobilkostnadene mellom jobb- og privatbruk, helt automatisk. Hver måned (eller kvartalsvis om ønskelig) får du tilsendt en oversikt på e-post eller SMS over forbruket ditt, og hvilken del av dette som dekkes av arbeidsgiver.

Få på plass tydelige retningslinjer

Mobilen brukes mye privat. Det er med andre ord viktig at virksomheter som tilbyr jobbtelefon har retningslinjer for hva jobben betaler og hva hver ansatt må regne med å betale selv. Kostnadsdeling hjelper med nettopp dette, slik at det blir riktig. 

Min side og i Telia-appen kan du selv se detaljer for bruk i valgte periode.

Var denne siden nyttig?