Seilbåt på havet sikkerhet sommer mobil.
SOMMER TIL SJØS: Med smarte apper blir båtferien enda bedre!

6 apper som gjør båtturen enda bedre

Gode apper kan gjøre ferien på sjøen tryggere og morsommere. Last ned disse på mobiltelefonen før du kaster loss i sommer!

 

Med flere som ferierer i Norge og rekordsalg av båter, er det grunn til å forvente en sommerferie med yrende båtliv — med både erfarne og ferske båtførere. 

En god grunn til å ha sikkerhet i fokus til sjøs! Husk redningsvest — og husk mobiltelefonen. Ikke bare kan du tilkalle hjelp om det er nødvendig, men du kan ta i bruk smarte apper som gjør det enklere å ferdes trygt på fjorden.

1: Få hjelp av Redningsselskapet

RS-appen er nyttig og gir deg rask og sikker kontakt med redningsskøytene om noe kritisk skulle skje. RS Safe Trx gjør det enkelt å melde fra om man havner i en nødsituasjon, samtidig inneholder appen kart fra Kartverket, nyttig info om havner, værmelding og nærmeste redningsskøyte.

TIPS! Du trenger ikke være i fare for å ringe Redningsskøyta! Skipperne er behjelpelige for å gi praktiske råd. Ta en telefon før du skal ut i utfordrende farvann, for å forhøre deg.

2: Kart og gode innfartsårer i Havneguiden

Havneguiden gir båtentusiaster detaljert og oversiktlig informasjon om havnene det er naturlig å besøke dersom man seiler på Lopphavet i nord – pluss 4 800 andre havner i Nord-Europa og Middelhavet.

Havneguiden er et glimrende planleggingsverktøy, som gir deg tilgang til oppdatert havneinformasjon med bilde, kart, søkefunksjoner i tillegg til oversikt over havner i nærheten.

Du får også anbefalt innseiling og selvsagt oversikt over alle fasiliteter som venter når man er vel i havn.

båt-apper-sommer-mobil.jpg

TRYGG MED MOBIL: Telefonen er i seg selv viktig å ha med på sjøen, ikke bare for å forevige minnene — men for å kunne tilkalle hjelp ved behov.

3: Smooth sailing med BåtFart

Det er ikke så mange fartsskilt å se til havs, men det finnes likevel bestemmelser som du har plikt til å følge når du er ute i fritidsbåt.

Det norske systemet er sånn at fartsgrensene kan variere fra kommune til kommune. I tillegg er det noen områder der fartsbegrensningene kun gjelder deler av året. Ikke så lett å holde styr på, med andre ord.

Kystverket lanserte nylig en løsning på problemet, med den nyttige appen BåtFart. Den fortelle deg hele tiden hva fartsgrensen er der du er, og varsler deg også om du kjører for fort.

Appen er svært enkel i bruk. Når den er lastet ned og installert, er det bare å åpne og angi om du vil ha varsel når du overskrider fartsbegrensningene der du befinner deg.

4: Forberedt på væromslag med Windy

Været til sjøs kan endre seg raskt i løpet av få minutter, så du bør ha respekt for vær og farvann. Sjekk derfor alltid værforholdene før du drar utmed båt.

Windy er et nyttig verktøy for å visualisere vær og vindmeldinger. Den detaljerte og svært nøyaktige vær-appen brukes av profesjonelle piloter, paraglidere, fallskjermhoppere, kitesurfere, surfere, seilere, fiskere og andre vær-geeks på grunn av den intuitive visualiseringen av vindretning og hastighet.

Enten du planlegger tur eller bare trenger å vite om det skal regne i helgen, vil Windy gi deg den mest oppdaterte værmeldingen du kan få.

5: Planlegg lengre båtturer med Kystvær

En annen nyttig vær-app om du skal ut på lengre båttur i sommer er Kystvær-appen fra Kystverket. Denne applikasjonen gir deg oppdaterte målinger fraværstasjoner langs hele norskekysten. Appen brukes selv av Kystverket (sjøtrafikksentraler og lostjenesten), men er også gratis og åpen for publikum. 

6: Nabohjelp til sjøs med Seaber

Hvert år trenger tusenvis av båter assistanse til sjøs. Seabers sporingsenhet og app med sjøkart, sørger for at andre båter kan komme raskere til unnsetning.

Med appen varsler du andre Seaber-brukere i nærheten hvis du trenger hjelp, og de ser din kontaktinformasjon og posisjon.

Appen er også et godt verktøy for å hindre tyveri og skader på båten. 

Var denne siden nyttig?