iPhone XS, XS Max og XR

Her er de nye iPhone-modellene

Med iPhone XS, XS Max og XR gir Apple deg større valgfrihet og banebrytende prosessorteknologi.

De som har vært misunnelige på den store iPhone X-skjermen uten nevneverdige kanter, men som synes at prisen har vært i overkant stiv, kan glede seg over en av nyhetene som ble presentert på Apples storslåtte lansering onsdag 12. september. Det samme kan de som helst vil ha en enda større skjerm enn det iPhone X kunne tilby.

Der ble det vist frem ikke mindre enn tre nye iPhone-modeller: XS, XS Max og XR. Alle har en skjerm som dekker nærmest hele telefonen, men det skiller likevel en del på både skjermtype og funksjonalitet.

Felles for alle er imidlertid den store skjermen med en såkalt «notch» på toppen som blant annet huser selfie-kameraet som også brukes til Face ID. Det betyr at hjemknappen nå er utradert på alle Apples nye mobiltelefoner, og det er Face ID eller kode som gjelder for opplåsing og kun sveiping som gjelder for navigasjon i operativsystemet.

XS

Apple iPhone XS

Den raskere prosessoren gjør blant annet at AR-funksjonaliteten blir enda bedre på iPhone XS. Foto: Apple

Da iPhone X ble lansert for litt under et år siden, var det en stor overgang fra iPhone-modellene man hadde blitt vant til over mange år. Den store OLED-skjermen, mangelen på hjem-knapp og to kameraer på baksiden var blant nyhetene på telefonen.

Med iPhone XS tar Apple det hele et steg videre. Skjermen på 5,8 tommer er fortsatt på plass, men nå har telefonen blant annet fått en raskere prosessor, bedre kamera og bedre beskyttelse mot vannsprut.

Prosessoren har fått navnet A12, og er både 15 prosent raskere og mindre energikrevende enn forgjengerens A11-prosessor. Forbedringene er mye takket være at Apple har tatt i bruk 7 nm-transistorer istedenfor 10 nm-transistorene som ble brukt i A11-prosessoren. XS-modellen skal ha rundt 30 minutter lengre batteritid enn forgjengeren.

Den nye telefonen er også mer hardfør, da den er klassifisert IP68 – mot X-ens IP67-klassifisering. Også glasset foran skjermen har fått en oppgradering som gjør at det tåler mer dersom du skulle være uheldig.

På kamerafronten har den nye modellen fått en bedre True Tone-blits, større sensor i 12 MP-kameraet bak og en raskere sensor i frontkameraet. Både XS og XS Max kommer nå også i utgaver med mer lagringsplass. De største modellene har hele 512 GB tilgjengelig.

XS Max

Apple iPhone XS Max

IP68-klassifiseringen gjør at du ikke trenger å bekymre deg for regnet. Foto: Apple

Ved lanseringen av iPhone X var det nok en del som ble skuffet over at det ikke kom en Plus-modell samtidig. Nå er imidlertid ventetiden over, da nye iPhone XS også kommer i en modell med tilnavnet Max. Den har en 6,5-tommers skjerm og større batteri enn XS. Det gir en batteritid som er hele halvannen time bedre enn på dagens X-modell.

Til tross for den store skjermen, som er større enn den du finner på eksempelvis Samsung Galaxy Note 9, er iPhone XS Max faktisk mindre enn forgjengeren 8 Plus i rene mål.

Både XS og XS Max kommer i tre farger: Sølv og Space gray som man kjenner fra tidligere modeller samt gull.

XR

Apple iPhone XR

Med seks farger å velge mellom er det enklere enn noen gang å finne en telefon som passer deg. Foto: Apple

XR-modellen er en helt ny modell i Apples portefølje, og blir en innstegsmodell for de som vil ha den store skjermen som dekker nesten hele fronten. Rent estetisk er det ikke så alt for mye som skiller den fra XS, og heller ikke på innsiden er det inngått alt for mange kompromisser.

Skjermen er definitivt den største forskjellen. For mens XS bruker en 5,8-tommers AMOLED-skjerm, har XR fått en mer tradisjonell LCD-skjerm. Den er til gjengjeld større enn den du finner på XS. Med sine 6,1 tommer plasserer den seg midt mellom de to andre nyhetene som ble presentert på scenen i California.

Ytelsesmessig skal det imidlertid ikke skille så mye – da også nye iPhone XR har fått Apples splitter nye A12-prosessor under skallet.

Med seks tilgjengelige farger (hvit, sort, blå, gul, korall og rød) tilgjengelig, gir XR deg også større mulighet til å velge en telefon som passer din egen fargesmak.

Se video av de nye iPhone-modellene.

Raskere telefon med iOS 12

Samtidig som de lanserte nye telefoner, avslørte Apple også at den siste utgaven av deres iOS-operativsystem vil lanseres 17. september. De lover blant annet at det nye operativsystemet vil gjøre eldre telefoner raskere. Blant annet sier de at apper åpnes inntil 40 prosent raskere og at tiden det tar å åpne kameraet er redusert med inntil 70 prosent.

I tillegg kommer det en rekke nye funksjoner – som muligheten til å redigere bilder i råformat, lage egne animerte emojis og verktøy for kontroll av skjermtid.

iOS 12 vil være tilgjengelig på alle iPhone-modeller tilbake til 5s.

Artikkelen er sist oppdatert 19. oktober 2018.

Var denne siden nyttig?