Lege i hvit frakk står ved inngangen til sykehuset og ser på mobilen.

Du vil snart erstatte legen din med teknologi

E-helse er den nye betegnelsen på apper, teknologiske dingser og elektroniske nettverk som forenkler hverdagen for legen, sykepleieren, NAV og pasienten.

Allerede nå har du kanskje stiftet bekjentskap med e-resepten. Den som gjør at du kan hente ut medisiner i hvilket som helst apotek. Men vi har mer i vente. Mobilteknologi vil kunne endre hele helsevesenet og gjøre fantastiske ting for oss.

Hold deg hjemme når du skal til legen

Uansett hvor frisk du er så kan du bli syk. Da ringer du gjerne til legen og vil ha time, men må stå ørkesløst på vent og høre på musikk som bare gjør deg sykere¿ Tenk på hvor lang tid du bruker på å bestille time via telefon, reise til, vente på venterommet og reise hjem. Bare for et gjennomsnittlig besøk på ti minutter. Her kan teknologien trå støttende til.

Nye e-løsninger gjør kontakt med legen lettere. Ta for eksempel en titt på Pasientsky, eller Legetime. Med slike tjenester kan du få ordnet mye av det du tidligere måtte ringe eller møte opp for å få gjort. Noen tjenester er på plass allerede som:

  • Bestille time
  • Ordne med resepter
  • Få meldinger fra legen
  • Se på totale legekostnader du har pådratt deg

Sjekk om din fastlege har avtale med en teknologitilbydere av denne sorten.

Snart vil denne type tjenester også kunne tilby e-konsultasjoner som gjør at du slipper å reise ut. Du kan sende filmsnutter og bilder av for eksempel en føflekk eller hudutslett, og få dem vurdert via et sikkert mailsystem. Og alt er selvfølgelig pakket i hendige og enkle mobilapper. Tenk på hvor mye tid det vil spare deg og legen.

Skjermdump fra Pasientsky.

Tid spart. Nå kan du snart få sjekket føflekken over mail. Foto: Pasientsky

Undersøk deg selv og la legen ta beslutningen

For kroniske syke, mennesker i risikosonen for enkelte sykdommer eller de som trenger jevnlig medisinsk oppfølging, er e-helse et virkelig sprang mot fremtiden.

Blodtrykket på mobilen

Mange pasienter må gjentagende ganger oppsøke helsetjenesten for å få sjekket blodtrykket. Whitings er en leverandør av blodtrykksutstyr som du kan koble på mobilen, sjekke resultatene og sende dem til legen. Dermed kan du være i full stand til å overvåke deg selv. Skulle ikke legen være oppdatert på slik teknologi ennå, så er det uansett en fin måte å holde øye med egen helse.

 Mobil liggende med skjermbilde fra blodtrykksapp.

Send blodtrykket til legen. Foto: Withings.com 

Hjemmepuls

Det finnes nå godkjente deksler til smarttelefonen som måler hjerterytmen din (EKG). Når du tar i telefonen vil sensorene i dekselet sende data til mobilen, som du deretter kan lese av. Det er ikke unormalt at folk er litt spente og nervøse når de kommer til legen. Det gjør at de kan få litt andre resultater enn i eget hjemmemiljø.

Med mobile EKG-produkter kan de med hjerteproblemer observere egen helsetilstand på en effektiv måte. Måleresultatene kan så sendes til legen om det er avvik. I fremtiden kan det bli slik at legen kontinuerlig kan overvåke din tilstand med denne teknologien. Leverandøren Cardiac Designs, mener det kan være like om hjørnet.

Med et deksel og en app får du målt hjerterytmen og sendt den til legen. Foto: Cardiacdesigns

Med et deksel og en app får du målt hjerterytmen og sendt den til legen. Foto: Cardiacdesigns 

Biosensorer reduserer sprøytebruken

Har du sprøyteskrekk kan biosensorer være svaret. Det forskes og utvikles i dag kjemiske sensorer som kan måle blodprosent, sukkernivå og bakterieforekomster i blodet. Noen av biosensorene kan sitte utenpå kroppen, i klærne dine, eller festes inne i kroppen. Sensorene sender signaler til mobilen hvor du kan lese av resultatene.

Noe slikt er jo godt nytt for dem som ikke liker å bli stukket i, men også for dem som hele tiden MÅ bli stukket. En diabetiker vil for eksempel kunne slippe å bruke fingertuppene som nåleputer for å måle blodsukkeret hver dag. I stedet kan hun avlese verdien fra en implantert «sukkersensor» på låret. 

 Biosensorer på huden til en person.

Biosensorer utviklet i Telemark kan snart være på markedet. Foto: Berit Eggholmen / NRK

Er du i faresonen for brystkreft og ønsker å overvåke tilstanden?

Cyrcadia Health utvikler nå en BH som blir kalt iTBra. iTBra vil hjelpe til med å avdekke brystkreft. BHen registrerer temperaturforandringer som kommer ved unormal cellevekst i brystene. Testresultatene er gode, selv om det til nå kun er utviklet en prototype.

iTBra

Snart har du 24/7 overvåkning av brystene om du er redd for brystkreft. Foto: iTBra

Se på barnet i magen hjemme

Tenk så koselig det kan være å sitte i sofaen og titte inn på den lille som er på vei, følge utviklingen og ta bilder. Legeutstyr som tidligere har blitt forbeholdt legen er på full fart ut i massemarkedet. Mobilen er ikke lenger en kommunikasjonsenhet, men en fullverdig håndholdt computer.

Allerede i 2009 utviklet Microsoft en app som kan anvendes med en doppler (den dingsen som du fører over magen når du tar ultralyd). Mobisante er en leverandør av slikt utstyr, og siden teknologien bare blir billigere så har du den kanskje snart i hånda. Ultralyddiagnostikk er nok forbeholdt de utdannende, men produktet er høyaktuelt for utålmodige gravide som vi følge barnets utvikling i magen.

Doppler og mobiltelefon med egen app for å følge med på fosteret i magen.

Snart kan alle følge med på utviklingen til babyen i magen. Foto: Mobisante

Robotene kommer!

Til nå har vi sett på teknologi som du ganske snart kommer til å finne i hjemmene. Men fremtidens roboter er her allerede og vil også revolusjonere det som skjer i operasjonssalen. For eksempel kan operasjonsroboten «da Vinci» utføre kirurgi der menneskelige hender vanskelig kommer til.

Se roboten i operasjon:

Roboten "da Vinci" utfører operasjoner. Video: YouTube / Future Trends.

I Norge finnes det ti "da Vincier" som allerede har utført tusenvis av operasjoner. 

Snart har vi også nanoroboter. Dette er bitte små roboter som kan operere kroppen fra innsiden. Det forskes nå på roboter som sporer opp, finner og eliminerer kreftceller på egenhånd.

Roboten har en sansefunksjon bestående av påkoblede salmonellabakterier og det er bakterien som gjør jobben med kreftcellene, uten å skade friske celler. Det forskes også på roboter som går inn i blodårene og rensker opp tilstoppede årer.

Video: YouTube @Reuters.

Hva er det som hindrer utviklingen?

En av de største utfordringene som forsinker utviklingen av ny teknologi er at infrastrukturen i helsevesenet ikke er rede helt. En rapport fra Teknologirådet konkluderer med at 11 prosent av oss bruker helserelaterte applikasjoner og deler informasjonen med helsepersonell.

Imidlertid sier 40 prosent at de kan tenke seg å gjøre det, så her må helsesystemet oppdateres. En annen utfordring er pasientenes teknologikompetanse. Det er ikke alle som er fortrolig med bruk av avansert teknologi. Men også datakryptering og sikring av at ikke helseopplysninger ikke havner hos feil person er en utfordring vi må løse.

Til slutt er det også etiske utfordringer tilknyttet teknologien. For hvem sitter til slutt med ansvaret for tolkning og vurdering? Vil enkelte dra for kjappe konklusjoner og bli mer bekymret?

Vi ser det allerede med surfemulighetene på nett, som skaper mye uro gjennom enkeltes tilbøylighet for selvdiagnostisering. Kanskje kan den nye teknologien skape mer uro og angst? Det kan vi først få vite om noen år.

Mobiltelefonen gjør allerede fantastiske ting, og vi må forberede oss på at den vil ta mer og mer over livene våre. Vi kan nok for det meste anvende de slitte frasene «tiden vil vise» og «ting vil ta tid», men vi må forberede oss på at endringene vil komme. Noen løsninger er her allerede, mens andre lar vente på seg.

I mellomtiden så får vi holde oss friske med å forebygge mest og best mulig.