Infinity symbol
Jente med mobiltelefon hjemme

Dette må du vite hvis du skal gi barnet mobiltelefon til jul

Vurderer du å gi barnet ditt mobiltelefon i julegave, er du ikke alene. Sjekk hva du bør tenke over – og hva slags merke det vil ligge flest av under årets juletrær.

Hele 1 av 4 voksne med hjemmeboende barn planlegger å gi ett av barna sine en mobiltelefon til jul. Det viser en helt fersk spørreundersøkelse gjennomført av OMG for Telia.

Når barn skal få sin første mobiltelefon, eller trenger er ny, er det mye foreldre må ta stilling til. Skal de kjøpe ny eller gi en brukt, hvilken modell, og hvilke funksjoner er viktig?

I undersøkelsen vår svarer 50 % av de spurte at batteritid og at telefonen er enkel å bruke er viktig. For 40 % er god lagringsplass og at telefonen tåler en støyt viktig, mens 34 % svarer at pris er viktig når de skal vurderer mobiltelefon til barnet.

Mann og jente ser på mobiltelefon og smiler

Henny (9) har akkurat fått sin første mobiltelefon. Pappa Jamieson har merket at de fleste barn får mobil tidligere i dag enn før. Foto: Fartein Rudjord

Ny eller brukt?

Av de som har tenkt å gi barnet en telefon til jul, svarer 36 % at de kommer til å overraske en ny topp-mobil. 20 % planlegger å gi en ny barnevennlig mobil, mens bare 9% planlegger å gi en brukt telefon.

Men ny eller brukt, hva slags merke kommer det til å ligge flest av under juletrærne i år?

Her er det en klar vinner: Så mange som 58 % planlegger å gi en iPhone til barnet til jul. 25 % vil kjøpe en Samsung-modell, mens 5 % svarer Huawei.

Undersøkelsen viser også at god batteritid og brukervennlighet de to viktigste kriteriene. 50 % av de spurte svarte at dette var viktig når de skal velge mobiltelefon til barna. 40 % svarte også at det er viktig at mobiltelefonen tåler en støyt og at den har god lagringsplass. For 38 % av foreldrene spiller pris en viktig rolle.

Tre mobiler som passer for barn


Samsung Galaxy A7

Samsung Galaxy A7

 • 6.0" SuperAMOLED-skjerm
 • Slank design med 2.5D-glass
 • Trippelkameraet gir bedre og mer kreative bilder
159,-/md. med SVITSJ
Total tlf.pris 24 md. 3816,-
Kjøp Galaxy A7
Apple iPhone 6s

Apple iPhone 6s

 • 4,7 tommer skjerm
 • 3D touch
 • 12 MP kamera
149,-/md. med SVITSJ
Total tlf.pris 24 md. 3576,-
Kjøp iPhone 6s
Huawei P20 Lite

Huawei P20 Lite

 • Stort batteri (3000 mAh)
 • 4 GB RAM og 64 GB internlagring
 • 16 MP kamera foran og bak
169,-/md. med SVITSJ
Total tlf.pris 24 md. 4056,-
Kjøp P20 Lite

Fikk mobiltelefon tidligere enn planlagt

92 prosent av barn på ni år har i dag egen mobiltelefon, viser Medietilsynets nyeste "Barn og medier"-undersøkelse. Én som nettopp er blitt en del av denne statistikken er ni år gamle Henny fra Oslo.

– Med storesøsteren hadde vi en hard grense på 10 år, men nå har "alle andre" på skolen telefon, sier Hennys far, Jamieson Pothecary.

Dermed fikk Henny telefon litt tidligere enn foreldrene hadde tenkt.

– Vi merker at vennene hennes har telefon, og at de bruker den til å både holde kontakten og avtale møter. Da blir man veldig fort utenfor loopen hvis man er den eneste uten, sier han.

Telefonen gir foreldrene litt ekstra trygghet i hverdagen, nå som Henny har hun begynt å gå hjem fra skolen uten foreldrene.

– Hvis hun er hjemme før oss, er det fint å ha en mulighet til å holde kontakt med henne, sier Jamieson.

Mobiltelefon med NRK Supers «Svarometer»

NRK Supers «Svarometer» er populær blant Henny og vennene. Hun bruker også mobilen mye til videosamtaler. Foto: Fartein Rudjord

Mest videosamtaler

Den ferske mobilbrukeren Henny er strålende fornøyd med å endelig kunne snakke med vennene uansett hvor hun er. Det går mest i meldinger og videosamtaler.

– Jeg har en venn som har flyttet til Spania nå, så det er ekstra fint å kunne snakke med henne selv om hun har flyttet, sier hun.

– Vi har valgt å fjerne mobilen når man skal gjøre lekser. Med eldstedatteren merket vi at leksene ofte tok veldig lang tid, og at det var mye kommunikasjon mellom barna mens de holdt på, sier Jamieson.

Telefonene må dessuten plasseres utenfor soverommet når det er leggetid.

Alderskontroll

Familien har valgt å sette opp et system som gjør at Henny ikke kan laste ned apper uten godkjenning eller besøke nettsider som ikke er passende for alderen.

– Vi bruker både alderskontrollen på telefonen og en Google Familie-konto for å holde oversikt, sier Jamieson, som etterlyser en enklere løsning for dette.

Han skulle også ønske at nettvett og mobilbruk ble snakket om tidligere på skolen. I dag er det kun forbudet mot mobilbruk på skolen det snakkes om, mens nettvettundervisningen først kommer inn på ungdomsskolen.

– Det er nå når de er helt ferske på nett at de trenger det mest

Jamieson Pothecary, far til Henny (9)

Mann lener seg mot døråpning med mobiltelefon i hånden

Jamieson Pothecary skulle ønske det var lettere å innføre alderskontroll på barnas mobiltelefoner. Foto: Fartein Rudjord

10 råd til foreldre

Medietilsynet har laget en guide til foreldre med barn som skal bevege seg ut på nett for første gang, og der finner man blant annet ti råd til hvordan man bør håndtere denne overgangen – og hva man bør snakke med barna om på forhånd.

 1. Interessér deg for barnet; snakk sammen og involver deg
 2. Husk at barn bruker digitale medier av samme grunn som voksne: For å søke informasjon, lese nyheter, bli underholdt, leke, slappe av og være i kontakt med venner.
 3. Anerkjenn at digitale og sosiale medier er en viktig del av barns sosiale liv og tilgang til fellesskapet
 4. Vurdér om det er lurt med mediefrie soner eller tids- begrensninger på bruk
 5. Vær selv en god rollemodell når det gjelder tidsbruk og det å være nærværende
 6. Lær dine barn gode vaner på nett; som å snakke og oppføre seg pent, ikke dele privat informasjon, si fra til en voksen man stoler på om uønskede hendelser og eventuelt blokkere mennesker som er ubehagelige eller truende
 7. Hjelp barnet med å løse konflikter på nett som ellers
 8. Gjør deg kjent med sosiale medier, spill og andre digitale tjenester som barnet ditt ønsker å bruke
 9. Hjelp barnet med personvern-innstillingene på sosiale medier
 10. Lag regler om kjøp av apper og «in-app-kjøp»

Fakta om barn og mobiltelefoner


92 prosent av barn på ni år har i dag egen mobiltelefon, viser Medietilsynets nyeste "Barn og medier"-undersøkelse.

I 2014 hadde 67 prosent av barna mellom 9 og 11 år en smarttelefon. I 2018 var tallet 87 prosent.

Om undersøkelsen

Undersøkelsen ble gjennomført i uke 45 2018. Undersøkelsen ble sendt ut til et landsrepresentativt utvalg og vi har 1000 svar. Svarene er vektet for å sikre representativitet med den norske befolkningen 18 år eller eldre. Feilmarginen på 1000 intervju vil være ± 1.4 %-poeng.

Resultatene i undersøkelsen vil reflektere alle over 18 år i Norge, totalt sett 4.166.612 innbyggere (kilde – ssb.no, statistikkbanken).