Telia ruller ut 5G-nettet i hele Norge i 2023

Det nye nasjonale mobilnettet vil få stor betydning for digitaliseringen av det norske samfunnet. –  En stor dag for alle våre kunder, for Norge og for oss i Telia, sier administrerende direktør Abraham Foss i Telia Norge. 

 

5G vil gjøre det mulig for Norge å ta de neste store skrittene på landets digitaliseringsreise og drive en bærekraftig utvikling av samfunn og bedrifter. 5G har tekniske egenskaper som åpner opp helt nye muligheter for det oppkoblede samfunnet.

Det handler om tingenes internett hvor alt kobles sammen, om autonome systemer – som selvkjørende biler og roboter i industrien – og smarte system for blant annet transport, trafikk og e-helse. 

SE VIDEO_ Telia skal gjøre Norge smartere, lovte administrerende direktør Abraham Foss (i midten) på pressekonferansen 8. oktober. Her flankert av digitaliseringsminister Nikolai Astrup og Head of Northern & Central Europe, Jenny Lindqvist i Ericsson.

– 5G vil på sikt bidra til økt innovasjon, til nye økosystemer og fantastiske tjenester. Ved alvorlige ulykker vil for eksempel ambulansepersonell på et eget nett kunne koble seg opp mot sykehuslegene, som da kan veilede og bistå i pasientbehandlingen i sanntid. Bra for nødetatene, og bra for pasientene, sier Abraham Foss.

Han understreker at en viktig effekt av det nye nasjonale mobilnettet, er økt konkurransekraft. 

Telia Abraham Foss 5G.jpg

– Vi gleder oss til å bygge ny teknologi med Ericsson i mange år fremover, uttalte Abraham Foss, administrerende direktør i Telia Norge, på pressekonferansen 8. oktober. 

 – Ja, for start-ups, tech-selskaper, storselskaper, offentlig sektor og for Norge som helhet, sier Abraham Foss, som forteller arbeidet med det nye nettet er i gang.

– Planen er å gjennomføre en siste stor 5G-test på Lillestrøm rundt årsskiftet, for deretter å starte den nasjonale utbyggingen april neste år, sier han. 

Telia_Company_5G mobilnett.jpg

5G-teknologien vil gi superrask oppkobling, god dekning, svært høye hastigheter og tilgang til nettet - overalt og hele tiden.

Ericsson er strategisk samarbeidspartner

Som samarbeidspartner har Telia valgt Ericsson, og det er dermed to selskaper med lang historie sammen i Sverige som skal bygge ut 5G-nettet i Norge. 

– Vårt partnerskap med Telia Norge er en milepæl på vår 5G-reise, og som bransjeledende forstår vi de enorme fordelene som det nye nettet vil gi for Norge. Fram til i dag har Ericsson distribuert to tredjedeler av verdens kommersielle 5G-nettverk. Vi er virkelig glade over å kunne bidra med vår 5G-ekspertise i Norge for å drive innovasjon sammen, sier Arun Bansal, Senior Vice President og sjef for Europa og Latin America i Ericsson. 

–  Vi gleder oss til å utvikle ny teknologi sammen med Ericsson i mange år fremover, sier Foss. 

Samtidig som 5G-nettet bygges ut, vil hele mobilnettet bli modernisert. Det fører til at ett av verdens beste 4G-nett blir enda bedre, og det er viktig for de mange som fortsatt vil ha 4G-telefoner i årene fremover.

Telia_Company_5g mobilnett muligheter.jpg5G-nettet vil bidra til samfunnets digitalisering og muliggjøre fantastiske tjenester. 

Telia i førersetet på 5G-utvikling

En viktig del av Telias samfunnsoppdrag er å bygge kritisk nasjonal infrastruktur som legger til rette for digitalisering for privatpersoner, bedrifter, offentlige virksomheter og alle samfunnssektorer. Det ansvaret tar Telia på største alvor. Telia var først i verden med å skru på 4G i Norge og Sverige, og skal i partnerskap med Ericsson lede an på innovasjon- og teknologiutviklingen av 5G. 

–  Vi ledet an på 4G i Norge, og vi skal fortsette å ligge i front på mobilteknologi, sier Kirke Saar, direktør for nettverk i Telia Norge.

– Nordmenn og det norske samfunnet er flinke til å ta i bruk ny teknologi. Det vil gjøre at vi som nasjon kommer til å ligge helt først i løypa på 5G-utviklingen, som over tid også vil bli en viktig puslebit i massemarkedet.

5G i Norge


  • 5G er en teknologi for femte generasjons mobiltjenester, og en etterfølger til 4G, 3G og 2G.
  • 5G representerer et helt nytt paradigme i tilkobling og er en grunnleggende endring i teknologi som vil ha stor innvirkning på hvordan operatørene tilbyr mobiltjenester og hvordan brukeropplevelsen er.
  • Et nett basert på 5G-teknologi innebærer superrask oppkobling, god dekning, lav forsinkelse, svært høye hastigheter og kapasitet, korte svartider og tilgang til nettet, overalt og hele tiden. Den korte responstiden åpner opp en helt ny verden av muligheter når det gjelder ting som VR (virtuell virkelighet), AR (utvidet virkelighet) og andre sanntidstjenester.
  • 5G-nettverket er komplett redesign av telecoms infrastruktur, og gir tilkobling på en mye mer skreddersydd og individualisert måte, basert på behovene til hver enhet og tjeneste som er koblet til nettverket. 
  • 5G er et svært fleksibelt og sikkert nettverk. Det åpner for såkalt skivedeling, som gjør det mulig å skreddersy funksjonalitet for ulike tjenester og samfunnssektorer. Det gjør 5G godt egnet for tjenester som er avhengig av realtidsoppkobling, eksempelvis innen e-helse eller tingenes internett.
  • 5G vil gi oss muligheter og tjenester som aldri før har vært tilgjengelig og som vi ennå ikke har kunnet realisere, og vil bli en helt essensiell del av digitaliseringen av samfunnet.

Var denne siden nyttig?