Infinity symbol

21 ting som har endret seg med mobilen

En mengde ting har blitt endret eller erstattet med mobilen. Du ser ikke utviklingen før du ser bakover, så her får du en betenkning på de endringene vi har stått i, og står i.

Det er lett å glemme hvor raskt teknologien utvikler seg og hvilke endringer det bringer med seg. Fysiske objekter blir erstattet med digitale apper og vi endrer kanskje også måten å være på? Vi har tidligere skrevet om ting du trengte før smarttelefonen. Nå tar vi et vidt blikk på ting som har blitt erstattet eller blitt borte med mobilteknologi.

1. Penger

Fysiske penger blir mer og mer erstattet av kort og mobile betalingsløsninger som Vipps, Strex og mCASH. Antall bankfilialer går ned og trenger vi egentlig minibanken når vi får ut fysiske penger i butikken?

2. Kompass

Kompasset på mobilen gjør stort sett samme nytte som et vanlig kompass (i hvert fall i urbane strøk). Husk ekstra batterier!

En voksen og tre barn er ute i skogen. De ser på en iPad som den voksne holder.

Foto: Telia.

3. Lommelykt

Hva skal man med lommelykt? Du har den på mobilen.

4. Avtalen

Har avtalene som man forholder seg til forsvunnet? Fordi vi er blitt så lett tilgjengelig via telefonen er avtalene blitt løsere og det virker som vi ikke tror på avtalene om vi ikke får dem bekreftet.

5. Faktakunnskap

Faktakunnskap og pugging er erstattet av lett tilgang til nettet på mobilen. Vi kan søke opp i Google og Wikipedia uansett hvor vi er og hva vi gjør. For eksempel når vi skal dobbeltsjekke fakta før et viktig forretningsmøte, eller i bilen når man leker quiz. Kanskje noen jukser i spørrespill også...

6. Kjedsomheten

Det er ikke ofte en sitter og stirrer tomt ut i lufta lenger. Vi tyr til mobilens muligheter for moro, sosiale oppdateringer og meldinger.

7. Tålmodigheten

Vi har blitt mer utålmodige når vi ikke får tak i hverandre på første forsøk. Hører vi ikke noe på noen timer blir vi bekymret.

Mobiltelefon som viser en tekstmelding. Foto: Telia.

Foto: Telia.

8. Besserwizzeren

Du vet – han irriterende, snusfornuftige som skal ha rett bestandig. Snart er han borte. Vi kan sjekke Wikipedia eller Google via mobilen og parkere han om det trengs.

9. Tilstedeværelsen

Selv med det hyggeligste selskap rundt oss, har vi en tendens til å ta opp telefonen og scrolle nedover newsfeeden på Facebook. Er det nødvendig?

10. Utegutter og -jenter

Hvor er de blitt av alle sammen? Barn leker ikke ute lenger, men sitter inne på mobil, PC og nettbrett.

11. Bølleringing

Nå som numrene synes er det ikke lett å bølleringe. Og det er ikke mange som tar telefonen om ikke nummeret synes, så ikke like morsomt lengre heller... Trist. Før kunne man ringe til Jan Gran og spørre etter Bertil Bjørk. Moro for unga!!

12. Postkort eller brev

Det var superhyggelig å få postkort fra venner og familie i postkassen. Nå får man en ti sekunders snap via Snapchat, eller et bilde på SMS... I verste fall ingenting annet enn en generell facebook-post eller et instagrambilde sendt til hele universet.

Vi tror vi savner postkortet eller brevet litt. Men det er jo mindre stress å sende en melding og et bilde med mobilen da.

Postkort fra Alcudia.

Foto: Telia.

13. Bilder

Hvem er det som har fotoalbum lenger? Alt vi har ligger i skyen eller på mobilen. Det er nemlig slik at dersom du tar et bilde lagres den automatisk på mobilen som man ofte kobler til skytjenester som iCloud, Dropbox eller Google Disk . Da vil bildet være lagret for alltid, selv om mobilen havner i vannet.

14. Kalkulatoren

Takk og lov. Den lille lommekalkulatoren har du på mobilen.

15. Gå til legen

Det kommer stadig nye tjenester som kan føre til færre legevisitter. Mange leger tilbyr allerede timebestillinger eller konsultasjon gjennom en app. Det kan du lese mer om i artikkelen "Du vil snart erstatte legen din med teknologi".

16. Fasttelefon

En gang hadde man en telefon stående som var koblet til veggen. Gjerne med et eget møbel under. Ikke akkurat et savn.

17. Instrumenter

Du trenger ikke et studio fylt med instrumenter for å lage en melodi og sang lenger. Du trenger ikke engang lære deg et instrument. En app på mobilen kan holde. Sjekk for eksempel ut denne appen som hjelper deg å skape musikk.

18. Vekkerklokka

Vi antar at det ikke finnes mange vekkerklokkeprodusenter lenger. Mobilen har tatt over med de mest behagelige lyder (og ubehagelige hvis det fortsatt er behov).

19. Kartbok

Hanskerommet i bilen virker plutselig så stort etter at alle kartbøkene er kastet ut og erstattet med Google-Maps på mobilen.

Mobiltelefon som bruker kartfunksjon.

Foto: Telia.

20. 7.sans

Vi bruker heller kalenderfunksjonen på mobilen.

21. DVD-spiller

Vi kan anta at mange har latt DVD-spilleren vike til fordel for Netflix, HBO og andre streamingtjenester. Det er i hvert fall blitt mye enklere å se en film på mobil eller nettbrett når man ikke er hjemme i sin egen stue. Da har man jo smart-TV og TV-benk fri for DVD-spilleren.

Les også: Serier på HBO Nordic du ikke kan gå glipp av

Mobilteknologi utvikler seg raskt, og det er både spennende og fantastisk. Kanskje Ikke alle følgene av utviklingen er like positive og noen ting skal man kanskje bekjempe for å beholde. Men det meste er nyttig og berikende. Det er bare å fortsette å følge med på utviklingen for det er mye fantastisk som skjer!