Infinity symbol

Slik får du god dekning i båten

Sommertid betyr båtliv. Men hvordan er det egentlig med dekning på sjøen?

To ungdommer sitter og ser på mobilen, med sjøen i bakgrunnen.

Foto: Telia

Dårlig dekning på sjøen er en myte. Med sine dype fjorder og høye fjell er Norges kyst en utfordring når du skal bygge ut landets beste dekning. Men ifølge dekningssjef Tommy Johansen er det på tide å ta livet av myten om at det er dårlig dekning til sjøs.

«Mobildekningen på sjøen er ikke noe annerledes enn på land - faktisk er det en fordel at det er flatt,» forteller Johansen, «Med riktig utstyr er det ingen grunn til at du skal være uten dekning når du er båttur.»

Telia har de siste årene bygget ut nettet sitt i rekordfart og dekket 98 prosent av landets befolkning med høyhastighets mobildata innen utgangen av 2016. «Bare i området rundt Oslofjorden, som uten sammenligning er landets mest trafikkerte sjøstrekning i sommerhalvåret, har vi satt ut flere hundre basestasjoner, så det skal faktisk godt gjøres å finne seg en vik eller holme uten mobildekning.»

Netflix midtfjords

Johansen forteller om en utfordring han fikk fra båtmagasinet Seilas & båtliv om å teste farten på nettet til sjøs. De la ut fra Tjøme med en RIB, og målet var å finne hvite flekker på dekningskartet til Telia.

Med riktig utstyr er det ingen grunn til at du skal være uten dekning når du er båttur.

Tommy Johansen, dekningssjef i Telia

«Å kjøre en RIB går jo unna, og du forflytter deg veldig raskt mellom basestasjonene, så man skulle tro vi ville ha opptil flere dekningsbrudd underveis, men det skjedde faktisk ikke. Tvert imot så kunne jeg komfortabelt strømme film midtfjords, og til og med 15 nautiske mil utenfor Færder kunne vi se Netflix bruddfritt på et nettbrett. Ved rundingsbøya til Færderseilasen målte vi hele 20 mb/s på telefonen, og dekningen utover sjøen ga seg ikke før Sandefjord-Strømstad-ferga passerte oss på innsiden,» ler han.

Telia stakk av med seieren i dekningstesten under Færderseilasen, med den klart beste dekningen og hastigheten på 4G ute på vannet.

Selv om dekningen altså i utgangspunktet er god, hender det at folk opplever at de ikke har dekning når de er ute i båt. Dette skyldes som regel ikke at dekning fra basestasjonene ikke er god nok, men plassering i båten.

Miniruter fra Huawei

Foto: Telia

Slik får du best signal

Det jeg gjør, er at jeg har en 4G miniruter som jeg legger i en vanntett pose og heiser opp så høyt det går.

Tommy Johansen, dekningssjef i Telia

«Det er mange som ikke tenker på at når de sitter under dekk, så sitter de ofte i eller under vannskorpa. Spesielt gjelder dette seilbåter, og da vil man slite med å få signal. For selv om signalene er sterke i luft, går de ikke gjennom vann,» sier Johansen, «men der har jeg et par triks jeg bruker selv når jeg ute i båt.»

For å få så godt signal som mulig er det smart å få telefonen eller modemet så høyt som mulig. Da kan du for eksempel heises opp i masten, men det som er enda smartere, er å heise en batteridrevet 4G miniruter til topps.

– Det jeg gjør, er at jeg har en 4G miniruter som jeg legger i en vanntett pose og heiser opp så høyt det går. I så måte er en seilbåt en ypperlig radiomast, og alle som sitter nede i båten, kan bare koble seg opp og strømme filmer, musikk og surfe på nettet så mye de vil. I oppladet stand varer en miniruter over 12 timer og har hele 500 timer standby, så hvis du er litt gjerrig og flink til å skru den av når den ikke er i bruk, så har du topp dekning til hele helgen og mer til.

Har du ikke seilbåt eller en høy mast, så er det et godt tips å koble 4G Miniruteren til en ekstern antenne. Det holder fint med en enkel antenne som har sugekopp, og som du fester på båtens høyeste punkt. Alternativt finnes det også mer profesjonelle og meget gode antenner for fastmontering.

Uansett hvilken båt du har eller hvor ferden skal gå, så har Telia gode produkter som sikrer deg god dekning*. Besøk oss på nett, eller stikk innom din nærmeste Telia-butikk og spør om råd før du legger fra land neste gang.

Artikkelen er sist oppdatert 11. juli 2017.

* Hastigheten du vil oppleve avhenger blant annet av abonnementet ditt, dekningsforholdene, signalstyrke og avstanden til sender. Hvor mange som er koblet til basestasjonen samt tid på døgnet vil også ha en innvirkning på hastigheten din.