Slik får du god dekning i båten

Sommertid betyr båtliv. Men hvordan er det egentlig med dekning på sjøen?

Mobildekning på sjøen - To ungdommer sitter og ser på mobilen, med sjøen i bakgrunnen.

Foto: Telia

De siste årene har vi bygget ut nettet i rekordfart, og dekker nå over 99 prosent av landets befolkning med høyhastighets mobildata, 4G. Bare i området rundt Oslofjorden finnes det flere hundre basestasjoner, så finner du en vik eller holme uten mobildekning, har du skikkelig uflaks.

Dårlig dekning på sjøen er en myte

Mobildekningen på sjøen er ikke noe annerledes enn på land — faktisk er det en fordel at det er flatt. Med riktig utstyr er det ingen grunn til at du skal være uten dekning når du er båttur. Opplever du likevel dårlig dekning på sjøen, kan det være så enkelt som plassering i båten.

Slik får du best signal på sjøen

Det er mange som ikke tenker på at når du sitter under dekk, så sitter du ofte i eller under vannskorpa. Spesielt gjelder dette seilbåter, og da kan det være vanskelig å få signal. For selv om signalene er sterke i luft, går de ikke gjennom vann.

For å få så godt signal som mulig er det smart å få telefonen eller modemet så høyt som mulig. Du har kanskje ikke lyst å heise telefonen din opp i masten, men en batteridrevet 4G-miniruter kan fint henge der. Regner det, legger du bare ruteren i en vanntett pose, så kan alle som sitter nede i båten bare koble seg opp og strømme filmer, musikk og surfe på nettet så mye de vil.

Hele 20 enheter kan koble seg på miniruteren, som har en batteritid på 24 timer.

Har du ikke seilbåt eller en høy mast, så er det et godt tips å koble miniruteren til en ekstern antenne. Det holder fint med en enkel antenne som har sugekopp, og som du fester på båtens høyeste punkt. Alternativt finnes det også mer profesjonelle og meget gode antenner for fastmontering.

Var denne siden nyttig?