Netthandel
SHOPPER HJEMMEFRA: Nordmenn bestiller varer som aldri før på nett — og 59 % av salget går til norske aktører, viser tall fra SSB.

Sosial shopping tar av — og er nå blitt mye enklere

Netthandelen fortsetter å vokse. Og med ny teknologi tar små og store norske butikker sin del av kaka. Insp og Vipps har slått hodene sammen og resultatet er sømløst salg rett fra annonser og sosiale medier. 

At netthandelen eksploderte under koronapandemien er det liten tvil om, og alt tyder på at de nye handlevanene er kommet for å bli — også i en tid uten smitteverntiltak. For selv om både kjøpesentre og butikker nå har åpne dører, er netthandelen større enn noen gang før, viser ferske tall fra SSB

I andre kvartal 2021 brukte nordmenn 60 milliarder kroner på netthandel, en kraftig vekst — som ikke ser ut til å bremse med det første. Pandemien skjøt fart i utvikling av systemer for netthandel, og NHO Service og handel trekker frem effekten av at selv små, lokale aktører gjør nå stor suksess med direktesalg fra sosiale medier. 

Hele 59 % av netthandelen skjer gledelig nok fra norske aktører. Og selv om nordmenn nå virkelig har fått øynene opp for å bestille varer digitalt, tror kke netthandel-spesialist og investor Roy-André Tollefsen at kundene vil forsvinne fullstendig fra de fysiske butikkene.

— Folk kommer til å ha et behov for å gå i butikker, se produkter, kjøpe disse og støtte miljøet i nærheten. Men for å klare å overleve må lokale butikker ha en digital tilstedeværelse.

Sosial e-handel er en sterk trend, og Insp er perfekt posisjonert for dette.

Roy-André Tollefsen

Tollefsen har sett at veldig mange lokale butikker prøver å opprette en nettbutikk, men at de fleste feiler. Da han ble presentert for sosial e-handel med Insp, var han derimot ikke vond å be og investerte raskt i selskapet.

— Insp har kommet med et produkt som løser et stort behov for lokale butikker og kjeder. De kan hjelpe de fysiske butikkene med å være til stede for kundene i digitale kanaler og erstatte behovet for en tradisjonell nettbutikk. Sosial e-handel er en sterk trend, og Insp er perfekt posisjonert for dette.

insp-netthandel2-600.jpg

SOSIAL HANDEL: Vi påvirkes i stor grad av det vi ser på sosiale medier, og shopper gjerne direkte fra kanalene.

Gjør sosial shopping enklere

— Med Insps plattform kan lokale butikker og kjeder nå kundene online og offline, og gi dem en enkel kjøpsopplevelse i flere kanaler, sier gründer Tore Skjærgård, som har 20 års erfaring innen IT i varehandel.

Tore Skjærgård Insp Retail Tomorrow
SMART LØSNING: Med appen Insp serverer gründer Tore Skjærgård et enkelt verktøy for salg digitalt.

Sammen med Vipps muliggjør de betalinger fra butikkens sosiale medier, fra meldingstjenester som Messenger og Instagram DM, fra digitale og fysiske annonser og fra Facebook Live Shopping-sendinger. Slike direktesendinger går ut på at butikkene viser frem varene sine, mens kundene får mulighet til å kjøpe produktene både under og etter sendingen.

— Mange butikker har et behov for å komme raskt på nett og selge der kundene deres er. Insp løser dette på enkle og smarte måter gjennom ulike plattformer og sosiale kanaler, ikke bare tradisjonelle nettbutikker. Sammen kan Insp og Vipps sørge for at man selger på den aller enkleste måten til forbrukerne, og skape høy konvertering for butikkene, sier kommunikasjonssjef Hanne Kjærnes i Vipps.

Viser hvordan appen fungerer

INGEN NETTBUTIKK: – Det nye med Insp er at lokale butikker ikke behøver en tradisjonell nettbutikk for å selge på sosiale medier, sier gründer Tore Skjærgård i Insp Retail Tomorrow.

Etterlengtet tjeneste

— Da jeg kom på jobb i dag hadde vi hele åtte reservasjoner i butikk etter at vi la ut et innlegg på Facebook og Instagram i går. Det er jo helt fantastisk, ikke sant? smiler Marthe Wendelborg, som sammen med mor Anne og søster Jannecke styrer butikken Bitten på Høvik.

Photoshoot i butikken

FOTOSEANSE: De ansatte i butikken Bitten stiller opp til foto, og bildene deles på Instagram - som aggregerer til salg.

For Bitten er sosiale medier det perfekte rom for å selge og hente kunder til butikken – med Insp Retail Tomorrow som et viktig verktøy i konkurransen med nettbutikkene. Appen fokuserer både på å øke digitalt salg og trafikk til butikk.

— Denne løsningen er akkurat det jeg har vært på jakt etter veldig lenge, sier hun entusiastisk, og legger til at hun har stor tro på fremtiden for fysiske butikker:

— Vi opplever at kundene ønsker å komme fysisk i butikk for å se, kjenne på og prøve produktene vi selger. Det handler om å gi kundene en opplevelse når de kommer!

Klesbutikken Gunilla på Kolbotn har i likhet med Bitten tatt i bruk tjenesten Insp.

— Vi fryktet at om vi ikke var med på den digitale reisen med en nettbutikk, så ville vi miste omsetningen, sier medeier i butikken, Ranveig Ofstad.

I Insp fant de en løsning – som har blitt tatt vel imot også hos kundene.

— Jeg fikk lyst til å handle mer, smiler Elin Hansson som er kommet for å hente et plagg hun har kjøpt gjennom løsningen.

— Det gikk veldig smidig, forteller hun om kjøpsopplevelsen.

Vi fryktet at om vi ikke var med på den digitale reisen med en nettbutikk, så ville vi miste omsetningen.

Ranveig Ofstad

Butikkeier og kunde i butikk

SALG I BUTIKK: Varen er bestilt gjennom sosiale medier og hentes i butikken på Kolbotn.

Teknologi som gjør en forskjell

— Ny teknologi trenger ikke alltid bety slutten for det «gamle». Insp er et fantastisk eksempel på det! De bruker kommunikasjonsteknologi til å bringe kundene tilbake til de fysiske, lokale butikkene, sier Charlotte Heyerdahl i Telia.

Hun er en av initiativtakerne bak mentorprogrammet Telia Startup, og ga Insp Retail Tomorrow en av 10 ettertraktede plasser i programmet for 2021.

Insp pekte seg ut, ikke bare med en god forretningsidé, men som et selskap som var med på å løse en av vår tids store utfordringer for lokale butikker.

— Insp fikk plass i Telia Startup fordi de benytter mobilteknologien vår på en måte som gjør en forskjell. Og som virkelig kan bety noe for å bevare butikker og arbeidsplasser i hele Norge.

 

Var denne siden nyttig?