Holder Norge i gang på julaften

Når julen ringes inn i de tusen hjem, er det 100.000 nordmenn som må på jobb. Jordmor Tonje Skjuli Bertelsen og brøytesjåfør David Kordahl Andersen er to av de som holder hjulene i gang.

I Norge er julaften en tradisjonsrik kveld som holdes «hellig» for mange, uavhengig av religiøs tilhørighet. De fleste av oss har fri, og så mange som 68 prosent av oss feirer julaften hjemme, ifølge en helt fersk undersøkelse utført av OMG for Telia.

10 prosent er hos venner eller bekjente på julaften, 5 prosent reiser på hytte eller fritidsbolig i Norge, 5 prosent reiser til utlandet, og 1 prosent svarer at de skal være alene.

To prosent av befolkningen – altså nærmere 100.000 personer – oppgir at de må jobbe på julaften i år. Nesten halvparten av dem det gjelder jobber i helse- og sosialbransjen.

Ekstra hyggelig stemning

En av de 100.000 som skal jobbe på julaften i år, er jordmor Tonje Skjuli Bertelsen (39).

Hvem må jobbe på julaften?


  • Helse- og sosialtjenester 46 %
  • Sjøfart/offshore 18 %
  • Transport 11 %
  • Industri 7%
  • Hotell og restaurant 7%

Like mange kvinner som menn må jobbe selve julaften
Flest blant de som er mellom 20 og 29 år

Når hun går på jobb på fødeavdelingen på Rikshospitalet vet hun aldri hva som venter henne. Det kan fødes alt fra null til syv barn på en vakt, så det kan være rolig og harmonisk eller hektisk og dramatisk.

Sånn er det også på julaften. Men det er uansett en ekstra hyggelig stemning denne dagen.

Nærbilde av kvinnehender.

Å jobbe på julaften er noe Tonje er vant til. De gjør gjerne hyggelige ting for hverandre på avdelingen. Foto: Peter Olav Hjertholm

– Vi pynter avdelingen, og alle får julemiddag. Også har vi med gaver til kollegene våre, forteller Tonje.

Vi blir veldig glad i og er veldig prisgitt hverandre. Så det er veldig et godt samhold, vi har det fint sammen på jobb.

Tonje Skjuli Bertelsen

I jobben hennes et det mye følelser involvert, på godt og vondt. Kollegene deler spesielle opplevelser, jobber tett på hverandre til alle døgnets tider.

– Vi blir veldig glad i og er veldig prisgitt hverandre. Så det er veldig et godt samhold, vi har det fint sammen på jobb.

Derfor er det også godt å være sammen med kollegene på julaften, selv om Tonje aller helst skulle vært hos sin egen familie.

Ringer og sender melding hjem

Hvor ofte må du jobbe på julaften


  • Svært ofte: 7 %
  • Ofte: 9 %
  • Av og til 23 %
  • Sjelden: 17 %
  • Aldri: 44 %

– Hvis det er tid, så tar jeg selvsagt en telefon hjem og hører hvordan de har det eller hvordan det har gått, hvis jeg savner dem ekstra. Og koselige meldinger blir alltid satt pris på.

Dette kjenner vi igjen i svarene i undersøkelsen vår.

– Nær halvparten av de som må jobbe på julaften svarer at de bruker mobiltelefonen for å ringe til sine nærmeste og høre hvordan det går, sier Allan Andreassen i OMG.

1 av 3 ferier julaften enten på forhånd eller i etterkant. 1 av 5 oppgir at de er med på deler av julefeiringen via videosamtale, mens bare 1 av 10 er med på deler av julefeiringen via telefon, SMS eller sosiale medier.

Usikker planlegging

En annen som med jevne mellomrom har vært nødt til å jobbe på julaften er David Kordahl Andersen. Han har i mange år drevet selskapet Skandinavisk Utemiljø Oslo som i vinterhalvåret driver med brøyting og strøing over store deler av hovedstaden. De er rundt 40 personer i sving når det hvite som for mange symboliserer julestemning faller fra oven.

Snømåking er naturligvis væravhengig, så David og kollegene vet aldri om det blir jobbing eller ikke før det virkelig begynner å nærme seg julaften.

Portrett av mann med skjegg og lue ved siden av blå traktor.

For David Kordahl Andersen og kollegene er det vanskelig å vite om det blir jobbing julaften eller ei – før den nærmer seg med stormskritt. Foto: Thomas Haugersveen

– Man er ganske spent på om det skal snø eller ikke. Det blir noen hundre oppdateringer av yr.no i løpet av de dagene, humrer han bak kontorpulten på Bryn i Oslo.

Snør det hele dagen, må vi bare kjøre. Men de som har små barn får slippe å jobbe i julaften

David Kordahl Andersen

Som sjef er det ofte David som blir sittende i traktoren dersom det trengs.

– Snør det hele dagen, må vi bare kjøre. Men de som har små barn får slippe å jobbe i julaften, sier han.

Å fjerne snøen slik at andre kommer seg frem er en viktig jobb i vinterlandet Norge, og det gir mening for når han blir sittende i traktoren den dagen de fleste er hjemme med familien.

– I denne jobben føler du at du gjør noe nyttig – og det er jo ikke noe mindre nyttig på julaften.

Videosamtaler i traktoren

Mobilen er viktigere for David når han er på jobb – enten det er for å holde kontakt med de andre som er ute eller snakke med familien hjemme.

– Hvis jeg må jobbe på julaften snakker jeg med familien, og vi har noen ganger hatt videosamtaler i løpet av kvelden. Det er litt kjipt å se hvor hyggelig de har det hjemme, men det er også veldig hyggelig å kunne delta litt, sier han.

Mann bak rattet på traktor

Med mange timer bak rattet hver vinter, får David god bruk for telefonen i førerhuset. Foto: Thomas Haugersveen

De bruker også mobilen aktivt til å gjøre en best mulig jobb. Beskjeder fra kontoret til de som er ute er viktig, og da har smarttelefonen gjort det lettere enn før.

– Hvis vi for eksempel skal gi beskjed om at snøen skal legges et annet sted enn den pleier sender vi ofte kart direkte til sjåførens telefon. Da unngår vi misforståelser og kan gjøre en mer effektiv og bedre jobb, sier han.

De som er ute og brøyter har gjerne en gruppesamtale gående gjennom dagen – både for å dele tips om jobb og for å få et mer sosialt miljø i førerhuset. Selv liker han også å strømme podkaster når han kjører.

– Særlig i julen blir det litt lettere hvis man har litt underholdning på øret.

Må være til stede

På fødestua må jordmor Tonje være 100 prosent til stede – alt kan skje underveis. Da kan hun ikke gå og tenke på dem der hjemme.

Å jobbe på sykehus innebærer skiftarbeid, og noen må alltid være på jobb. Det har både fordeler og ulemper. Og for noen av kollegene hennes, som kanskje har familie langt unna og ikke har mulighet til å reise hjem, er det mye bedre å være på jobb enn å være alene hjemme.

Kvinne ser til side for kameraet og smiler

Opplevelsen ved å ta imot et nyfødt barn er noe Tonje ser på som magisk. Foto: Peter Olav Hjertholm

– 1 av 4 ser positivt på å jobbe å julaften, sier Allan Andreassen i OMG.

Flertallet oppfatter det i hovedsak som en plikt; 35% oppgir at de skulle ønske de ikke måtte jobbe på julaften.

– Nærmere 30 % har en mer pragmatisk holdning til dette – det er noe som bare må gjøres, sier Andreassen.

1 av 5 skulle nok heller ha brukt tid sammen med sine nærmeste enn å jobbe, og 16 % oppgir at det er trist å måtte jobbe på julaften.

Følelsene eksploderer

Etter en fødsel får Tonje ofte høre: «Jeg hadde ikke klart det uten deg». Det er latter og gråt om hverandre, og noen bleke fedre innimellom. Følelsene eksploderer.

– Å ta imot et nytt lite liv med mine egne hender. Det er magisk.

I tillegg å få oppleve den enorme gleden hos foreldrene, og ikke minst takknemligheten deres.

– Det er veldig meningsfylt. Det betyr jo så mye for dem at vi er der, sier Tonje.

– Jeg synes jeg er veldig heldig som har en så givende jobb. Og jeg er stolt av at jeg kan være der for andre i det største øyeblikket i livet deres, når de blir foreldre. Det er fint å tenke på, kanskje spesielt på julaften, sier jordmor Tonje.

Var denne siden nyttig?