– Koselig å jobbe på julaften

Thomas (28) er én av 100 000 nordmenn som tilbringer julaften på jobb. Han følger med på både middag og gaveåpning på sosiale medier – samtidig som han prøver å gjøre det ekstra hyggelig for gjestene.

Bak resepsjonen på Clarion Collection Hotel Tollboden i Drammen, står Thomas Tran Trinh. Julen nærmer seg med stormskritt, og i år skal han tilbringe julens aller viktigste dag på jobb.

– Jeg synes det er veldig koselig å jobbe på julaften. I løpet av mine seks år i Nordic Choice-kjeden er det blitt noen julaftener, nyttårsaftener og påsker. Å holde fortet når andre er hjemme og feirer med familien, gir meg en stolthetsfølelse, sier 28-åringen.

Bilde av mann med ansiktet lyst opp av mobiltelefonen

Mobilen blir ofte brukt til å holde kontakt med familien i pausene på julaften. Foto: Peter Olav Hjertholm

Thomas er langt fra alene om å jobbe på julaften. Ifølge en fersk undersøkelse gjennomført av OMG på vegne av Telia, tilbringer så mange som 100 000 personer julaften på jobb. De fleste av disse jobber i helse- og omsorgssektoren, men også flere andre bransjer er godt representert.

På andreplass av yrkene kommer sjøfart/offshore (18 %), etterfulgt av transport (11 %), industri (7%) og hotell og restaurant (7%).

Hvem må jobbe på julaften?


  • Helse- og sosialtjenester 46 %
  • Sjøfart/offshore 18 %
  • Transport 11 %
  • Industri 7%
  • Hotell og restaurant 7%

Like mange kvinner som menn må jobbe selve julaften
Flest blant de som er mellom 20 og 29 år

– Det er like mange kvinner som menn som må jobbe selve julaften, men flest blant de som er mellom 20 og 29 år, sier Allan Andreassen i OMG.

Gjør litt ekstra ut av dagen

For Thomas er julaften gjerne litt roligere enn andre dager. Det betyr at han får tid til å ta unna gjøremål som kan bli satt litt til side i en travel hverdag, men det han liker best med den rolige dagen er den ekstra kontakten han får med gjestene på hotellet.

Hvor ofte må du jobbe på julaften


  • Svært ofte: 7 %
  • Ofte: 9 %
  • Av og til 23 %
  • Sjelden: 17 %
  • Aldri: 44 %

– Jeg får mer tid til å snakke med gjestene på julaften, og jeg har fått flere venner gjennom jobb som jeg fortsatt holder kontakt med gjennom sosiale medier. I tillegg er det hyggelig å kunne gjøre noe ekstra for de som bor hos oss. Både drinkene og dessertene blir pyntet litt ekstra på julaften, sier han.

Thomas Tran Trinh sittende i en sofa.

Thomas Tran Trinh er én av rundt 100 000 nordmenn som jobber på julaften i år. Foto: Peter Olav Hjertholm

Også kollegene tar litt ekstra godt vare på hverandre i julen. Det mangler ikke på julestemning for Thomas og kollegene – mye takket være kjøkkenet.

– Kokkene pleier å lage litt ekstra god julemat til oss, og vi dekker opp litt mer enn vi pleier til de ansatte. Det er fint å få spist ribbe og litt annen julemat selv om jeg ikke er hjemme. Da blir det litt ekstra julestemning, sier han.

Holder kontakten med mobilen

For Thomas er mobilen viktig. Den gjør at han kan delta litt i julefeiringen selv om han er på jobb.

– Det blir en del Snapchat gjennom dagen på julaften. Der får jeg sett alt av julegaveåpning og middag, og det er veldig koselig.

Han setter ekstra stor pris på å kunne se reaksjonene til de hjemme – selv om han ikke kan være sammen med familien.

Mann i mørkt rom med telefon på Snapchat

Snapchat er en app Thomas bruker mye. Der får han sett reaksjoner på gavene han gir – selv om han er på jobb på julekvelden. Foto: Peter Olav Hjertholm

– Det å se ansiktsuttrykkene når de åpner gavene fra meg er veldig gøy. Da gleder jeg meg litt ekstra til det er min tur når jeg kommer hjem.

– Mamma ringer meg alltid på julaften, selv om jeg er 28 år. Men det er bare veldig hyggelig, sier Thomas.

Var denne siden nyttig?