Familie på tur bruker mobiltelefonen til å oppdatere sosiale medier, sjekke vær og føre, ta bilder og motivere. To voksne og to barn, i vinterlig landskap ute.

Trygge naturopplevelser for familien

Når det ikke er mulig å dra på hytta, kan man gjøre som familien Hatlelid Larsen: Utnytte turmulighetene i det flotte landet vårt. Med mobilen er du påkoblet og trygg, samtidig som familien kan være helt isolert. 

– I fjor hadde vi 25 netter i telt. Den første overnattingen ble gjort her i hagen i påsken, og årets siste natt ute var like før jul, sier Lars Jørgen Larsen.

Han og samboeren Bente Hatlelid deler lidenskapen for natur og friluftsliv. De siste årene har de sammen med barna – Nicoline (7 år) og Rasmus (5 år) – opplevd Norge på kryss og tvers.

Siden de ble en tobarnsfamilie har de hatt godt over 100 teltovernattinger – enten til fjells, til skogs eller på øyer i skjærgården når de er på seilturer.

Mobiltelefon på tur ute.jpg

Familien skaper nye minner fra naturopplevelsene de har sammen.

– Lengst nord så har vi vært i Hammerfest, og i sør er det Kristiansand. Vi har vært i alle fylker, men barna mangler vel en teltovernatting i Nordland, sier Lars Jørgen.

– Ja, og så er det Lofoten og deler av Trøndelag vi har lyst til å se mer av, sier Bente.

Vil inspirere andre

Familien bruker mye av sommerhalvåret i båt. Den norske skjærgården blir de aldri lei av, og de senere årene har de utforsket mer av den norske fjellheimen og Nord-Norge.

Lars Jørgen og Bente har et sterkt forhold til havet og fjellet, og deres filosofi er å lære opp ungene til at naturen er en uendelig stor lekestue. Derfor er de bevisst på at barna skal få en mestringsfølelse av å være ute i friluft over lengre perioder.

– Vi vil vise andre at det ikke er vanskelig å dra på tur med små barn.

Lars Jørgen, småbarnspappa og turentusiast

Vennene deres får et detaljert innblikk i alle ekspedisjonene til den turallsidige familien, som også er ivrig på å dokumentere utfluktene.

– Når vi er ute på tur bruker vi mobilen aktivt til å vise fram turopplevelsene våre i sosiale medier, slik at de rundt oss får ta del i turen, forklarer de.

Se bilder fra familiens turer, og hør foreldrene fortelle om hva som er viktigst for dem på tur med barna.

– Vi ønsker å dele hva vi gjør på tur for å inspirere andre. Å vise fram at det ikke er vanskelig å dra ut på tur, selv med små barn, fortsetter Lars Jørgen.

Viktig reisekamerat

Mobilen er et uvurderlig verktøy for den turglade familien, og gir dem en trygghet når de er enten høyt til fjells eller ute i skjærgården.

Derfor er mobilen viktig på tur


  • Sjekker jevnlig værmeldinger
  • Trygghet å ha tilgang til lege via Kry
  • Facetime med besteforeldre
  • Filming og redigering
  • Musikk og lydbøker
  • Husk ekstra strøm
  • Lange turer krever mye databruk

– Telefonen er viktig, særlig ettersom vi reiser med barn. Vi følger nøye med på værmeldinger. Været snur seg fort i den norske naturen, så da har vi mulighet til å navigere reisen etter forholdene, forklarer Lars Jørgen.

Mobiltelefon på tur fjellet.jpg

Nicoline og lillebror Rasmus har det gøy på tur i fjellet. (Foto: Privat)

– En annen trygghet er at vi enkelt kan få kontakt med en lege gjennom Kry, om vi skulle trenge det, sier Bente.

Da er man avhengig av nok mobildata, og må være sikker på at man ikke går tom. Sjekk ut alle Telias mobilabonnement her og finn det som passer deg best. 

Ikke ekstremturer

Denne ettermiddagen viser de oss rundt i nærområdet sitt. Friområdet Foten er et populært sted i skjærgården utenfor Fredrikstad – og hit kommer familien ofte. De har med seg en lett oppakning med godt sitteunderlag og primus for å nyte en enkel pølselunsj ute i det fri.

Rasmus og Nicoline er raskt i gang med å leke på svabergene, mens Lars Jørgen varmer opp primusen. Dagens tur er av den veldig enkle sorten, men familien har vært på teltturer i over to uker i strekk.

– Det handler mye om tilrettelegging, og å ikke ha for høye ambisjoner, forklarer Bente. 

– Selv om det kan virke slik for andre, så legger vi ikke ut på ekstreme turer.  Det er grunnen til at det går så bra.

Dronefilming med mobilen

De har alltid med tilgang til ekstra strøm for å lade opp telefonene når de er ute flere dager i strekk. Det er avgjørende for at Lars Jørgen får dyrket hobbyen sin: Film og foto.

Drone_Mobil_Naturen.jpg

Lars Jørgen demonstrer hvordan han lager filmsnutter med dronen, som han senere redigerer med mobilen.

– Jeg synes det er gøy å ta filmer og bilder, og ofte lager jeg korte videosnutter med dronen min. Filene blir overført rett til mobilen og så redigerer jeg ferdig en fin film som vi kan legge ut på sosiale medier, forklarer han.

– Dronen ble hyppig brukt når vi var i Nord-Norge i sommer, sier Lars Jørgen, mens han demonstrerer med en rolig flytur langs den vinterkledde stranden.

Ett av familiens turhøydepunkter er da de kjørte bobil til Senja i fjor sommer. De dro så langt ut mot havgapet de kunne, før de slo leir og monterte hengekøyer mellom noen tørrfiskstativer.

– Midnattssol, fiske og havet. Det var en stor opplevelse, minnes Lars Jørgen, og viser oss noen bilder på telefonen. 

mobiltelefon på tur senja.jpg

Å sove ute er noe hele familien er glad i. (Foto: Privat)

Så hva er det de ikke har realisert ennå?

– Jeg drømmer om å overnatte i en snøhule, sier Lars Jørgen. – Det krever en del planlegging, men det håper jeg at vi får gjennomført snart.

Uansett blir det garantert flere teltturer i nær fremtid på den turspreke firerbanden.

Familiens turtips til småbarnsfamilier


1. Kom dere ut

Den største terskelen er ofte å komme seg ut. Hold fokus når dere først har bestemt dere for å dra ut på tur. Vårt motto er at reisen starter det øyeblikket man har kommet seg ut av huset – og alt går enklere derfra.

2. Valg av reisemål

Man trenger ikke nødvendigvis å reise langt og gjøre mye de første gangene. Vi drar ofte på korte overnattingsturer i nærområdet, for å få en natt ute under åpen himmel. Det kan være smart å reise til et sted dere kjenner godt til, da er man forberedt og unngår overraskelser.

3. Bedre med to netter enn én 

I starten merket vi at vi fant roen når barna fikk tid til å etablere seg med flere overnattinger på samme sted. Den første turen kan bli en bedre opplevelse om teltet blir stående på samme sted over to netter. 

4. Spar energien til barna

Hold energien oppe, slik at barna får en positiv opplevelse. Det er mye av det vår planlegging handler om. En toåring har ikke interesse av å komme seg til en fjelltopp, selv om vi voksne vil opp for å se utsikten. Da handler det mye om å spare energien deres til det vi vil at de selv skal klare. Derfor har det hendt at vi har båret dem de verste etappene, for at de skal holde humøret oppe.

5. Bruk mobilen som motivasjon

Musikk og lydbøker brukes flittig når vi er ute. Ikke undervurder hvor mye motivasjon og glede det er for barna med musikk. Besteforeldre er også gode kilder til motiverende ord på våre turer. Vi holder jevnlig kontakt på Facetime, og barna synes det er stas å fortelle om dagens bragder på turen.

6. Ta dere god tid

Enten det er en fjelltopp som skal bestiges, eller en lengre sykkeletappe som skal angripes – tenk på hvordan barna oppfatter oppgaven. Det er smart å motivere barna i korte etapper. Ikke fortell en fireåring at det skal sykles i hele dag, men heller at nå skal vi sykle litt. Del opp de lengste etappene i korte økter. Ta en pause om barna er slitne. Når humøret er på topp, så fortsetter dere turen.

7. Dyrk de små øyeblikkene

Det er ofte de uforutsette eventyrene som er de beste – det som bare dukker opp underveis. Plutselig møter man på en flokk med geiter på fjellet, som opptar ungene resten av dagen, eller man finner en spennende bekk å leke ved. Legg derfor ut på tur med et åpent sinn og ikke la dere stresse om det skjer uforutsette ting på veien. Planlegg heller for at turen kan gjennomføres litt på sparket.

Var denne siden nyttig?