Jente sitter i sengen med mac og ser bekymret ut på grunn av netthets eller mobbing.

Få hjelp til å fjerne nettmobbing og uønskede bilder på nett

4 av 10 bekymrer seg ulovlig bildedeling og personlig informasjon på avveie. Med Nettslett hjelper vi deg ved deling av uønskede bilder, krenkende kommentarer og falske profiler.

De siste årene har det dukket opp mange historier om ulovlig bildedeling og nettmobbing. Det kan være alt fra private bilder kun ment for en kjæreste til hetsende kommentarer i forum. For de berørte kan det være en enorm påkjennelse.

40 % bekymrer seg for at personlig innhold skal bli ulovlig delt på internett. Mest bekymret er aldersgruppen 30-64 år.

InFact for Telia (mai 2020)

Blant de yngste har mobbingen flyttet seg fra skolegården til sosiale meder. Og at det nettopp ofte er barn og unge som rammes, gjør Redd Barna bekymret.

— Det er helt klart et problem med aggressiv språkbruk, direkte mobbing, uthenging, ryktespredning og ikke minst spredning av bilder på nett, sier Kaja Hegg, som jobber med nettvett i Redd Barna.

Hun har fokus på å lære de yngste hvordan de bruker nettet på en positiv måte, uten å gjøre seg selv eller andre utsatt for sårbare situasjoner.

— Mange er forsiktige når det gjelder å dele egne bilder, men vi merker at det er en altfor lav terskel for å spre andres bilder, forteller hun.

Hva sier loven?


  • Deling av bilder omfattes av personopplysningsloven, som fastslår at det ikke er lov å legge ut et bilde av en person som ikke har gitt samtykke til det.
  • Hvis bildene er av privat karakter, vil delingen av disse også være i strid med straffeloven — som krenkelse av privatlivets fred.
  • Straffeloven har også tydelige bestemmelser om sjikane og trakassering, disse er enda strengere når den berørte er under 16 år.

nettslett-bildedeling.hacking-telia-mac.jpg

SPØR OM HJELP: Det er ingen grunn til å sitte med problemene alene. Enten det er bilder på avveie eller profiler som er hacket, kan du søke råd hos profesjonelle aktører. 

Her i Norge har 4 % opplevd å få spredt personlig eller sensitiv informasjon på nett. Det er liten forskjell mellom kjønnene, men noen flere menn enn kvinner.

InFact for Telia (mai 2020)

Enten det bilder av barna som er på avveie eller opplysninger om deg selv som er blitt delt, kan det virke uoversiktlig å gå løs på oppgaven å få innholdet fjernet. Situasjonen oppleves dessuten gjerne akutt, da skaden kan forsterkes om det blir liggende — eller i verste fall delt videre.

Har du mobilabonnementet Telia X eller Telia Mobil har du tjenesten Nettslett inkludert, og kan få råd, hjelp og veiledning om du skulle få behov for det.

Fakta om Nettslett hos Telia


Med Nettslett får du råd om hvordan du kan unngå at personlig informasjon blir spredt på internett, i tillegg til veiledning og hjelp til å fjerne uønsket eller krenkende innhold og stenge falske profiler i ditt navn.

Dette kan for eksempel være:

  • Uønskede bilder og videoer
  • Krenkende kommentarer og trusler
  • Mobbing og annet sjikanerende materiale
  • Personlig informasjon / kontaktopplysninger
  • Falske profiler på sosiale medier
  • Få tilbake kontroll over hackede brukerkontoer og e-postkontoer

Ved skadetilfeller som gjelder Nettslett, ta kontakt med Tryg på 80 04 16 00.

Var denne siden nyttig?