Smilende kvinne og en mann ser på en mobiltelefon som mannen holder.

Welcome-appen ga flyktningen, Dara, nye venner

I fjor fikk en gjeng svenske gründere en genial idé; Hva med å bruke mobilteknologi til å føre flyktninger og lokale innbyggere sammen?

Mobilteknologi kan virkelig gjøre fantastiske ting, og Telia har tidligere skrevet om apper som som får blinde til "å se" og hjelpemidler som gir langtidssyke barn mulighet til å delta på aktiviteter.

Nå har vi latt oss imponere av appen "Welcome!" som er utviklet for å skape kontakt mellom flyktninger og lokale. Faktisk ble vi så fascinert at vi følte vi var nødt til å teste appen selv.

Teknologi som gir et bedre samfunn

Gjennom Welcome! kan både flyktninger og lokale innbyggere poste innlegg. Som flykning kan man for eksempel skrive at man ønsker noen å spille fotball med, eller noen å øve seg på å snakke norsk med. I tillegg deles språkarrangementer og andre relevante aktiviteter for flyktninger. Samtidig kan folk som vil hjelpe legge ut hva de kan tilby; som for eksempel en kafépartner eller en spasertur i byen.

welcome_app.jpg

Appen har flere funksjoner. Blant annet kan både flyktninger og lokale kan poste innlegg. Foto: Skjermdump fra Welcome!.

Fikk fotballvenner

Gjennom Welcome! vet jeg at jeg kommer i kontakt med folk som respekterer meg og det gjør meg tryggere.

Dara Ibrahim, flyktning fra Syria.

Vi testet ut appen og kom raskt i kontakt med Dara Ibrahim. Han er 26 år, bodd i Norge i 16 måneder og kommer fra Syria. I Syria studerte Dara kjemi, noe han håper å kunne snart kunne fortsette med. I tillegg snakker han tre språk; engelsk, arabisk og kurdisk.

Som kurder i Syria var Dara raskt nødt til å flykte da krigen brøt ut i hjemlandet. Etter en lang reise gjennom Europa, helt på egen hånd, endte han opp i Trøndelag, før han flyttet til Oslo i desember 2016.

Dara forteller at det å være ny og alene i et land kan være svært krevende. Når debatten omkring flyktninger er så oppildnet og krevende, kvier han seg for å ta kontakt med nye mennesker. Han er redd for å bli avvist, noe som også er grunnen til at han er en flittig bruker av Welcome!.

– Gjennom Welcome! vet jeg at jeg kommer i kontakt med folk som respekterer meg og det gjør meg tryggere, sier Dara.

Dara har fått flere bekjentskaper gjennom Welcome!. Han har blant annet fått invitasjon og vært på middag hjemme hos flere, i tillegg til at han har funnet en gjeng å spille fotball med:  

– Gjennom Welcome! fant jeg en gjeng i Oslo som møtes med jevne mellomrom for å spille fotball. Jeg elsker fotball, så det passet jo perfekt, forteller Dara.

Dara Ibrahim (26). Foto: Telia, på Kulturhuset i Oslo.

På bildet: Dara Ibrahim (26) på Kulturhuset i Oslo. Foto: Telia.

Svensk suksess

Appen er utviklet av en gjeng svenske gründere, deriblant Emma Rosman. Arbeidet starten høsten 2015, da de så at flyktninger slet med å komme inn i lokalmiljøet. Det fantes offentlige ordninger for dette, men ting tok alt for lang tid, ifølge Rosman. Derfor ble mobilteknologi løsningen, og en app som enkelt setter folk i kontakt.

– Vi vet at mange flyktninger bruker mobilen til det aller meste, og at dette derfor burde være en helt essensiell plattform i integreringsarbeid. De lokale ordningene er preget av alt for tunge systemer, mens en app som Welcome! setter folk i direkte kontakt, uten å gå via et statlig mellomledd, forklarer hun.

Norsk drahjelp

Welcome! ble lansert i Norge i januar, og har allerede gjort seg bemerket blant flere.

Welcome! er en genial app for å bli kjent med nye mennesker, og en genial måte å sette lokalbefolkning og flyktninger i kontakt.

Randi Dorthea Aamodt Espegren, Tankesmien Skaperkraft.

Det er med hjelp av Tankesmien Skaperkraft at Welcome! har blitt lansert her til lands. Blant initiativtagerne er Randi Espegren, som selv kontaktet utviklerne bak appen da hun i fjor oppdaget den. Nå er målet å få enda flere nordmenn til å begynne å bruke appen:

– Det er flere tusen nordmenn som har lastet ned appen allerede, og tilbakemeldingene har så langt vært gode, sier Espegren.

Mobilteknologi som fører folk sammen

Mobilteknologi har gjennom flere år skapt nye relasjoner og ført folk sammen. Appen «Welcome!» er et bevis på hvordan moderne mobilteknologi kan benyttes for å sette folk som ikke kjenner hverandre i kontakt. Således bryter man en barriere.

Appen er gratis og finansiert av flere frivillige bidragsytere:

Var denne siden nyttig?