Derfor er mobilnettet tryggere enn åpne nettverk

Pleier du å koble deg på åpne trådløse nettverk på offentlige steder? Unngå risikoen for at noen får tilgang til dataene dine. 

Kafeer, flyplasser, hoteller og andre steder hvor mange mennesker oppholder seg tilbyr ofte gratis trådløst internett. Det er i utgangspunktet en god ekstraservice til kundene, men det byr også på en del sikkerhetsutfordringer. Informasjonen du sender over trådløse nett kan faktisk være synlig for andre, så her gjelder det å være litt obs. 

Åpent WiFi kan gi informasjonen din til andre

Først av alt, så kan du aldri vite med sikkerhet hvem som eier nettverket. Hvem som helst kan i teorien sette opp et trådløst nettverk og velge det navnet de vil på det. Det betyr at det trådløse nettverket «Karls Kaffebar» ikke nødvendigvis tilhører kaffebaren du sitter på, men kan være styrt av noen med onde hensikter.

Selv om du forsikrer deg om at nettverket eies av rett person, betyr det ikke at du kan føle deg helt trygg. Når du bruker et helt åpent nettverk er i praksis mye av kommunikasjonen din åpen for alle som bruker det samme nettverket.

UNNGÅ OFFENTLIGE WIFI: Sikre deg mot dataangrep og virus ved å bruke din egen mobildata. 

Trådløse nettverk uten passord har ikke kryptering

Hele poenget med åpne, trådløse nettverk er at det ikke er noe passord man må dele, men derfor har det heller ingen kryptering. Det betyr at det er en helt åpen kanal hvor alt du gjør i teorien også blir sendt til alle andre som er koblet til nettverket eller som sitter utenfor og lytter på trafikken som flyter gjennom luften

Vet du hva du risikerer å gi fra deg av informasjon når du kobler deg til åpne trådløse nettverk? Vi tok med oss en sikkerhetsekspert på kafé og fikk fire testpersoner til å koble seg til et åpent trådløst nettverk. De fikk seg en stor overraskelse.
Les hvordan det gikk her.

Mobilnettverket er kryptert og helt trygt

Når du bruker mobilnettet kommuniserer telefonen direkte med basestasjonen som er eid av teleselskapet ditt. Denne tilkoblingen er fullstendig kryptert slik at uvedkommende ikke kan få tilgang til innholdet i det som sendes. Det er heller ikke meldt om noen tilfeller hvor hackere har fått tilgang til brukernes data gjennom mobilnettverket.

Dette er kryptering


Kryptering handler om å gjøre innholdet i en melding uleselig for uvedkommende – selv om de skulle klare å få tak i signalet. Hver av de to partene har en hemmelig nøkkel som kan brukes til å «låse» og låse opp» informasjonen slik at kun de to skal kunne lese informasjonen.

Kryptering er basert på veldig vanskelig matematikk, og selv om det teoretisk sett er mulig å knekke krypteringen ved å bruke masse datakraft vil det ta alt for lang tid – særlig siden de to partene bytter nøkler og koder med jevne mellomrom.

Bruk mobilnettet når du er i utlandet

Like viktig som hjemme er det å ikke koble seg på åpne nettverk i utlandet. Vær på den sikre siden og bruk mobilnettet også der.

Med fri roaming i EU og EØS kan du bruke data uten å bekymre deg for kostnaden, også på ferie. Har du mobilabonnementet Telia X kan du bruke mobilen akkurat som hjemme i Sverige, Danmark, Finland og Baltikum, og i andre EU og EØS-land kan du roame fritt opp til 36 GB uten tilleggskostnader. Har du Telia X Max har du hele 45 GB til rådighet! Det gjør at du ikke trenger å bekymre deg for verken databruken eller sikkerheten.

Hvis du har mobilabonnement med fast datamengde og trenger ekstra data i en periode, vil Data Boost gi deg helt fri bruk av data i én, tre eller 12 timer.

Var denne siden nyttig?