ForsidenMobilabonnementRisikoer ved åpne trådløse nett
En kvinne holder i en ipad på et tog

Vet du hva du risikerer ved å koble til åpne trådløse nett?

Ukrypterte åpne trådløse nett lar informasjonen din ligge lett tilgjengelig for kriminelle

Kafeer, flyplasser og andre steder hvor mange mennesker oppholder seg tilbyr ofte gratis trådløst internett. En god tanke, men det byr på en del sikkerhetsutfordringer.

– Hele poenget med åpne, trådløse nettverk er at det ikke er noe passord man må dele, men derfor har det heller ingen kryptering, sier Patrik Bakke, ekspert på IT-sikkerhet og konsulent hos IT-selskapet Marcello, Patrik Bakke.

Dette er kryptering


Kryptering handler om å gjøre innholdet i en melding uleselig for uvedkommende – selv om de skulle klare å få tak i signalet. Hver av de to partene har en hemmelig nøkkel som kan brukes til å «låse» og «låse opp» informasjonen slik at kun de to skal kunne lese informasjonen.

Dersom kriminelle følger med på nettet kan alt du gjør på maskinen bli overvåket, og både personinformasjon og passord havne på avveie. Spesielt utsatt er du hvis du handler på nett eller logger på en konto.

Hvorvidt nettet eies av den du tror er heller ikke alltid selvsagt.

– Hvem som helst kan i prinsippet sette opp et trådløst nettverk og gi det et hvilket som helst navn. Kobler du deg på et falskt WiFi-nett, kan hackere sitte klare til å tappe mobilen din for all mulig sensitiv informasjon, sier kommersiell sjef for mobiltjenester i Telia, Nils Petter Sjulstad.

nilspetter.JPG

Nils Petter Sjulstad, kommersiell sjef for mobiltjenester i Telia

Rådet fra Sjulstad er derfor klart:

– Vær obs på hva du bruker et åpent nett til!

– En rekke åpne trådløse nettverk ber deg om eposten din for å la deg bruke dem, men hvis de ber om at du logger inn med for eksempel Facebook bør du definitivt vurdere å bruke 4G, som er tryggere, sier han.

Mobilnettet er kryptert og helt trygt

Når du bruker mobilnettet kommuniserer telefonen direkte med basestasjonen som er eid av teleselskapet ditt. Denne tilkoblingen er fullstendig kryptert slik at uvedkommende ikke kan få tilgang til innholdet i det som sendes. Det er heller ikke meldt om noen tilfeller hvor hackere har fått tilgang til brukernes data gjennom mobilnettverket.

Passord og reiseplaner

Vi tok med oss Patrik Bakke og hans sikkerhetsekspertise på kafe med fire testpersoner for å se hvor kjapt og hvilken informasjon han kunne få ut av mobilene og datamaskinene deres.

– Jeg leter egentlig alltid etter åpne nettverk når jeg er ute. Jeg får ofte beskjed om at det er et usikkert nettverk, men jeg logger meg på likevel, sier Jon Eirik Harr. 

Da testpersonene koblet seg på vårt trådløse nettverk tok det ikke lang tid før eksperten Patrik hadde god oversikt over hva de gjorde på nettet. 

– Er det noen som planlegger en tur til filmfestivalen i Berlin i februar, spør Bakke.

Berlin-fareren Kaja Midfjord Fiksdal er raskt ute med å bekrefte planene, og sier i ettertid at hun syntes hele seansen var skummel.

650x350_kaja-sikkerhet.jpg

Kaja Midfjord Fiksdal syntes hele seansen var skummel, og ble overrasket over hvor fort Patrik fant informasjonen

En annen som fikk seg en støkk var Christine Underland. 

– Han kom og hvisket passordet mitt. Da frøs jeg til, for det er bare jeg som vet det passordet. Det passordet bruker jeg til både Facebook, epost og annet, sier hun.

Å bruke samme passord flere steder innrømmer flere av testpersonene at er vanlig praksis. 

Dette er, ikke overraskende, noe sikkerhetseksperten fraråder på det sterkeste. 

– Hvis du blir lurt til å gi fra deg passordet på Facebook kan du bytte det, men hvis du har samme passord på Facebook, Linkedin, Dropbox og epostkontoen vil konsekvensene bli mye større.

Tips! Med Telia Trygg hjelper vi deg lage og ta vare på passordene dine. På den måten blir det litt enklere å ha unike og sikre passord på alle tjenester og kontoer. 

Når vi avslutter med å spørre om ekspertens beste tips for å unngå å bli hacket, er han klar:

– Vær oppmerksom, bruk hodet og bruk 4G eller 5G hvis du er i tvil.

Var denne siden nyttig?