En arm holder i en telefon foran en kaffekopp på et bord

Slik avslører du SMS-svindel

Det er all grunn til å være på vakt hvis du mottar mistenkelige SMS-er. Med phishing og Flubot kan svindlere gjøre stor skade.

I denne artikkelen kan du lese mer om:

Har du mottatt en SMS fra et ukjent nummer med en lenke til å sjekke leveransen på en pakke du ikke husker å ha bestilt? Eller kanskje en melding som forteller at du har mottatt en talemelding, eller at det er lagt ut en video av deg på nett?

Det kan stamme fra mobilviruset Flubot, eller det kan være klassisk phishing. Begge har det til felles at svindlerne med SMS eller MMS forsøker å lure deg til å oppgi personlig informasjon som personnummer, bankdetaljer eller andre sensitive opplysninger.

Slik forsøker svindlerne å lure deg

Falske pakkemeldinger 

Netthandel blir vanligere og vanligere, og stadig flere av oss bestiller  varer på nett. De fleste leverandører lar deg følge status og frakt på nett via lenker i SMS-er, og dette vet svindlerne å benytte seg av.

Årlig ser vi flere eksempler på SMS-er kunder mottar fra ukjente norske nummer. Innholdet i SMS-ene er på norsk og de inneholder en lenke. 

Dersom du mottar disse meldingene, men ikke har bestilt noe, eller du ikke kjenner igjen avsender – ikke trykk!

Falske videoer på nett

Et eksempel på en svindel-SMS kan være en SMS med beskjed om at en video av deg har blitt spredt på nett, eller at noe du har lagt ut i sosiale medier blir diskutert online. For å få se videoen eller vite mer må du trykke på lenken i meldingen. Ikke trykk!

Lenkene i SMS-ene du kan oppføre seg ulikt i forhold til hvilket operativsystem du har:


  • For brukere av Android blir du bedt om å installere software utenfor Google Play. Ofte kamuflert som Flash Player, eller som en app fra transportselskapet DHL eller tilsvarende, slik at viruset kan spre seg videre. Appen legger seg skjult i operativsystemet på telefonen, og personer som har lastet ned disse appene vil ikke se at SMS sendes fra deres telefon.
  • For Apple iOS blir du sendt til en såkalt phishing-side der du blir forsøkt fralurt personlig informasjon og bankdetaljer.

Hva er Flubot? 

Flubot-malvare er en app eller et program som installeres på telefonen din. Det fryktede  flubotviruset kan gjøre stor skade hvis man ikke er obs på faresignalene.

Dette gjør Flubot med mobilen din

Når viruset er installert på din telefon kan det sende tusenvis av SMS til andre numre for å spre seg fra ditt nummer.

– Vi har observert tilfeller der det er sendt mer enn 20 000 SMS fra ett nummer, forteller Øyvind Kristiansen. Han jobber med å forhindre og stanse svindelforsøk mot Telias kunder.

– I begynnelsen utga meldingene seg for å være fra DHL, men vi ser nå at dette har spredd seg til å gjelde større og mindre firmaer eller gammel, men kjent programvare.

Ved installasjon av Flubot gis appen også tilgang til funksjoner som for eksempel kan kopiere brukernavn og passord fra andre apper og nettsider du besøker. I verste fall kan de som står bak programvaren også lese SMS du sender og mottar på vanlig måte.

Hva om jeg har trykket på lenken?


Har du vært uheldig og klikket på lenken og fått lastet ned en skadelig app på mobilen din, anbefaler vi at du gjør følgende:

  • Det er ikke nok å slette appen, telefonen må resettes til fabrikkinnstilling.
  • Er du usikker på om du har lastet ned appen, sjekk SMS-forbruk på min side og se om forbruket er unormalt. Eventuelt kontakt kundeservice.
  • Hvis du ikke vet hvordan du resetter telefonen, sjekk hvordan du nullstiller Android her eller gå til en Telia-butikk for hjelp.

Hva er phising?

Klassisk phishing er kort og godt fisking etter dine sensitive opplysninger. Med phishing rettet mot SMS og MMS ser man også at svindlere bruker kjente merkevarer som metode for å få deg som kunde til å utlevere personlig informasjon eller til å utbetale penger. Man har sett eksempler på at Telia tidligere er misbrukt i phishing-svindel.

Hvor kan jeg rapportere SMS-svindel?

Har du mottatt en melding som gjør deg skeptisk og som du mistenker er svindel, ta kontakt med Telia kundeservice. Slik kan vi vurdere de tipsene vi mottar og legge inn begrensende filter i våre systemer. Dette vil nok ikke stanse alle slike SMS-utsendelser, og har du allerede blitt lurt, så ta kontakt med banken din og oss.

Telefonsvindlere bruker mange forskjellige metoder for å lure deg. Det er all grunn til å være på vakt når det kommer til spoofing og wangiri.

Hva gjør Telia for å forhindre svindelforsøk?

Vi i Telia tar svindelforsøk på største alvor, og har egne eksperter som analyserer disse sakene når de fanges opp – men vi blir også glade for tips fra kunder.

Ved denne typen angrep blokkerer vi fortløpende SMS-er som i våre SMS-filtre og vi informerer proaktivt kunder med Android-telefoner som har fått infisert sin mobiltelefon per SMS, der vi ber de resette sin telefon til fabrikkinnstilling.

Telia Trygg - alltid på vakt så du slipper


Telia har nylig lansert trygghetstjenesten Telia Trygg. Her kan kundene nå få omfattende beskyttelse mot ID-tyveri og netthandel-svindel som en del av sitt mobilabonnement.

Var denne siden nyttig?