Gruvene i Sverige

Telia er først i Norge med å tilby private mobilnett

Et dedikert mobilnett er løsningen for bedrifter med et spesielt behov for forretningskritisk kommunikasjon — eller behov for et sikkert, pålitelig og robust nett med høy ytelse.

– Denne type nett er nytt i Norge, men Telia har allerede levert flere slike løsninger i våre andre nordiske markeder, blant annet i Sverige. Nå opplever vi en økende interesse for private nett og spesialiserte tjenester levert i Telias nasjonale mobilnett blant bedrifter og offentlige virksomheter. Vi har allerede et veldig spennende samarbeid med Sporveien som skal bruke mobilnettet vårt til å styre T-banen i Oslo, sier Jon Christian Hillestad, leder for bedriftsmarkedet i Telia Norge.

I Norge skal Sporveien nemlig om kort tid ta i bruk en spesialtilpasset løsning der deler av signalanlegget vil styres over Telias mobilnett. Nå inviteres andre virksomheter som har særskilte behov for forretningskritisk kommunikasjon, og trenger et optimalisert nett med høy ytelse, til å utnytte de samme mulighetene. Med denne løsningen får man tilgang til et dedikert mobilnett som er sikkert, pålitelig, robust og alltid tilgjengelig.

Sverige var først i verden

Telia designer altså løsninger, samt bygger, drifter og utvikler mobilnett som er tilpasset bedriftens egne behov. I Sverige har gruve- og metallkonsernet Boliden blitt verdens første underjordiske gruve med 5G-nett.

Telia og Boliden, med partnere som Ericsson, har lenge samarbeidet for å utforske muligheter for digitalisering i gruveindustrien. Løsningen som nå er levert til Boliden bygger på tjenesten Enterprise Mobile Network. EMN baserer seg på den siste 4G-teknologien fra Ericsson, og kan oppgraderes til 5G med tiden.

Telia Jon Christian Hillstad

FREMTIDSRETTET: Jon Christian Hillestad mener muligheten er mange, og ser frem til å ta i bruk den nye teknologien, 

- Dette er en milepæl i vårt samarbeid både med Boliden og for satsningen vår på dedikerte nettjenester. Nå tar vi neste viktige skritt og leverer et komplett, dedikert mobilnett med høy sikkerhet og tilgjengelighet. Dette skaper forutsetninger for at Boliden skal kunne fortsette den digitale reisen og teste helt nye teknikker, sier Tobias Larsson, leder for bedriftsmarkedet i Telia Sverige.

Tryggere og mer effektivt

Når flere systemer i en prosess kobles opp og automatiseres, blir det lettere å identifisere det som kan forbedres. Det er til og med mulig å jobbe mer proaktivt med vedlikehold og utbedring for å minimere ulykkesrisiko og motvirke forstyrrelser i produksjonen. Automasjon kan også bidra til et sikrere og tryggere arbeidsmiljø, ved at gruvearbeiderne kan flyttes lenger unna maskinene, og i noen tilfeller til et kontrollsenter.

Om Telia


Med 21.000 ansatte i syv land, tilbyr Telia den beste dekningen i de beste nettverkene, og fortsetter å investere og innovere for et mer digitalt og bærekraftig samfunn. Enten du er på landsbygda eller i storbyen, på kontoret eller hjemme i stuen stua, skaper Telia et bedre hverdagsliv.

For å kunne møte nye behov som kan oppstå, tas også en mobilbasestasjon i bruk. Boliden får tilgang til små 5G-pucker for å forbedre dekningen innendørs og push-to-talk eller walkie-talkie-funksjonaliteten i mobiltelefoner. På den måten blir kommunikasjonsmulighetene for gruvearbeiderne enda bedre.

Ser frem til å ta i bruk ny teknologi

– Mulighetene er mange. Vi har forsket, utviklet og sett på muligheter for private nett i lang tid med ulike samarbeidspartnere. Nå ser vi frem til å ta i bruk teknologien sammen med norsk næringsliv og det offentlige. De vanligste bruksområdene er å bruke nettene som rene datanettverk, men det er mulig å levere flere ulike tjenester på toppen av infrastrukturen, sier Hillestad.

Private mobilnett fra Telia passer spesielt godt til virksomheter med store krav til sikkerhet og ytelse, slik som sykehus, flyplasser og logistikkterminaler. Videre er robuste og pålitelige trådløse nett en forutsetning for automatisering. Virksomheter med operasjoner på steder der man ikke har et godt utbygget mobilnett, er andre naturlige kundegrupper, for eksempel gruveindustri eller oljeinstallasjoner på sokkelen.

Om Aitik


  • Aitik, sør for Gällivare i Norrbotten, er Sveriges største kobbergruve. Her utvinnes malmforekomster døgnet rundt av kobberkis som inneholder kobber, gull og sølv. Gruven har lenge vært et sted for innovasjon og Boliden tester stadig nye tekniske løsninger.
  • Arbeidet i Aitik skjer med noen av verdens største maskiner. Blant dem er det gruvevogner som veier vanvittige 570 tonn med last. Bare hjulet er fire meter i diameter.
  • Gravemaskinene som brukes i gruvedriften kan huse opptil 45 kubikkmeter fjell i skuffene.
  • Maskinene håndteres av nesten like mange kvinner som menn. Det gjør Aitik til en av verdens mest likestilte gruver.
  • Kobber er også avgjørende for elektrifiseringen av samfunnet og Aitik har en av verdens aller mest klimaeffektive kobbergruver.

Var denne siden nyttig?