Foreldreguide til Among Us

Hvem er bedrageren i rommet? Among Us kan spilles med venner eller ukjente, og går ut på å oppdage hvem som saboterer oppdraget – før du selv blir tatt av dage. I foreldreguiden kan du lære mer om hva spillet går ut på, og hva du være obs på. 

Hva er Among Us?

Husker du leken som ble kalt "mafiaen" eller "morderen"? Du vet – der alle sitter med lukkede øyne i en ring, og blir prikket på ryggen. Den som får tre prikker er morderen, og de som blir prikket to ganger blir detektiver. Deretter går alle rundt og ser hverandre inn i øynene. Den morderen blunker til, faller om og dør. Så er det opp til detektivene å avsløre morderen før alle blir drept og "den slemme" står seirende igjen. Among Us minner veldig om denne barneleken, bortsett fra at settingen foregår i et digitalt romskip. Inntil ti spillere kan delta, og ved spillets start får du rollen enten som besetning eller bedrager.

Her skal besetningen gjennomføre ulike oppdrag, mens bedragerens jobb er å sabotere – i smug. Spillet krever tett samarbeid mellom besetningsmedlemmene, hvilket betyr mye aktivitet i chatten for å finne ut hvem bedrageren er.

Underveis kan man kalle inn til såkalte "nødmøter" for å forsøke å diskutere seg frem til hvem som er den skyldige. Klarer besetningen å samle nok stemmer på en spiller, blir denne kastet ut i lava eller verdensrommet. Risikoen er at denne spilleren kan være uskyldig. Bedrageren har nemlig selv tilgang til chatten, og kan lure og villede de andre. 

Anbefalt aldersgrense for Among Us: 7 år.

I Among Us kan man leke detektiv sammen med venner eller ukjente. 

Hva bør jeg være obs på?

Spillet kan oppleves som upassende og skummelt for noen barn. Vær også obs på at det innebærer umoderert chat og at det kan oppstå ufin oppførsel og språkbruk i chatten. 

Appen er gratis, men inneholder reklame og muligheter for kjøp i app. 

Finnes det foreldreinnstillinger for Among Us?

Spillet krever at man oppgir alder før man går i gang. Er barnet under 13 år, må det fylle inn foreldrenes e-post for å innhente samtykke fra foreldrene – slik at dere sammen kan opprette en spillkonto. I den forbindelse vil foreldrene blant annet kunne velge om chatten skal være begrenset, og om barnet fritt kan skrive i den, eller om man skal benytte såkalt quick chat (forhåndsskrevne setninger). Barn kan også spille Among Us uten å opprette en egen konto. Da begrenses imidlertid mulighetene i spillet.

Du kan også begrense mulighetene for kontakt med fremmede i spillet. Her kan du for eksempel velge å spille kun med dem som bruker det samme trådløse lokalnettverket, eller du kan opprette et privat spill som krever adgangskode for å kunne delta. 

Kom i gang på 1-2-3

Du blir tildelt en rolle fra start. Enten er du en såkalt "Imposter", med mål om å sabotere og drepe, eller så er du en "Crewmate", som skal utføre uskyldige oppgaver og forsøke å avsløre bedrageren. Spillet er enkelt og intuitivt, og det samme er grafikken. Det krever litt utforskning for å bli kjent i Among Us-universet, og forstå oppgavene, men så fort du har skaffet deg litt oversikt, er dette et spill det er enkelt å navigere i. 

Var denne siden nyttig?