ForsidenGamingForeldreguide til Fortnite

Foreldreguide til Fortnite

For mange barn er Fortnite første møte med et rendyrket skytespill. Her handler alt om å overleve! I vår foreldreguide til Fortnite kan du lese om hva det er, hva spillet går ut på og hva aldersgrensen er. 

Hva er Fortnite?

Fortnite er et av verdens aller mest populære spill. Her kjemper inntil hundre spillere mot hverandre til én person eller ett lag står igjen som eneste overlevende. Spillerne slippes ut i fallskjerm over en øy med strender, parker, byer, innsjøer, fjell og industriområder. Deltakerne starter tomhendte, og må derfor oppsøke bygninger for å finne våpen, ammunisjon, feller og annet utstyr som kan brukes i kampen om å overleve. Øya krymper hele tiden på grunn av en farlig storm. 

Spillet er i sjangeren "Battle Royale", der et stort antall spillere kjemper mot hverandre i en begrenset tidsperiode. Målet er å eliminere motstanderne og bli siste gjenværende spiller eller lag. Fortnite kan spilles som en alle-mot-alle-variant, par mot par, tre mot tre eller i lagmodus, kalt "squad". 

I Fortnite er grafiske fremstillinger av blod, gørr og vold erstattet med humor i form av absurde skytevåpen og morsomme dansemoves. Vold og skader blir vist med en helseindikator som synker, og spillerne forsvinner i et blått lys når de blir eliminert. 

Anbefalt aldersgrense for Fortnite: 12 år. 

Siden skytespillet Fortnite kom i 2017 har populariteten skutt i været.

Hva bør jeg være obs på?

Husk at Fortnite ikke bare er ett spill, men en plattform som gir tilgang til forskjellige typer spill. Vær klar over muligheten til å bruke ekte penger. For noen barn kan det for eksempel friste å kjøpe dyrere utgaver av spillet.

Fortnite er såpass populært, at man som foreldre bør tenke på at det kan oppstå et skille mellom de som får lov til å spille, og de som ikke gjør det.

Finnes det foreldreinnstillinger for Fortnite?

Du kan enkelt benytte foreldrekontroll i Fortnite. Her kan du blant annet sette opp en kode som låser ulike innstillinger. Disse kan du finne ved å gå i innstillinger i spillmenyen. 

Sett for eksempel opp et filter for ufin språkbruk, motta ukentlig rapport på barnets spilltid, skru av muligheten for chat, eller skjul barnets navn for andre personer enn de på samme lag. 

Du kan også sette opp en passordmur som hindrer kjøp i appen.

Kom i gang på 1-2-3

Fortnite starter med at du flyr over en stor øy sammen med motspillerne dine. Du skal nå hoppe ut i fallskjerm, og kan selv velge når du hopper. Målet er å lande på et gunstig sted, samle våpen og ressurser, slik at du vil klare å overleve helt til slutten av spillet. 

Første prioritet bør derfor være å lande på et sted som er gunstig for ferdighetsnivået ditt. Så fort du har landet, bør du forsøke å skaffe våpen. Gjerne så mange som mulig. Samle også ressurser som murstein, metall og treverk. Neste steg er nemlig å bygge et fort – raskt. Går byggeprosessen for treigt, er du mer eller mindre sjanseløs i Fortnite. 

Underveis er det også viktig at du holder øye med sonen. Denne markeres som en hvit sirkel på kartet, lenge før den livsfarlige stormen kommer.

Et annet stalltips er å bevege deg på uforutsigbare måter rundt på øya. Aller lurest er det å hoppe rundt, selv mens du løper. Hopping praktiseres av alle dyktige Fortnite-spillere, og er med på å skille de gode spillerne fra nybegynnerne. Vil du unngå å være et enkelt bytte for motstanderne, så må du altså hoppe! 

Var denne siden nyttig?