Mobil med speedtest som viser over 271 Mbit / s. Man ser Nidelven og brygger som speiler seg i vannet i bakgrunnen.

4G+ gjør 4G raskere

4G+ er en oppdatert og mer avansert versjon av 4G-teknologien, som gir deg opptil 375 Mbit/s i teoretisk makshastighet – men hva betyr dette egentlig for deg?

Med 4G+ vil du merke at du får gjennomsnittlig høyere hastigheter enn med "vanlig" 4G, og det er bare å strømme både musikk og video uten at det hakker. Særlig vil det merkes om du laster ned store filer – det vil gå utrolig mye raskere enn før.

For å få 4G+ må du ha en smarttelefon med støtte for 4G+ (det har de fleste telefoner som selges i dag) og et abonnement med fri fart. Alle våre abonnement har fri fart inntil du bruker opp datakvoten som er inkludert på abonnementet ditt. På Telia Mobil, BARN, UNG og SMART reduseres hastigheten til til 64 kbit/s. På Telia X reduseres hastigheten til 3 Mbit/s

Slik fungerer 4G+

4G+ betyr at basestasjonene sender på to eller tre frekvenser, mens det på 4G sendes på én frekvens. En mobil som støtter 4G+ kan lytte på flere frekvenser samtidig, noe som totalt sett gir deg vesentlig høyere hastigheter.

Vi bruker tre frekvenser i 4G-nettet vårt; 800, 1800 og 2600 MHz. Disse har ulike egenskaper med tanke på rekkevidde og datahastighet. Når vi kombinerer dem på optimal måte, kan vi oppnå best mulig dekning og hastighet i nettet på ulike steder i landet – basert på geografi og befolkningstetthet.

Mindre kø med 4G+

Har du en mobil uten 4G+, kan du likevel nyte godt av 4G+, siden kapasiteten i 4G-nettet blir betydelig bedre. Dette frigjør nemlig også kapasitet i 3G-nettet.

– Hvorfor det, da?, tenker du kanskje. Jo, mobilnettet er en delt ressurs, og kapasiteten i nettet deles mellom alle som bruker nettet i et område. En kan si at 4G+ gjør "kaken" kundene deler på mye større enn før, noe som gir mulighet til raskere hastigheter for alle. 

Eller med andre ord kan man si at det er bygget en ekstra fil på motorveien, slik at trafikken flyter raskere for alle.

Hva med dekningen?

Nå dekker vi over 99 prosent av befolkningen med 4G, og i tillegg til generell utbygging av 4G, bygger vi 4G+ både i bygd og by i hele landet.

Fakta om 4G+


4G+, også omtalt som LTE-A (Long-Term Evolution-Advanced), er en videreutvikling av 4G, og gir en teoretisk makshastighet på 375 Mbit/s.

I praksis betyr 4G+ at basestasjonene sender ut signaler på flere frekvenser (to eller tre), i stedet for én frekvens.

For å få fullt utbytte av 4G+, må du ha en mobil som støtter 4G+, og være i et område med dekning på 4G+.

Telia var først med å lansere 4G+ i Norge (februar 2015, Kristiansand).

4G+ var ved lansering den største mobilteknologiske nyvinningen i Norge siden vi introduserte 4G som først i verden i 2009.

Artikkelen er sist oppdatert 13. mai 2019.

Var denne siden nyttig?