5 apper som gjør læring til en lek

Lærerne og skolen gjør en fantastisk innsats for å lære barna fag. Men barna kan også få hjelp hjemme. Gjør læringen til en lek med disse fem appene.

Skolestart. Spenningen er til å føle på blant førsteklassingene som tripper i skolegården klare for første skoledag. Det er mye de skal lære seg i tiden fremover. Med den nye mobilteknologien har barn i dag nærmest ubegrensede muligheter til å lære både matematikk, språk og mye mer, gjennom lek og spill.

Vi har funnet fem pedagogiske apper som kan gi stort læringsutbytte.

Barn i skolealder sitter på gulvet med pennal, skolesekk og nettbrett.

Foto: Telia.

Dragonbox numbers

Dette er det store matematikk-spillet hvor barna lærer matte og tallforståelse. De lærer å addere og subtrahere helt intuitivt. I spillet blir de ikke kjent med siffer, med ulike monster som ser forskjellige ut i form og farge. Hvert monster representerer ulike tall, og ved å sette dem sammen endrer de form og farge og blir til et annet monster. For eksempel er et langt grønt monster med fire øyne, tallet fire og består av fire små lilla monster, eller to gule. Moro!

Etterhvert som barna har prøvd seg i spillet og blitt kjent med monstrene, blir monstrene omgjort til siffer, og dermed lærer de forståelsen og samspillet mellom ulike tall. Aftenposten skrev om appen høsten 2015. Førsteklassingene på Nedre Bekkelaget synes det var så gøy at de til slutt ikke fikk lov til å gjøre matematikk-lekser med DragonBox i mer enn én time. Det er ikke ofte en lærer har satt tidsbegrensning på leksene fordi barna synes det er så gøy!

Etterhvert blir monstrene omgjort til tall og barna lærer å håndtere siffer.

Spillet egner seg for de minste skolebarna og er tilgjengelig for både Apple og Android. Appen koster 85 kroner.

Last ned DragonBox Numbers her:

Bogga Alfabet

I appen Bogga Alfabet lærer barna seg det norske alfabetet, i tillegg til å skille på konsonanter og vokaler. Barna kan utforske alfabetet ved å fargelegge bokstaver som omdannes til «kjøleskapsmagneter». Deretter kan de sette sammen ord og lytte til bokstavnavn og bokstavlyd.

Appen passer for de eldste barna i barnehagen og første- og andreklassinger. Spillet koster 33 kroner og er tilgjengelig for Apple og Android.

Lek med bokstaver og ord på kjøleskapsdøren! Foto: Skjermbilde fra Bogga Alfabet.

Lek med bokstaver og ord på kjøleskapsdøren! Foto: Skjermbilde fra Bogga Alfabet.

Last ned Bogga Alfabet her:

Labbe langøre skolestart

Labbe Langøre har vært en del av barnas datalek i mange år allerede. Faktisk helt siden 90-tallet. I appen Labbe Langøre Skolestart får barn prøve seg i mange ulike øvelser fra logisk tenking til språk. I dette spillet er Labbe og hans venn Leo strandet i Ballongbyen. Her skal de befri Drømmeskipet som er innestengt i Ballongpalasset. På veien blir de utfordret med flere oppgaver barna skal løse.

Labbe Langøre og vennen Leo må gjennom mange oppgaver for å redde drømmeskipet. Foto: Skjermdump fra appen Lange Langøre Skolestart.

Labbe Langøre og vennen Leo må gjennom mange oppgaver for å redde drømmeskipet. Foto: Skjermdump fra appen Lange Langøre Skolestart.

Spillet har ulike nivåer som gjør at øvelsene blir vanskeligere og vanskeligere etterhvert som de kommer lenger i spillet. Passende aldersgruppe er fem til syv år. Spillet er tilgjengelig i App Store og koster 22 kroner.

Last ned Labbe Langøre i App Store her.

Mobilsikkerhet er spesielt viktig når barna begynner å bruke sine egne enheter. Her kan du lese mer om hvordan du reduserer risikoen for at personlig informasjon blir utnyttet av en tredjepart.