Infinity symbol
En mann sitter med mobilen i vinduskarmen, med vinduet på gløtt.

Dårlig dekning inne? Slik løses det

Har du dårlig dekning innendørs? Da må du bevege deg til et sted med friere sikt til basestasjonen. Neida. Telia har løsningen.

Har du noen gang opplevd å miste dekningen når du går inn i en høyblokk? Det irriterer ikke bare deg, men også mobiloperatørene som forsøker å gi deg best mulig dekning overalt. For å hjelpe deg har Telia noen kort opp i ermet.

Tilbyr innendørs basestasjoner

At Norge er et av de mest krevende landene i verden å bygge god mobildekning i er ingen nyhet. Vi har høye fjell, dype daler og tunneler som skaper hindringer. Det samme gjelder også i byene hvor høye bygg blokkerer for signalene.

Et mobilnett er nemlig et «frisiktssamband». Desto friere sikt du har mellom mobilen og basestasjonen, jo bedre dekning har du. Sitter du derfor bak en vegg eller i en kjeller, så vil det påvirke signalstyrken.

Ulike typer bygninger demper signalene ulikt. Ett trehus demper radiosignalene vesentlig mindre enn stål- eller murbygg. Solskjermede vinduer som er belagt med en metallfilm demper signalene mye mer enn et vanlig vindu.

Solskjermede vinduer var en utfordring i Barcode-bygningene til den nye bydelen i Oslo, Bjørvika. Det er veldig god dekning i området rundt Bjørvika. Dekningskartet viser at området er teppelagt med basestasjoner. Likevel opplevde de som jobbet og bodde der at innendørsdekningen i Barcode-bygningene var for svak. Mobilsignalet ble dempet på grunn av bygningskonstruksjonen i metall og solskjermede vinduer.

Telia løste det med å bygge egne dedikerte basestasjoner innendørs.  Dette er også noe som gjøres i en stor mengde bygg over hele landet i dag.

Jobber aktivt med entreprenørene

– Vi jobber aktivt med entreprenørene for å kunne bistå og være med allerede fra planleggingsfasen av nye bygg. Det gjør at mobiloperatørene kan komme med sitt radioutstyr når man er ferdig og bygget kan åpne fra dag én med full innendørsdekning, sier dekningssjefen i Telia, Tommy Johansen.

Dekningssjef i Telia, Tommy Johansen.

Dekningssjef i Telia, Tommy Johansen. Foto: Telia

Hva gjelder innendørsdekning og tale så kommer det ny teknologi som vil endre bildet betraktelig, mener Tommy Johansen.

Tale over WiFi er rett rundt hjørnet. Forhåpentlig allerede i 2016 har vi de første installasjonene. Det betyr at du kan bruke ditt vanlige trådløse nett hjemme for å sette opp en telefonsamtale. Det er helt nytt og et glimt inn i fremtiden av hvordan deler av innendørsdekningen kommer til å bli løst, forteller dekningssjefen.

Kjører ut mobile basestasjoner

Basestasjonene og mobilnettet er dimensjonert for en viss befolkningsmengde. Hvis det plutselig kommer veldig mange flere mennesker til et område, så vil ikke den opprinnelige kapasiteten holde. For å sørge for at kapasiteten likevel alltid dekker kundens behov har Telia en egen "task-force" som til enhver tid overvåker mobilnettet og følger med på om basestasjonene leverer det de skal.

– Vi følger med på hva som skjer av arrangementer rundt omkring i Norge. Vi har en 365 dagers arrangementskalender der vi har oversikt over alle idrettsarrangementer, konserter, festivaler og messer. Kapasitetsgruppen sitter og overvåker trafikken og åpner for mer under store tilstelninger, forteller dekningssjefen.

Dekningssjefen forteller også at de har mobile basestasjoner som de utplasserer ved enkelte arrangementer:

–  For eksempel på Rådhusplassen for VG-lista topp 20-konserten, og på Kontraskjæret i forbindelse med EM, satte vi opp mobile basestasjoner. Det gjør at alle fritt kan streame, bruke sosiale medier og snakke i mobilen. På steder hvor det er jevnt med arrangementer som Lerkendal, Oslo Spektrum og Ullevål Stadion, har vi egne basestasjoner hvor «kranen» er åpen hele tiden.

Visste du at Telia var først i verden med 4,5 G? Les om da Telia satte verdensrekord i mobildata med hastigheter opp mot 1 Gbit/s i "4,5 G"-nettet.

Antennekvaliteten på mobilene varierer sterkt

For meg er det viktig å bruke en telefon som er vanlig i markedet, for å ha den samme opplevelsen som kundene har

Tommy Johansen, dekningssjef i Telia

Noen smarttelefoner har bedre antennekvalitet enn andre. Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet og Aalborg Universitetet publiserte nylig en undersøkelse som testet antennekvaliteten til de 26 mest solgte smarttelefonene i Skandinavia. Og resultatene er oppsiktsvekkende. De avslørte nemlig store forskjeller fra beste til dårligste smarttelefon.

Rapporten viser blant annet at sender- og mottakeregenskapene i mobiltelefonene har stor betydning i områder med dårlig dekning, og at det er store forskjeller i taledekning mellom de ulike mobiltelefonene. Selv svarer dekningssjefen åpent på spørsmål om hvilken mobiltelefon han bruker:

– For meg er mobiler et arbeidsverktøy, jeg bruker veldig mye forskjellig og bytter ofte. Akkurat nå bruker jeg en Samsung Galaxy S6 Edge, en Sony Z5 og en Huwaei P9. Jeg prøver å ikke nødvendigvis bruke telefonene med best antenne. For meg er det viktig å bruke en telefon som er vanlig i markedet, for å ha den samme opplevelsen som kundene har, sier Johansen.

Snart 98 % 4G-dekning

Telia har siden 2014 gjennomført en massiv dekningsutbygging. I løpet av svært kort tid har selskapet sørget for 4G-mobildekning til snart 98 prosent av befolkningen, og utbyggingen fortsetter:

– Vi bygger mobilnett for fremtidens krav, sier Tommy Skogheim Johansen, dekningssjef i Telia Norge. – Når vi bygger en ny stasjon har denne alltid 4G og i mange tilfeller 4G+, og resultatet blir at 4G-dekningen i løpet av 2018 vil være bedre enn dagens eksisterende taledekning på 2G / 3G, altså over 99 prosent.

Ønsker du også god dekning der du ferdes? Bli Telia-kunde i dag.