En mann sitter med mobilen i vinduskarmen, med vinduet på gløtt.

Dårlig dekning inne? Slik løses det

Har du dårlig dekning innendørs? Da må du bevege deg til et sted med friere sikt til basestasjonen. Neida. Vi har løsningen.

Har du noen gang opplevd å miste dekningen når du går innendørs? Det irriterer ikke bare deg, men også mobiloperatørene som forsøker å gi deg best mulig dekning overalt.

Tilbyr innendørs basestasjoner

Med høye fjell, dype daler og lange tunneler kan det være krevende å bygge god mobildekning i Norge. Det samme gjelder også i byene hvor høye bygg blokkerer for signalene.

Et mobilnett er nemlig et «frisiktssamband». Desto friere sikt du har mellom mobilen og basestasjonen, jo bedre dekning har du. Sitter du bak en vegg eller i en kjeller, så vil det påvirke signalstyrken. Et trehus demper radiosignalene vesentlig mindre enn stål- eller murbygg.

Selv om Bjørvika i Oslo er teppelagt med basestasjoner, opplevde likevel de som jobbet og bodde der at innendørsdekningen i Barcode-bygningene var for svak. Mobilsignalet ble dempet på grunn av bygningskonstruksjonen i metall og solskjermede vinduer.

Vi løste det med å bygge dedikerte basestasjoner innendørs.

Jobber aktivt med entreprenørene

– Vi jobber aktivt med entreprenørene for å kunne bistå og være med allerede fra planleggingsfasen av nye bygg. Det betyr at nyreiste bygg har full innendørsdekning allerede fra dag én, sier tidligere dekningssjef i Telia, Tommy Johansen.

Dekningssjef i Telia, Tommy Johansen.

Dekningssjef i Telia, Tommy Johansen. Foto: Telia

Tale over WiFi løser innendørsdekningen

Med Tale over WiFi kan du ringe og sende meldinger over trådløse nett, i stedet for via mobilnettet. Du vil også oppleve en raskere oppkobling av samtalene, og kan være tilgjengelig i flymodus.

Kjører ut mobile basestasjoner

Basestasjonene og mobilnettet er dimensjonert for en viss befolkningsmengde. Hvis det plutselig kommer veldig mange flere mennesker til et område, så vil ikke den opprinnelige kapasiteten holde. For å sørge for at kapasiteten likevel alltid dekker kundens behov har vi en egen "task-force" som til enhver tid overvåker mobilnettet og følger med på om basestasjonene leverer det de skal.

– Vi følger med på hva som skjer av arrangementer rundt omkring i Norge. Vi har en 365 dagers arrangementskalender der vi har oversikt over alle idrettsarrangementer, konserter, festivaler og messer. Kapasitetsgruppen sitter og overvåker trafikken og åpner for mer under store tilstelninger, forteller Johansen.

–  For eksempel på Rådhusplassen for VG-lista topp 20-konserten, og på Kontraskjæret i forbindelse med store fotballkamper, satte vi opp mobile basestasjoner. På steder hvor det er jevnt med arrangementer som Lerkendal, Oslo Spektrum og Ullevål Stadion, har vi egne basestasjoner hvor «kranen» er åpen hele tiden.

LES OGSÅ: Mobilen påvirker dekningen

Over 99 % av Norges befolkning har 4G-dekning

Den massive dekningsutbyggingen vår har pågått siden 2014, og nå har over 99 % av Norges befolkning tilgang på 4G-dekning. men arbeidet er ikke ferdig av den grunn. Vi fortsetter å tette dekningshull og øke kapasiteten i nettet, slik at du som kunde alltid skal oppleve god dekning der du er.

LES OGSÅ: Derfor er Telias nett i verdensklasse

LES OGSÅ: Utfasing av 3G-nettet – Hva betyr det for deg?

Ønsker du også god dekning der du ferdes? Bli Telia-kunde i dag.

Var denne siden nyttig?