KOMP lar deg snappe med besteforeldre

Da No Isolation utviklet KOMP var det viktig for dem at det skulle bli lettere for familien å holde kontakt med besteforeldre.

Bare i Norge er over 200 000 personer over 80 år. Mange av disse har ikke motivasjon eller mulighet til å lære seg ny teknologi og går dermed glipp av det mange tar for gitt i dag: hyppig kontakt med familie og venner via bilde og video.

Dette er KOMP fra No Isolation.

Foto: No Isolation.

KOMP er en løsning skreddersydd for eldre over 80 år som ønsker hyppigere kontakt med familie og venner. Den er laget for eldre med begrensede digitale ferdigheter og redusert syn, hørsel eller motorikk.

Den eldre trenger kun å slå den på. Familie eller venner tar seg av resten fra en app. Gjennom appen deler barn og barnebarn bilder og meldinger like enkelt som på sosiale medier.

Videosamtalen teller ned fra 10 og starter automatisk. Video: No Isolation.

Inspirert av videosamtale-prosjekt fra Ålesund kommune

– I utviklingen av KOMP lot vi oss blant annet inspirere av et videosamtale-prosjekt i Ålesund kommune, forteller daglig leder i No Isolation, Karen Dolva.

– De har testet ut videosamtaler med 20 beboere på sykehjem, og personalet kunne fortelle at video dempet mye av lengselen og savnet etter å ha god kontakt med barn og barnebarn.

Prosjektet viste også at kvaliteten på besøket ble enda bedre når familie som bodde langt unna kom på besøk, fordi de var vant til å snakke sammen og ha nær kontakt. Og mist like viktig: de pårørende som bodde nært kom like ofte på besøk som før.

Komp hvor skjermen viser en katt og en hund som slapper av sammen.

Foto: No Isolation

– En utfordring ved prosjektet var at de ansatte på sykehjemmet måtte fasilitere. De eldre trengte hjelp til å logge på og organisere kontakten. Det problemet bidrar KOMP til å løse. Det eneste den eldre trenger å gjøre er å skru på KOMP, sier Dolva.

Du kan lese mer om AV1-roboten for unge funksjonshemmede her.

Mobilteknologi kan gjøre fantastiske ting

Ikke-eksisterende nettilgang er ofte er et problem på institusjoner som sykehjem. Mange over 80 år har heller ikke internettilgang hjemme.

– Derfor kan KOMP kobles til et mobilt bredbånd. Alle de fem brukerne som har testet KOMP har brukt mobile bredbånd fra Telia. Det har fungert veldig bra, også i rurale strøk, forklarer Dolva.

KOMP – verdens enkleste kommunikasjonsprodukt?

Da No Isolation utviklet KOMP var det viktig for dem at det skulle bli lettere for familien å organisere sin kontakt med besteforeldre.

Teknologi kan ikke erstatte selskap, men teknologi kan fasilitere sosial kontakt.

Karen Dolva

– Jeg kan lett bekrefte at KOMP binder generasjoner sammen. Pappa er 85 år og har barn og barnebarn litt spredt rundt, sier barn av KOMP-bruker, Benedicte. – Jeg kan dessverre bare tenke på hva KOMP kunne betydd for mamma da hun lå kreftsyk hjemme. Hun døde i mars 2016 av benmargskreft.

– Teknologi kan ikke erstatte selskap, men teknologi kan fasilitere sosial kontakt. Hvis vi ser noe morsomt på vei hjem fra skole eller jobb, tar vi et bilde av det og deler det med venner, kjæreste og familiemedlemmer. Lett som en plett. Å invitere eldre inn i denne sosiale boblen kan endre livene deres, sier Dolva.

Fordi KOMP krever lite, håper No Isolation at den også vil passe for andre brukere. For eksempel personer som ikke nødvendigvis avskrekkes av teknologi, men som har vanskeligheter for å ta det i bruk på grunn av diverse funksjonsnedsettelser, eksempelvis personer med ALS.

Med KOMP kan du enkelt snappe bestefar det siste prøveresultatet. Video: No Isolation.

Med Kreftforeningen som samarbeidspartner

Endelig kan vi tilby de som sitter mye alene et verktøy for å ha dialog med sine.

Heidi Brorson, Avdelingssjef Kreftomsorg i Kreftforeningen.

Sosial isolasjon og ensomhet er et problem blant mange av Kreftforeningens medlemmer. Forskning viser for eksempel at dårlig helse er en av hovedgrunnene til at eldre hindres i å delta sosialt. Behovet for en kommunikasjonsløsning for eldre fikk Kreftforeningen til å kontakte No Isolation.

– No Isolation har en kompetanse vi ikke har. De tenker innovativt og jobber tett med brukere i utviklingen. Vi synes det er veldig spennende det de har fått til med KOMP. Endelig kan vi tilby de som sitter mye alene et verktøy for å ha dialog med sine, forklarer Heidi Brorson, Avdelingssjef Kreftomsorg i Kreftforeningen.

Video: No Isolation.

Var denne siden nyttig?