Infinity symbol
Kvinne med headsett og smartarmbånd, sittende på treningssenter ved en lilla kettlebell.

Hva er greia med eSIM?

Stadig flere dingser kommer med innebygd SIM, såkalt eSIM, i stedet for fysiske SIM-kort – men hva betyr dette egentlig for deg?

Nå er det snart slutt på å fikle med en liten plastbit som må settes riktig vei inn i en liten skuff som du nærmest må ha spesialverktøy for å få ut. Chippen som sitter i de fysiske SIM-kortene, er rett og slett bygd inn i produktene.

Dette gjør at du slipper å bytte SIM-kort. Selv når du bytter operatør, har du ikke bare enheten, men også SIM-kortet med deg – det er bare å laste ned det nye abonnementet ditt til det "tomme" SIM-kortet i smartklokken eller mobilen, så er du klar.

Ta med deg mobilnettet – uten mobilen

I tillegg til den åpenbare fordelen det er å slippe det rent praktiske med fysisk SIM-kort, får du også større frihet til å bevege deg, men samtidig være på nett. Tradisjonelle smartklokker uten eSIM, har for eksempel vært avhengig av Bluetooth-tilkobling til mobilen – og da er det svært begrenset hvor langt unna mobilen du kan være, og samtidig være tilgjengelig.

Samsung Galaxy Watch

Foto: Samsung.

Med smartklokker og andre enheter hvor du kommer deg på 4G via eSIM, kan du trygt stikke på trening eller ut i skogen uten mobilen. Du kan ringe ut, og motta både samtaler, meldinger og andre viktige varsler. 

Bruksområder for eSIM

Hvilken tjeneste det innebygde SIM-kortet krever, avhenger av hva du skal bruke det til. Har du en ting som kan ta i mot både samtaler, meldinger og data, trenger du noe annet enn om det er en PC eller et nettbrett, uten samtalefunksjonalitet.

Illustrasjon som viser ulike dingser som kan ha eSIM

1. Både samtaler, meldinger og data

Har du en 4G smartklokke med eSIM som støtter samtaler, trenger du vår Tvilling-tjeneste for å koble klokken til mobilabonnementet ditt. Tjenesten kan du bestille hos kundeservice eller i en av våre Telia-butikker.

2. Kun data

Det er noen enheter som kun trenger data, for eksempel nettbrett og bærbare PC-er. Du har da to valg:

  • Litt data – Ekstra DataSIM: Trenger du kun data, kan du bestille tjenesten Ekstra DataSIM som tilknyttes mobilabonnementet ditt hos oss. Data som brukes på tilleggsenheten, vil da gå fra samme kvote som du har i abonnementet.
  • Mye data - Mobilt Bredbånd: For bærbare PC-er eller nettbrett som har eSIM anbefaler vi et Mobilt Bredbånd-abonnement for eSIM.

Ingen BankID på mobil – ennå

Selv om eSIM stort sett er helt like de fysiske SIM-kortene, er det noen ting som ikke er helt på plass ennå. eSIM leveres uten PIN-kode aktivert, og er foreløpig ikke standardisert til å støtte BankID på mobil. Du kan selvfølgelig velge å aktivere PIN-beskyttelse også for eSIM, men det vil ikke bety at du får BankID på mobil. Enn så lenge trenger du altså et fysisk SIM-kort til akkurat den biten.

Verdt å vite om eSIM

  • eSIM står for "Embedded SIM", og betyr innebygd SIM.
  • Hos oss kan du med Tvilling-tjenesten bruke både Samsung Galaxy Watch og Apple Watch 4, og få dem tilknyttet samme nummer som mobilabonnementet ditt.
  • Vi er i dialog med flere produsenter om salg og leveranser av ulike type eSIM-produkter.
  • Bestiller du Tvilling nå får du første 3 måneder kostnadsfritt. Tjenesten koster normalt 50,- i etablering og 30,- per måned for hvert ekstra SIM-nummer. Kan bestilles for alle mobilabonnement unntatt BARN og kontantkort.