Ida fikk være med på M&M-konsert med AV1. Foto: Cornelia Stiftelsen og Ariel Film.

Fikk være på konsert med M&M gjennom robot

Roboten AV1 gir langtidssyke barn hverdagen tilbake. Ida fikk oppleve en konsert med Marcus og Martinus.

Det finnes mange barn i Norge som får livet snudd opp med på grunn av sykdom. Inn og ut av sykehus. Korte sykehusopphold. Lengre sykehusopphold. Borte fra skolen. Borte fra vennegjengen. Spør man syke personer om hva de savner mest, så er ikke svaret fest og fordragelighet. De savner hverdagen, og litt av den hverdagen får tilbake med roboten AV1.

Den lille roboten fungerer som en stedfortreder og gjør at syke barn får være med på ting de vanligvis ville gjort før sykdommen. Roboten er med i klasserommet eller i vennegjengen, og er forsynt med sensorer, kameraer, mikrofoner og høyttalere. Den som er syk kan da følge med via mobilen eller nettbrettet hjemme og bli med. I samarbeid med No Isolation, Cornelia Stiftelsen, og vår MobilPant-ordning får barn som trenger det hverdagen sin tilbake.

Barn sliter med psyken

Anne Fi Troye er personen bak Cornelia Stiftelsen. Stiftelsen sørger for at barn og ungdom som er syke får tildelt kommunikasjonsverktøy slik at de lettere kan holde kontakt med andre i sykdomsperioden. Slik kan de tidvis glemme at en diagnose har satt dem på sidelinjen av eget liv.

– Jeg har selv blitt satt i en situasjon der jeg hadde et barn på sykehus. Da opplevde jeg at barna nærmest ble en diagnose, og at det var lett å glemme selve barnet bak sykdommen. De ble ensomme og isolert, og for noen tæret det på psyken. De hadde et behov for å kommunisere med vennene sine. Det ønsket jeg å gjøre noe med, forteller Anne Fi.

Siden 2005 har Anne Fi og hennes stiftelse delt ut over 1000 PCer og mobile enheter til barn på sykehus. Da No Isolation tok kontakt med Cornelia Stiftelsen for å forhøre seg om ideen om en robot som kommunikasjonsmiddel, tenkte Anne Fi at det er nettopp dette disse barna trenger. 

– Idéen til selskapet er helt genial. AV1 sørger for at barn og unge ikke isoleres fra livet sitt, til tross for sykdom, forteller Anne Fi om AV1. Hun har selv samarbeidet med No Isolation for å utvikle roboten.

Ida følger Marcus og Martinus-konserten med nettbrett fra sykesengen

Ida følger Marcus og Martinus-konserten fra sykesengen. Foto: Cornelia Stiftelsen og Ariel Film.

Brukte mobiler gir syke barn bedre liv

Anne Fi deler ut roboter til barn i hele Norge. Robotene er finansiert gjennom Telias MobilPant. For hver mobil som pantes donerer Telia 10 kroner til No Isolation. De som leverer mobilen til MobilPant kan også velge å donere hele pantebeløpet til No Isolation. Hittil i år er nærmere 25 000 mobiler levert inn, og i høst skal det deles ut roboter for til sammen 300 000 kroner som er finansiert gjennom MobilPant-ordningen.

At en brukt mobiltelefon kan gjøre det mulig for barn å være tilstede sammen med andre barn i hverdagen, er fantastisk.

Anne Fi Troye: No Isolation

– At en brukt mobiltelefon kan gjøre det mulig for barn å være tilstede sammen med andre barn i hverdagen, er fantastisk. Det skal så lite til. En gammel mobil betyr faktisk et bedre liv, deltakelse og vennskap for barna som er syke. Det gir meg gåsehud, rett og slett. Det er en sann glede, forteller Anne Fi. 

Vil du være med å bidra til finansiering av enda flere roboter? Pant din gamle mobil i én av Telias butikker. Finn den butikken som er nærmest deg. På Telias mobilkalkulator kan du beregne verdien på den gamle mobilen din.

Marcus og Martinius møtte Ida

Det første Anne Fi tenkte da hun mottok pengene fra MobilPant, var at hun gjerne skulle hatt hjelp til å administrere utdelingen og dra rundt på skolene for å vise lærere og klassen hvordan roboten fungerer. Da ble Telias egne ansatte engasjert gjennom Telias frivillighetsbevegelse YOUNITE, der ansatte kan bidra med én dags hjelp, støtte, arbeid eller rådgivning til en organisasjon eller et selskap. Anne Fi hadde håpet at kanskje fire stykker ville melde seg frivillig til å bli AV1-ambassadør. Nå har 36 ansatte fra Telia meldt seg, og deres oppgave er å hjelpe til med å vise frem roboten og lære hvordan man tar den i bruk.

Lørdag 26. august var det Marcus og Martinus -konsert på Bergenhus Festning. Her deltok fire AV1-ambassadører fra Telia med hver sin robot, slik at barna hjemme eller på sykehuset kunne få oppleve konserten.

– Responsen fra Telias ansatte er helt overveldende. Det er så mange som ønsker å hjelpe til med opplæringen av robotene. Bare se hva det gjorde for Ida som lå på Haukeland sykehus og kunne følge idolene sine fra sykesengen. Jeg blir helt rørt, avslutter Anne Fi.

Marcus og Martinus står med hver sin AV1-robot.

Marcus og Martinus hilser på AV1-robotene. Foto: Cornelia Stiftelsen og Ariel Film.

Lyst på ny mobil? Vi har stort utvalg av de nyeste toppmodellene. Bytter du til ny mobil, kan den gamle mobilen din ha stor verdi. Gi den til MobilPant i en Telia-butikk, og bidra til at fantastisk mobilteknologi kan hjelpe enda flere langtidssyke barn.

Var denne siden nyttig?