MobilPant gleder langtidssyke barn

Panter du mobilen din hos Telia, går 10 kroner til finansiering av roboter fra No Isolation til de som ikke har midler til å kjøpe selv.

Gutt styrer en elektrisk rullestol rundt i huset.

No Isolation lager "stedfortreder-roboter" som skal hjelpe langtidssyke barn. Med AV1 kan Eirik på 10 år være med i hverdagen på samme måte som andre barn. Foto: Telia

Telia har inngått et samarbeid med gründerbedriften No Isolation, som lager stedfortredere til barn som er rammet av sosial isolasjon. Gjennom roboten AV1 får barn som av ulike årsaker ikke kan være fysisk til stede i skole- og fritidshverdagen muligheten til å delta.

Samarbeidet med No Isolation har Telia inngått for å støtte utviklingen økonomisk.  Det har allerede resultert i at penger fra MobilPant-ordningen har finansiert fem roboter, til familier som ikke har mulighet til å kjøpe en selv.

– For langtidssyke barn og unge er ensomheten nesten like ille som selve sykdommen. Når barn og unge mister muligheten til å gå på skolen, mister de den viktigste sosiale arenaen i livet, de mister følelsen av å være vanlige, sier CEO i No Isolation, Karen Dolva.

Kan gi tusenvis et bedre liv

Det er til enhver tid omkring 6 000 langtidssyke barn i Norge, og mange av disse får ikke tilstrekkelig dekket behovet for sosial omgang med jevnaldrende. Dette problemet løser No Isolation gjennom roboten AV1.

Video: Telia

AV1 har blitt til gjennom dialog med langtidssyke barn og deres foreldre. I samtalene ble det raskt tydelig at ønsket om å kunne delta i skolehverdagen var viktigst av alt, spesielt for barna og ungdommene.

Karen Dolva, CEO i No Isolation.

– AV1 har blitt til gjennom dialog med langtidssyke barn og deres foreldre. I samtalene ble det raskt tydelig at ønsket om å kunne delta i skolehverdagen var viktigst av alt, spesielt for barna og ungdommene. Det er denne utfordringen vi har svart på med roboten som nå er klar til bestilling.

Med AV1 får barna igjen mulighet til å være sammen med venner, og føle seg vanlige og inkluderte. Vi har også samarbeidet med Universitet i Oslo, St. Olavs Hospital og Barnekreftforeningen, men de absolutt viktigste bidragsyterne har vært de langtidssyke barna som har vært med oss hele veien. Det er deres innspill og behov som har veid tyngst, sier Dolva.

Via 4G-nettet styrer barnet selv roboten, og den kan være med over alt hvor barn vanligvis ferdes. På denne måten får langtidssyke barn tilbake friheten. Den er spekket med moderne teknologi og avansert programvare.

Dette er komponenter som er kostbare, og samarbeidet med Telia og MobilPant-ordningen bidrar til å gjøre AV1 tilgjengelig for familier som ikke har mulighet til å kjøpe enheten selv.

– No Isolation er en start up-bedrift som lager et veldig spennende, og ikke minst nyttig produkt. De er et perfekt eksempel på hvordan mobilteknologi virkelig gjør fantastiske ting. Vi ser også at Telias 4G-nett, med uovertruffen dekning er avgjørende for å gi brukerne av AV1 størst mulig frihet, og det bidrar vi gladelig til.

Ved i tillegg å gi penger fra mobilpanten blir ringen på et vis sluttet, ved at gamle, «unyttige» mobiler gir AV1 til enda flere, sier Karl Fredrik Lund, sjef for Telia Privat.

Bli bedre kjent med roboten AV1 i nye Telia Stories som du kan se her.

En gammel mobil har virkelig verdi

Siden oppstarten av MobilPant-ordningen i februar 2015, har over 55 000 mobiler og nettbrett blitt pantet. Så langt i år har mer enn 20 000 enheter kommet inn, og No Isolation har allerede mottatt rundt 100 000 kroner, til finansiering av roboter til vanskeligstilte.

iPhone- og Samsung-telefoner er utvilsomt de mest populære pantemobilene. På topp 10-lista finnes det kun modeller fra disse to produsentene, med iPhone 5s 16GB som den klart mest pantede mobilen. Denne er tett fulgt av iPhone 5 16GB, med Samsung Galaxy S5 16GB på tredje plass.

MobilPant betyr at du får penger for din gamle mobil, eller nettbrett, når du handler i en av Telias 64 butikker. Gjennom en enkel kalkulator settes panteverdien på din gamle enhet, og denne summen får du som en tilgodelapp i hvilken som helst Telia-butikk.

Så neste gang du panter en telefon, vet du nå at både du og mange syke barn tjener på det.

Les mer om No Isolation og hvordan Telia støtter arbeidet.

Fakta om No Isolation og AV1


No Isolation er en norsk gründerbedrift med 13 ansatte

Flere av grunnleggerne kommer fra oljebransjen og bruker nå oljeteknologi for å hjelpe langtidssyke barn.

Skal bekjempe ensomhet og isolasjon gjennom teknologi som hjelpemiddel.

Første produkt er AV1, en personlig robot som hjelper langtidssyke barn.

AV1 veier ca. 1 kg, er 26cm høy, har innebygd 4G og er utstyrt med 13Mpix kamera, høyttaler og mikrofon.

Roboten styres med en app fra en telefon eller et nettbrett.

No Isolation har i testing og utvikling av AV1 samarbeidet med blant annet Universitetet i Oslo, St.Olavs Hospital og Barnekreftforeningen.

De første eksemplarene av AV1 leveres til skolestart i august 2016.

Les mer om No Isolation og deres arbeid på www.noisolation.no.

Var denne siden nyttig?