Unngå at barna får SMS-ene og bildene dine

Barna deler ofte mobile enheter som mobiltelefoner og nettbrett med foreldrene sine. Men varsko! Vil du egentlig at barna skal ha tilgang til bildene og SMS-ene dine?

I en husholdning er det gjerne flere personer som deler mobile enheter. Særlig deles nettbrettene mellom foreldre og barn. Det er også ofte at barna arver foreldrenes gamle mobil når de skal få sin egen. Da kan også barna få tilgang til bildene og SMS-ene dine.

Men det er ikke alle bilder eller meldinger som passer for barn. Problemstillingen knyttes til Apple-produkter, men til dels også Android-plattformer.

Årsaken bak problemet

Dine Apple-produkter kobles til din unike Apple-ID. Den samme ID-en bruker du så på flere enheter for å synkronisere kjøp og hendelser som apper og kalendre. Når barna arver mobilen deler man også ofte Apple-IDen med barna uten å tenke over hva det innebærer.

En lekefigur med sinna uttrykk "ser" på en mobil liggende på bordet. På mobilen ser vi meldingen "Du er så utrolig dum! Nå orker jeg ikke mer" etterfulgt av sur emoji.

I en krangel har man kanskje lett for irrasjonell overdrivelse, og kan si ting man ikke mener. Det er ikke alltid lett for barn å forstå! Foto: Telia

Det er enkelt. Du føler du holder kontrollen, men meldingene og bildene dine vil dukke opp også på iPaden familien deler og mobilen ungen har arvet. Det er kanskje tross alt ikke alle meldinger og bilder som går mellom voksne som barn bør se. Det må du forsøke å unngå.

Les også: Slik sikrer du bildene dine

Slik sikrer du at meldinger ikke kommer på avveie

Vi har hørt flere historier om at meldinger har dukket opp på barnets enhet fordi foreldrene sendte en melding gjennom iMessage. Det kan være sterke ytringer og partybilder, eller regelrette krangler. For å sikre at dette ikke skjer, har du to valg:

Skru av iMessage og koble av iCloud

Det er iMessage-meldingene som deles gjennom Apple-ID, så det aller enkleste vil være å skru av iMessage. iCloud er tjenesten som lagrer blant annet bildene dine i skyen. De deles også gjennom Apple-ID. For at barna ikke skal se bildene dine bør du koble fra iCloud også.  Det er mulig å koble fra iCloud uten å koble fra Apple-ID. 

Lag egne Apple-ID-er til barna 

Den andre muligheten, som også er den mest anbefalte, er å opprette egen Apple-ID til barna. Det betyr ikke at du dermed mister kontrollen over barnas mobilforbruk. For å koble til en Apple-ID må man ha en mail.

Én måte å gjøre det på er å opprette en ny mailadresse med ditt og barnets navn. Dersom du allerede har en mail som heter olanordmann@gmail.com, kan du for eksempel legge til barnets navn på denne måten: olanordmannaksel@gmail.com. Enkelt og greit. Passordet kan du beholde på tvers av alle kontoene, så blir det enkelt å huske.

Til tross for at det kan virke brysomt å opprette ny mail for å opprette egne Apple-IDer til bana, er det verdt det. Du slipper risikoen med meldinger og bilder på avveie, og du har fortsatt styringsmulighet fordi barna ikke kan laste ned apper uten passordet ditt.

Følger du disse rådene har du redusert risikoen for at innholdet ditt havner i barnas hender.

Les også: 7 tips for å sikre mobilen mot mobil

Apple Familiedeling

Veldig mange foreldre har erfart at barn er svimete og gjerne roter bort tingene sine. Mobilen er ofte en gjenstand som bare "er borte!". Apple har utviklet en tjeneste som heter Familiedeling. Den gjør det blant annet enkelt å bruke "Finn iPhone" til alle enhetene som inngår i Familiedeling.

Følg disse rådene, så unngår vanskelige situasjoner med barna.

Var denne siden nyttig?