Mann surfer på mobilen med bylys i bakgrunnen

Alt du trenger å vite om roaming i utlandet

Skal du på ferie til utlandet? Les hvordan du bruker mobilen når du er på reise og ha kontroll på mobilkostnadene. 

Vi er vant til å bruke mobilen mye, og de fleste ønsker å å ta med mobilvanene på ferie uten å være redd for en gigantisk sjokkregning. Det er viktig å være bevisst mobilbruken når du er i utlandet, for vilkårene for mobilbruk er langt fra de samme overalt – og en liten time på en av appene du liker å bruke kan fort koste mer enn du har tenkt. 

Her kommer roaming inn i bildet.  

Hva er egentlig roaming? 

Når du reiser utenlands hvor Telia Norge ikke har mobilnett, kan du bruke mobilnettet til en mobiloperatør i det landet du besøker. Dette kalles roaming. All bruk på mobilen i et utenlandsk mobilnett, går under begrepet roaming, mens bruk av mobildata kalles dataroaming

Et norsk begrep for roaming er "gjesting"; du kan se for deg at du og mobilen din er "på besøk" i mobilnettet hos en operatør i det landet du er i. 

Roaming – av eller på? 

Tidligere var det mange som slo av roaming-knappen på mobilen i utlandet, nettopp for å ha kontroll over utgiftene knyttet til mobildata. Dette er ikke nødvendig å gjøre over alt lenger, og er ikke alltid den sikreste løsningen heller.  

Med Telia-abonnement går det helt fint å ha roaming på i EU, EØS, Storbritannia og Sveits.

Med Roam Like Home som er inkludert i alle våre mobilabonnement kan du bruke mobilen som hjemme i hele EU, EØS, Storbritannia og Sveits – uten å betale noe ekstra. Det er når man befinner seg utenfor disse landene at det gjelder å følge nøye med på mobilbruken. 

Les meldingene du mottar når du kommer til et annet land 

Du har rett på informasjon om priser for mobilbruk i utlandet. Den første meldingen du mottar på mobilen når du ankommer et land, er en melding som ønsker deg velkommen til landet, og som opplyser om prisene for mobilbruk i dette landet. 

Meldingene du mottar vil gi informasjon om mulighet for mer databruk. Meldingene vil variere fra land til land. 

Bruk kostnadskontroll i land utenfor EU/EØS 

I hvert abonnement har vi noe som heter Kostnadskontroll, som gjelder for utenlandssurfing utenfor EU/EØS. Dette er en tjeneste som aktiveres automatisk når du begynner å bruke datatrafikk i utlandet, og som sperrer databruken når du passerer en bestemt grense. Denne grensen avhenger av abonnement og hvor i verden man reiser. 

Det er to former for kostnadskontroll:  

Daglig kostnadskontroll: Starter når du begynner å bruke data i det nye landet og er oppad begrenset til mellom 39 og 50 kroner per dag. Når du nærmer deg grensen for forbruk, vil du motta en melding og en forespørsel om du vil kjøpe mer data. Gjelder blant annet i Tyrkia, USA, Thailand, Brasil.  

Månedlig kostnadskontroll: Beløpsgrensen er oppad begrenset til ca. 500 kroner, noe som gir deg x antall megabyte, avhengig av prisen i landet du befinner deg i. Gjelder i resten av verden, for eksempel i Vietnam, Egypt, Chile. 

Vær obs på skip, ferger eller fly  

Om bord i skip, ferger eller fly er du ofte ikke på noen av de vanlige mobiloperatørenes nett. Der får du dekning via satellitt, og da er det dessverre ganske så dyrt å bruke mobilen – både når det gjelder samtaler, meldinger og data. Dette gjelder også danskebåten. 

Pass på mobilbruken dersom du har dekning via satelitt. 

Det kan være smart å gjøre favorittmusikken din tilgjengelig offline før du skal reise, og begrense bruk av mobilen når du er ombord. Et annet godt råd før avreise er å sjekke med selskapet som tilbyr reisen. Ofte er det nemlig mulig å forhåndsbetale tilgang til trådløst internett om bord, noe som gir deg en rimeligere pris enn du får med satellittdekning. 

I vårt søk for utlandspriser kan du se pris i landet basert på ditt abonnement ved å taste inn nummeret det gjelder. På den måten kan du slippe store overraskelser når du mottar neste faktura. 

Bruk sikker WiFi-tilkobling dersom du skrur av roaming 

For å gjøre det lettvint er det mange som skrur av roaming og surfer med mobilen på åpne, gratis WiFi-nettverk i utlandet, uten å være helt klar over at dette er en av de letteste måten å bli hacket på. Kobler du deg på et åpent trådløst nettverk på en kafè eller hotell kan uvedkommede få tilgang til telefonen eller dataene dine. Sørg alltid for at du kobler til et sikkert WiFi-nettverk som er passordbeskyttet. 

Mobildata er det tryggeste valget 

Finner du ikke sikre nettverk anbefales det heller å bruke mobildata. Det er sikrere å bruke internett via mobildata enn å koble seg til åpne WiFi-nettverk, selv om det til tider kan være ganske kostbart. Bruker du mobildata er du på en kryptert tilkobling som ikke er like utsatt som et åpent WiFi-nett.  

Få full kontroll med Telia-appen

Du kan kjøpe ekstra datapakker i Telia-appen. I appen kan du få full oversikt over forbruk og informasjon om datapakker som gjelder i utlandet. Fra siden hvor du ser databruk for abonnementet ditt, kan du trykke på «Legg til data». 

Er du i Norge/EU, får du da mulighet til å kjøpe de pakkene som gjelder i Norge, EU og EØS. Er du utenfor EU, vil du se pakker som gjelder i det landet du befinner deg. 

Vil du derimot sjekke på forhånd hva datapakkene koster før du drar til utlandet, kan du gjøre det på utlandspriser (men kjøp av pakker er ikke mulig uten at du er i det aktuelle landet). 

Dette er Roam Like Home

Med Roam Like Home kan du bruke mobilen som hjemme i hele EU, EØS, Storbritannia og Sveits – uten å betale noe ekstra. 

Roam Like Home gjelder:

  • Samtaler i EU, EØS, Storbritannia og Sveits og hjem til Norge
  • SMS og MMS, både lokalt i EU og tilbake til Norge
  • Databruk – også ekstra datapakker
  • Alle mobilabonnement

Var denne siden nyttig?