Kjærestepar ser på mobil i parken
DATAFRIHET: Mari og Alexander synes det er deilig å slippe å tenke på hvor mye data de har igjen i abonnementet.

Full datafrihet med Telia X

Alexander og Mari byttet mobilabonnement til Telia X – nå slipper de å tenke på hvor mye mobildata de bruker.

— Tom for data! Det er jo en skikkelig kjip greie. Og det skjer alltid når det passer aller dårligst, sukker Alexander Wulfsberg (23).

— Det er utrolig deilig å slippe å tenke på lenger, smiler han.

I sommer byttet både han og kjæresten Mari Lillejord (23) til Telia X, og med ubegrenset data kan de strømme og surfe så mye de vil. 

— Jeg var ikke i tvil om at du burde ha ubegrenset med data, ler Mari. 

— Men jeg skal innrømme at det er veldig deilig for meg også! Nå slipper jeg å tenke på det, og kan bruke mobilen akkurat som jeg vil. 

ALLTID NOE PÅ ØRET: Mari hører også mye på musikk og podcaster, og med fri bruk av data er det ikke noe problem.

De to anser begge seg selv som helt vanlige mobilbrukere - selv om Mari har en følelse av at Alexander ikke er helt ærlig med seg selv om bruken.

— Det går jo en del mobildata, men det er nok mest i forbindelse med studiene, mener han. 

Alexander studerer bygg- og miljøteknikk i Trondheim, og bruker ofte mobilen til å se forelesninger. 

Mari er likevel ikke helt overbevist. Og utfordret han til å se hvor mye mobildata han bruker i løpet av én dag. 

— Det er i hvert fall langt under én gigabyte, slår Alexander fast.

Familierabatt for to


Dere trenger hverken være mange eller i familie for å få familierabatt. Abonnement nummer to koster bare 399,-. Og med Telia X sparer dere da opptil 300 kroner — hver eneste måned. Smart, ikke sant?

Appene som bruker mest mobildata

Stadig flere tjenester tar i bruk video, og kvaliteten på filmene blir bare bedre og bedre. Netflix sender i sylskarp kvalitet og på Facebook starter filmsnuttene uten at du trykker play. Apper for strømming av video, korte og lange, er de som tapper aller mest mobildata. Og det er lett å glemme at tiden du bruker på YouTube i løpet av en dag, raskt nærmer seg like mye data som en storfilm i full HD.

Alexander strømmer både forelesninger, film og sport fra mobilen.

— Også har jeg en vane med å se på videoer for å finne roen før jeg sovner, sier han.

Som nummer to på lista over type apper som tapper data, står sosiale medier. Mengder av nytt innhold lastes kontinuerlig inn i feeden din. Og stadig større andeler av innholdet er nettopp film, som tikker og går med autoplay. Alle disse sekundene og minuttene med video blir fort en god del mobildata.

En annen skjult datafelle er apper med stedstjenester eller GPS. Selv om det ikke kan måle seg med strømming, brukes det overraskende mye mobildata på tjenester som kart, Über og treningsapper. 

STUDIER PÅ KAFE: For Alexander er det praktisk å kunne logge seg på pcen gjennom mobildata, når han har behov for en økt.

Fikk sjokk over egen databruk

Å sjekke hvor mye mobildata man benytter hver måned - og ikke minst på hva, er en nyttig øvelse for å se om du har det beste abonnementet for ditt bruk. Og Alexander fikk raskt se at forbruket er langt høyere enn han trodde.

I løpet av én dag bruker Alexander over 1,5 gigabyte - som ville tilsvart 45 GB i måneden.

— Oi, da er det ikke så rart at jeg ofte har gått tom for data. Det er overraskende hvor raskt man kommer over én gigabyte, sier han.

Den største overraskelsen er likevel ikke hvor mye data som brukes, men hva den brukes på. 

— Twitch! Jeg bruker jo mer på Twitch enn hva jeg trodde jeg brukte totalt på en dag. Det hadde jeg aldri gjettet!

Mari humrer. Og selv om hun var ganske sikker på at gaming og videoer ville nå topplisten, skvetter hun til når hun ser hvor mye det er snakk om.

— Er det dette du gjør når du sier du ser på forelesninger? tøyser hun. 

Så mye mobildata brukte Alexander på ett døgn


Twitch: 1,1 GB
Youtube: 130 MB
Google: 82,8 MB
Manga UP!: 73,3 MB
Safari: 53,5 MB
Finn.no: 29,1 MB
Bilder: 19,1 MB
Messenger: 11,6 MB
Musikk: 10,9 MB

Totalt: 1,5 GB

Bruker du like mye som Alexander? Sjekk hva du bruker mobildata på her.

OVERRASKENDE: Mari ler godt når hun innser hvor mye data Alexander bruker på alt annet enn forelesninger.

Datafrihet gir grenseløs strømming 

En tidligere undersøkelse gjort av TNS Kantar viser at nordmenn under 30 år bruker mobilen mellom fem og åtte timer per dag. Regner vi med fem timer, utgjør det 76 dager i året! Alexander fikk seg en overraskelse da han så forbruket sitt, men setter pris på at han heller kan jobbe med å begrense tiden enn datamengden.

— Vi lever i et samfunn der mobilen brukes til alt fra undervisning og forelesninger til transport, logistikk, planlegging, underholdning, gaming og sosialisering. Da er det like greit å være på den sikre siden med nok data, forteller han.

Med Telia X har Mari og Alexander ubegrenset data. Farten kan de velge etter behov. For Mari er Telia X Rask den beste løsningen, med fart opptil 150 Mbit/s. Da kan hun strømme filmer og serier, og ta seg en studieøkt på kafè om hun ønsker det. For Alexander, som spiller og strømmer mye video med høy kvalitet, er Telia X Max perfekt — og gir mulighet for virkelig å utnytte 5G-nettet og skjermkvaliteten på den nye telefonen. 

AVSTANDSFORHOLD: Mari og Alexander har tilbragt sommeren sammen. Nå blir det studier i hver sin by, og mobilen er viktig for den daglige kontakten. 

For Alexander og Mari har den fleksibiliteten og tilgjengeligheten det innebærer kommet godt med som fulltidsstudenter i Oslo og Trondheim. 

— Jeg liker å kunne sette meg på kafé eller bibliotek og følge forelesninger. Da er det greit å skru på mobilen fra der jeg måtte være uten å bekymre meg for hvilke wifi-nettverk som eventuelt er tilgjengelige, sier Mari, som studerer medisin ved Universitetet i Oslo. 

— Før måtte jeg bruke masse tid på å lete etter tilgjengelige nettverk på flyplasser og kafeer. Nå skrur jeg bare på mobildata uten å være avhengig av ukjente og usikre nettverk — det sparer meg for masse stress og er et sikrere valg!

 

 

Var denne siden nyttig?