Gutt står og ser på mobilen sin med natur og rural bebyggelse rundt seg

I 2025 skrur vi av 2G-nettet

Her finner du informasjon om hva det betyr for deg.

Samfunnet stiller stadig høyere krav til et sterkt, pålitelig og raskt mobilnett. For å gjøre oss klar til fremtidige behov slukkes 2G-nettet i 2025. Har du 4G eller 5G så vil du neppe merke noe særlig til dette, men det kan fremdeles finnes noen dingser i de tusen hjem som kun støtter 2G.

Hvorfor skrur vi av 2G-nettet?

All teknologi eldes og må etter hvert erstattes med ny og moderne teknologi. Nedstengningen av 2G-nettet er en del av den pågående moderniseringen av mobilnettet der 2G-frekvensene blir erstattet av 4G og 5G.

Derfor slukkes 2G-nettet:

 • Mobilnettet er en begrenset ressurs, og for å kunne tilby nye tjenester over 4G og 5G, trenger vi mer plass i nettet. Plassen som i dag brukes til 2G frigjøres, og kan dermed brukes til 4G/5G.
 • 4G- og 5G-nettet har bedre dekning, kapasitet og effektivitet enn 2G-nettet, noe som gjør dem bedre egnet til å håndtere stadig flere tilkoblede enheter. De moderne nettverkene er også sikrere og mer robuste.
 • Mer moderne teknologi kan bidra til et mer klimasmart samfunn. De nye nettene er opptil fem ganger mer energieffektive enn de eldre.
 • Etterspørselen etter 2G-teknologi synker ettersom 4G og 5G brukes av stadig flere bedrifter og privatpersoner.

Hva vil slukkingen av 2G-nettet ha å si for meg?

Har du en moderne mobiltelefon eller annet utstyr som støtter 4G og/eller 5G samt 4G Tale, så vil du ikke merke noe særlig til dette. 5G-nettet er nå tilgjengelig for mer enn 9 av 10 nordmenn, og 4G-nettet er utbygd i hele landet.

Bruker du derimot utstyr som er avhengig av 2G-nettet, vil du måtte bytte det utstyret når 2G-nettet slukkes. Slukkingen av 2G-nettet betyr at mobiltelefoner, mobilrutere og IoT-løsninger som kommuniserer via 2G-nettet ikke lenger vil fungere.

Eksempler på ting som kan bli berørt:

 • sentralbord
 • alarmanlegg
 • kortterminaler
 • trygghetstelefoner
 • trygghetsalarmer

Etter utgangen av 2025 vil utstyr basert på kun 2G-teknologi ikke lenger kunne brukes.

Usikker på om du har 2G-dingser?

Har du en mobiltelefon, så støtter de aller fleste som vi har i salg nå, både 4G og 5G, samt 4G Tale, som gjør at du kan ringe over 4G-nettet.

Slik sjekker du om telefonen din støtter 4G Tale:

 • iPhone:
  Innstillinger -> Mobilnett -> Mobildatavalg -> Aktiver LTE.
  For 4G Tale vil du ha valget "Tale og data", som må velges for at du skal kunne ringe med 4G. Har du ikke dette valget, støttes ikke 4G Tale.
 • Samsung:
  Innstillinger -> Tilkoblinger -> Mobilnett -> Skru på 4G-anrop
  Dersom du ikke finner 4G-anrop, støttes ikke 4G Tale.
 • Øvrige:
  Sjekk brukerveiledningen for den aktuelle mobilen (den finner du som regel ved søk på internett).

Har du en god, gammel, "dum" telefon – en sånn som man kan ringe med, og ikke særlig mer – så kan det være en sjanse for at den ikke har annet enn 2G-støtte.

Skulle du være i tvil om du har en gammel mobil eller noe annet utstyr i bruk som kun støtter 2G, kan du gjerne ta kontakt med oss, så hjelper vi deg. Vi kommer selvsagt også til å varsle alle våre kunder som bruker 2G-nettet i god tid før det skjer noe.

Var denne siden nyttig?