ForsidenNettKraftigere 4G-nett og utrulling av 5G

Kraftigere 4G-nett og utrulling av 5G

Bredere dekning, raskere hastigheter og høyere kapasitet. Hverdagen vår krever stadig mer av mobilnettet, og vi investerer milliarder for å forsterke 4G-nettet samt rulle ut 5G.

Norge har et av verdens beste mobilnett, men vi lener oss ikke tilbake av den grunn. Med alt som skjer innen ny teknologi stilles stadig høyere krav til et sterkt, pålitelig og raskt nett. Hver og en av oss kobler på alt fra klokker til gressklippere. Viktige samfunnsfunksjoner, som helsetjenester og kollektivtransport, er avhengig av mobilnettet. Og selv om 4G-nettet for de fleste av oss oppleves «bra nok» allerede, trenger vi å forsterke det for å møte morgendagens behov.

Derfor er det viktig at vi oppgraderer mobilnettet. Og samtidig som vi ruller ut det nye 5G-nettet, som virkelig vil åpne dørene for store teknologiske fremskritt, gjør vi en kraftig modernisering av 4G. Alt for at vi skal ha et robust mobilnett du kan stole på.

FLEKSIBELT: Med et styrket mobilnett legges det til rette for en moderne arbeidsdag, der vi kan jobbe og benytte digitale tjenester uansett hvor vi befinner oss. 

4G-dekningen blir bedre

Over 99 % av oss har i dag tilgang til 4G-nettet. Det vil leve side om side med det nye 5G-nettet i lang tid. Vi investerer nå milliarder av kroner i en fullstendig modernisering av alle basestasjonene frem mot 2023, for å gjøre 4G-nettet enda bedre og kraftigere. Det innebærer en oppgradering av teknisk infrastruktur, både eksisterende radioutstyr og fiberfremføring. Det gjør at stasjonene vil kunne takle den økte trafikken, og ikke minst få bedre «lytteevne» — med det mener vi at den vil kunne nå deg, selv om du er lenger unna basestasjonen. Bedre dekning over større områder, rett og slett.

5G – fremtidens mobilnett

Enorm kapasitet, betydelig økte hastigheter og ultra-lav forsinkelse. Uansett hvor i Norge du er, vil du med 5G ha tryggheten i et solid og raskt mobilnett. Med 5G kan du laste ned store filer på et blunk, strømme TV i topp kvalitet eller dele nett med pcen. Du vil aldri måtte irritere deg over et overbelastet nett – nyttårshilsenen kommer frem, selv når «hele Norge» deler bilder av stjerneskudd på samme tid. Les mer om 5G.

Nedetid i nettet mens arbeidet pågår

Når vi bytter utstyret som er i nærheten av deg kan du i de dagene arbeid utføres oppleve nedsatt kvalitet, og i korte perioder bortfall av tjenestene våre. Vi skal sørge for at denne perioden blir så kort som mulig, og vi vil varsle før vi oppgraderer i ditt område.

Bruk WiFi Tale hvis du opplever nedetid

Har du en mobil som støtter WiFi Tale, kan du ringe og sende meldinger uten mobildekning. Det koster selvfølgelig ikke noe ekstra, og spiser ikke av dataen som er inkludert i abonnementet ditt.

Flere 4G-frekvenser

Mobilnettet benytter seg av radiofrekvenser. De lave frekvensene gir lang rekkevidde, mens de høye gir best kapasitet. Med oppgraderingen vil vi ta i bruk både lavere og høyere 4G-frekvenser enn hva vi har brukt frem til nå. Ved å kombinere disse; 800, 900, 1800, 2100 og 2600 MHz, oppnår vi best mulig dekning og best mulig 4G-hastighet.

I tillegg åpner vi et helt nytt 700 MHz-bånd, som gir vesentlig lenger rekkevidde og bedre signaler også inne i bygninger. Det gir bedre innendørsdekning, og er ikke minst viktig for å oppnå god dekning på veien og langs jernbanestrekninger.

PÅ NETT GJENNOM NORGE: De laveste frekvensene vil gi bedre dekning langs jernbaner og veistrekninger. 

En annen teknologi Telia vil benytte seg av er såkalt «beamforming». Det betyr å samle radiosignalene i en stråle mot den enkelte mobiltelefon, eller grupper av mobiler. Denne teknologien vil hovedsakelig bli tatt i bruk gjennom 3,6 GHz-båndet i storbyene. Kombinert vil det oppgraderte 4G-nettet oppnå både god dekning og vesentlig bedre kapasitet.

Kontakt oss

Bedrift

Har du behov for større innkjøp eller leieordninger av telefoner kan du henvende deg til din faste kontaktperson i Telia Bedrift.

Privat

Er du privatkunde og lurer på noe som du ikke får svar på her, ta kontakt med kundeservice.

Spørsmål og svar

 

Halvparten av befolkningen skal ha 5G-nett fra Telia i løpet av 2021, og innen utgangen av 2023 skal det nasjonale 5G-nettet stå klart. 

Les mer om utbyggingsplanene her.

Direkte anrop til brukere og anrop via løsning vil fungere som normalt. Bruker du mobil-app til å håndtere sentralbord, sette over samtaler o.l. bør du oppdatere til en telefon som støtter 4G og 4G Tale.

Mobilnettet er bygget på flere radiofrekvenser. 3G er i dag tilgjengelig på frekvensen 2100 MHz, mens 900 MHz er oppgradert fra 3G til 4G. 2100 brukes primært i byer og større tettsteder, mens 900 dekker mindre befolkede områder. 

Nei, men i områdene hvor 900-frekvensen er oppgradert fra 3G til 4G , får du 2G-dekning.

Du kan fortsatt snakke og sende meldinger. Men dersom du ønsker best mulig opplevelse når du bruker mobildata, anbefaler vi å oppdatere til en telefon som støtter både 4G og 4G Tale.

Du kan fortsatt snakke og sende meldinger med en 4G-telefon, men med 4G Tale vil du kunne oppleve enda bedre samtalekvalitet og dekning. Nyere telefoner med 4G Tale støtter også muligheten for å bruke WiFi Tale. Da kan du ringe via din trådløse internettforbindelse uavhengig mobildekningen.

Med 4G tale, også kjent som VoLTE (Voice over Long-Term Evolution), kan du bruke 4G-nettet til å ringe. Hvis både du og den du prater med har aktivert 4G Tale, vil du kunne oppleve flere fordeler som:

Bedre lydkvalitet / HD-lyd 

Betydelig raskere oppkoblingstid på samtalen 

Bedre dekning inne og ute 

God surfefart mens du snakker

På Android-telefoner trenger du ikke gjøre noe så lenge disse kriteriene er oppfylt:

  • Mobilen din støtter 4G Tale
  • Mobilprodusenten din har sendt ut en programvareoppdatering
  • Telia har aktivert 4G Tale for din type mobil

Hvis du har 4G i displayet på mobilen din mens du ringer, betyr det at du har 4G Tale.

Har du iPhone må du foreløpig aktivere det selv. Les mer om 4G Tale og hvordan du aktiverer det her.

De aller fleste av våre rutere støtter allerede 4G, og vil derfor ikke bli påvirket. Har du en eldre ruter, USB-dongle eller PCMCIA-kort, anbefaler vi å erstatte dette med en enhet som støtter 4G. Sjekk produsentens hjemmeside for hvilken teknologi enheten du benytter støtter.

Det meste av M2M-utstyr støtter både 2G og 3G. Dersom utstyret kun benyttes i områder med 3G vil 2G erstatte dekningen. Fordi noen enheter har visse krav til overføringshastigheter kan du oppleve at enheten ikke fungerer tilfredsstillende.

Hva gjør jeg hvis M2M-utstyret kun støtter 3G?

Ta kontakt med din utstyrsleverandør for å vurdere et bytte til et 4G kompatibelt utstyr.

Var denne siden nyttig?