ETTERLENGTET: Det var på høy tid å få mobildekning på Trollstigen. Astrid tror turistene vil sette stor pris på det - og føler seg tryggere nå som hun enkelt kan ringe ut.

Nå strømmer du på ren solenergi

Her på Trollstigen får du grønn 5G-dekning fra Telia. Det skaper trygghet — og gjør det mulig å dele ferieminner på tur.

– Det føles trygt og godt å ha dekning når vi er på tur her, sier Astrid Sofie Olsen.

På toppen av Trollstigen ser hun utover fjell og fossefall med en fantastisk utsikt.
Veien slynger seg oppover en 11 kilometer lang strekning mellom Åndalsnes og Valldal i Møre og Romsdal, og regnes som Norges mest populære turistvei.

— Det er fantastisk her, så jeg liker å dele bilder med de hjemme, sier Astrid.

Med Telias nye 5G-dekning i Trollstigen kan hun ringe, snappe, sende meldinger og snakke med omverdenen rett fra stedet.

Takket være basestasjonen drevet av sol, hydrogen og vindkraft kan Telia nå tilby en mobildekning som både er bra for miljøet og som styrker sikkerheten til de mange besøkende.

trollstigen-basestasjon.jpg

GRØNN DEKNING: Det eneste utslippet fra basestasjonen på Trollstigen er vanndamp.

Trygg og tilgjengelig på tur

Trollstigen ble i 2020 besøkt av nærmere 1,1 millioner mennesker. Men fram til i fjor har den populære turistveien manglet mobildekning, noe som har vært kritisk for sikkerheten til de besøkende.

I dag har mange av nasjonalparkene og turistattraksjonene i naturen i Norge kun dieseldrevne nødnett, der eneste mulighet for kontakt med nødetater er via satellitt. Telias utbygging av 5G er derfor et viktig steg i å gjøre området mer sikkert å ferdes i, både i forhold til potensielle ulykker og uvær.

– Basestasjonen på Trollstigen har sterk symbolverdi, sier Telia-direktør Stein-Erik Vellan.

— Ikke bare fordi den sørger for dekning i et område som nødetatene har vært svært bekymret for, men også fordi den er et prakteksempel på hvordan vi kan finne grønne og bærekraftige løsninger når omgivelsene krever det.

Ren energi rett fra naturen

Basestasjonen som nå står ferdig, har blitt til gjennom flere år med prøving og feiling. Resultatet i dag er et miljøvennlig anlegg med en mast og turbiner som drives av sol, vind og hydrogen — og som altså gir 5G-dekning i området rundt turistattraksjonen.

– Vi tok utfordringen det var å bygge «den umulige basestasjonen» og fant helt nye og innovative løsninger som samtidig er bærekraftige, forteller Vellan, og legger til:

– At vi nå har 5G ved Trollstigen er et viktig signal om at vi bygger 5G i hele Norge. Det det ligger et enormt potensial for å skape et mer bærekraftig samfunn i 5G-teknologi, og jeg håper dette bare er starten på mer miljøvennlig mobildekning.

trollstigen-5g-selfie2.jpg

TURGLAD: Astrid går ofte tur på Trollstigen og setter pris på at det endelig er mobildekning i området.

Spares for unødvendige utslipp

Astrid Sofie Olsen som bor i Åndalsnes, like ved Trollstigen, synes det er fint at naturområdet nå spares for unødvendige utslipp fra et dieseldrevet nødaggregat.

– Det er veldig kult at det har blitt en bærekraftig stasjon, og at det den er selvdrevet med fornybar energi, slik at det ikke skader naturen, sier Astrid.

Hun har ikke 5G-telefon selv, men nyter godt av solid 4G-dekning. Parallelt med utbyggingen av 5G, oppgraderer Telia hele mobilnettet, og på Trollstigen er det nå både 5G, 4G og 2G. Og vil du oppleve hastigheten i fremtidens nett, er alt du trenger en 5G-telefon og et abonnement fra Telia.

— Det er også på høy tid at vi har fått dekning her, slik at vi kan avverge potensielle ulykker i fremtiden. Dessuten tror jeg mange turister vil bli fornøyde med at de kan dele bilder herfra fremover. Vi lever jo i en tid der vi er vant med å ha dekning hele tiden, sier hun.

 

 

 

Var denne siden nyttig?