Dekningskart

Sjekk dekningen der du er, eller hvor som helst i landet. Vil du sjekke om du har 5G? Huk av kun for 5G i alternativene under, så ser du de områdene som nå har 5G-dekning.

Tilbakemelding på nettverksopplevelse

Takk for at du hjelper oss med å bli bedre. Vi tar i bruk tilbakemeldingene for å planlegge veien videre i arbeidet med å modernisere og utvikle nettet. Husk å oppgi nøyaktig adresse når du fyller ut informasjonen.
Les gjerne mer om Telias arbeid med å bedre mobilnettet her.

Nivåer av dekning

Her er det muligheter for både å ringe og surfe utendørs, men om telefonen befinner seg i for eksempel en lomme eller veske vil mulighetene for mottak kunne reduseres.

Her finnes det gode muligheter for å ringe og surfe utendørs. Det vil også være mulig å ringe og surfe innendørs. Innendørsdekningen påvirkes i stor grad av hvilke materialer vegger, vinduer og dører er laget av, samt hvor i bygningen du befinner deg.

Her kan du med stor sannsynlighet ringe og surfe både innen- og utendørs. Innendørsdekningen påvirkes i stor grad av hvilke materialer vegger, vinduer og dører er laget av, samt hvor i bygningen du befinner deg.

Informasjon om dekning er kun veiledende og vil ikke være en garanti for at det er dekning på enkelte steder. Dekningskartet gir allikevel en indikasjon på hvor det er sannsynlig at man har muligheter til å ringe og surfe. Dekningen som er presentert er basert på teoretiske beregninger, og dekningen og hastigheten som oppleves kan variere fra det som indikeres på kartet. Dekningen kan variere blant annet som følge av antallet personer som ringer og surfer samtidig i det aktuelle området. Muligheten til å ringe og/eller surfe innendørs påvirkes i stor grad av hvilke materialer vegger, vinduer og dører er laget av, samt hvor i bygningen man befinner seg.

Hvilken mobiltelefon, nettbrett, modem eller ruter man har vil også ha betydning for hvordan dekningen og hastigheten oppleves. Nedlastingshastighet kan i tillegg være begrenset av hvilket mobilabonnement man har. Det er mulig å forbedre muligheten til å ringe og surfe ved å benytte såkalt handsfree-utstyr eller hodetelefoner eller ved å bruke en ekstern antenne. I enkelte tilfeller hjelper det også å la mobiltelefonen ligge fritt, i stedet for å holde den i hånden eller la den ligge i lommen eller vesken.

OBS! Uautorisert bruk av aktive signalforsterkere (repeatere) er ikke tillatt (jf. ekomloven § 6-2 første ledd).

Hvor god dekning du opplever, vil i tillegg til nettverket også være påvirket av IoT-enheten du bruker. Den viktigste faktoren er fysisk utforming av selve enheten satt sammen med antennen. Andre faktorer som påvirker signalstyrken er chipsettet på enheten, Rx/Tx-modulen på enheten, og potensiell innkapsling av antennen.

For enheter med strøm fra batteri, vil dårlig dekning påvirke batteritid gjennom økt strømforbruk. Både på grunn av gjensending etter pakketap, men også at enheten vil øke sendestyrke.

I grensetraktene mot Russland er det restriksjoner for bruk av enkelte frekvenser på grunn av muligheter for interferens. Blant annet gjelder dette NB-IoT på 800-båndet. Dekningskartet kan allikevel indikere at det er NB-IoT dekning i dette området, men det forutsetter at man har en terminal som støtter flere frekvensbånd, eksempelvis 1800.

Internet of Things (IoT) er en betegnelse som benytter flere typer teknologier:

  • LPWAN er en fellesbetegnelse for teknologien spesiallaget for enheter med lavere datarate og strømforbruk. Betegnelsen inkluderer blant annet Narrowband IoT, LTE-M, LoRA og SigFox.
  • Av cellular LPWAN (enheter som kommuniserer over mobilnettet) finnes NB-IoT og LTE-M. Sistnevnte er også kjent som CAT-M1 og eMTC.