Fremtidens fibernettverk

Kraftig økning i kapasitet, enda bedre stabilitet og hele 1250 Mbps i nedlastingshastighet. Nå oppgraderer vi hybridfibernettet på en bærekraftig måte, for å møte morgendagens behov.

Online-konserter, gaming, TV-serier, jobb og skole. Surfe- og strømmevanene våre er i endring, og raskt og stabilt internett har blitt en nødvendighet. Frem mot 2023 skal opp mot 300 000 Telia-kunder i borettslag og eneboliger få tilbud om å oppgradere den eksisterende infrastrukturen for å sikre nok kapasitet og hastighet for morgendagen.

Vi leverer internett for alle behov, uansett hvor du bor. Sjekk bredbåndspakker her.

telia-fremtidens-internett.jpg

FULL FART: Med bredbånd fra Telia kan hele familien surfe og strømme samtidig – uten at det påvirker hastigheten.

Hva er forskjellen på fiber og hybridfiber? 

Både fiber og hybridfiber er det vi kaller fast bredbånd. Du kobler deg til internett fra huset gjennom en fysisk kabel som er gravd ned, og kobles til det faste bredbåndsnettet.

Med fibernett er det optiske kabler som brukes hele veien fram til boligen din.

Med hybridfibernett - som også kalles HFC (Hybrid Fiber Coaxi) brukes ikke fiber hele veien fram til der du bor. Her benyttes den eksisterende coaxkabelen som mange allerede har koblet seg til på den siste biten fram til boligen.

Både fiber og hybridfiber er teknologier som gir deg tilgang til høye og stabile hastigheter. Dette krever dog at infrastrukturen er tilgjengelig i området ditt. 

Til sammenligning er Kobber/DSL en gammel teknologi som er på vei til å fases ut da det har begrensinger i både hastighet og stabilitet. Mange som har denne løsningen velger i dag trådløst bredbånd isteden, slik at de slipper å grave opp for å legge nye nettverkskabler. 

Slik oppgraderer vi hybridfibernettet

Du trenger ikke gjøre store inngrep i boligen for å få et raskt og problemfritt nett. For borettslag eller boligeiere som ønsker topp hastighet er den oppgraderte hybridfiberstandarden DOCSIS 3.1 det enkleste, minst miljømessig inngripende og mest kostnadseffektive valget, fordi du slipper å grave eller legge nye kabler i boligen.

Denne teknologien er et fullverdig alternativ til fiber. Med oppgradert hybridfiber får du våre høyeste nedlastingshastigheter opp til 1250 Mbps og opplasting opp til 300 Mbps.

Når vi oppgraderer nettverket, bytter vi ut lokale sentraler, signalforsterkere og antennekontakter med nye DOCSIS 3.1-komponenter. Vi gjenbruker de eksisterende coaxkablene inn til boligen, slik at miljøet spares for bytte og graving av ny kabel.

For å illustrere hva oppgraderingen utgjør, kan den sammenlignes med at E6 hadde blitt utvidet med mer enn ti felt – samtidig som fartsgrensen også øker.

Illustrasjon-utbygging-nettverk.jpg

KRAFTIG OPPGRADERING: Illustrasjonen viser hvordan vi oppgraderer hybridfibernettet i et borettslag.

Få maks ut av fibernettet med kraftig wifi-utstyr

Som en del av oppgraderingen vil kunder som oppgraderer nettverket få nytt og kraftigere wifi-utstyr. Vårt nye modem har fire innebygde antenner som gir en høyere wifi-kapasitet for flere brukere samtidig. Modemet gir derfor bedre hastighet, stabilitet og dekning i leiligheten. Det støtter med andre ord alle behov, fra det mest avanserte til enkel surfing.

Docsis_3.1_modem_telia.jpg

KRAFTIG: DOCSIS 3.1 modem

Fire tips for å få maks utnyttelse av bredbåndet ditt

1. Flytt på ruteren. Plassering av ruteren kan ha mye å si for hvor raskt du opplever nettet. Vann, glass, mur og andre kraftige konstruksjoner kan nemlig stoppe Wifi-signalene. Prøv derfor å plassere ruteren omtrent midt i boligen. Jo færre vegger og andre hindringer signalene må passere, jo bedre. Hvis du har problemer med dekning i hele huset, bør du prøve Wifix; et system som bruker mesh-teknologi til å gi seg dekning i hver krik og krok.

2. Bruk 5GHz-nettet. Elektronikk som babycalls, trådløse musikkanlegg, mikrobølgeovner, garasjeportåpner og naboens trådløse nett sender signaler som kan gi forstyrrelser på nettet ditt. Velger du 5 GHz opplever du mest sannsynlig færre forstyrrelser, da overnevnte utstyr ofte benytter seg av 2,4 GHz-nettet.

3. Bruk kabel. For å frigjøre mer plass på det trådløse nettverket ditt er et godt tips å koble til enhetene du bruker mye med kabel. Dette vil typisk være spillkonsoll, PC og TV.

4. Bytt gammelt utstyr. Det har skjedd mye på teknologifronten de siste årene. Hvis du har en gammel ruter, kan det å bytte utstyr gjøre underverker for hastigheten.

Se flere nyttige WiFi-tips her.

Var denne siden nyttig?