ForsidenOm TeliaTelia Utfordrerfond– Derfor har jeg #2 på ryggen

– Derfor har jeg #2 på ryggen

Ikke det mest populære tallet for fotballspillere, men Morten Thorsby (27) har selv bedt om det. For han har tallet en større mening. 

– Jeg spiller med #2 for togradersmålet som FN har satt. Vi er nødt til å stanse den globale oppvarmingen.

På benken i garderoben sitter Morten i det ærverdige klubbhuset til Genoa CFC, Italias eldste fotballklubb. Innenfor den flotte fasaden er spillernes garderobe – og skap fulle av fotballsko og trøyer. Utstyr som med hyppige treninger slites raskt ut. Laget av plast, og vanskelig å gjenvinne.

– Bare se på det her! Sier Morten og peker på et berg av fargesprakende skopar.

Med organisasjonen We Play Green ønsker Morten å få til en endring. Han utfordrer leverandørene til mer bærekraftig produksjon av fotballutstyr. Han utfordrer fotballspillere til å forstå sin påvirkningskraft og bruke den til noe samfunnsnyttig. Han utfordrer klubber og forbund til å ta klima og naturkrisen på alvor. Og han utfordrer sponsorer til å stille krav om bærekraft.

#2 er et symbol for at vi alle må gjøre en innsats, hvis vi skal klare å berge oss fra klima og naturkrisen. We all have a role #2 play.

Morten Thorsby

Nå løftes innsatsen og engasjementet frem av Telia Utfordrerfond. Fondet støtter mennesker som våger å tenke annerledes, og som utfordrer for å oppnå noe som er større enn dem selv.

ØNSKER MER BÆREKRAFTIG PRODUKSJON AV FOTBALLUTSTYR: Med organisasjonen We Play Green ønsker Morten å få til en endring.

– Det er ikke flust av fotballspillere som engasjerer seg i klimasaken?

– Mange mener spillerne ikke skal bry seg om annet enn fotball. De tror spillerne blir dårligere i fotball ved å engasjere seg i samfunnsspørsmål, forteller Morten.

Han trekker frem at det er tradisjon for å ikke blande fotball og politikk, men at klimasaken er annerledes.

Klima- og miljøkrisen er ikke politikk. Forskning viser at dette er en av de viktigste og største utfordringene vi står ovenfor. Det er for viktig til at vi ikke kan snakke om det.

Morten Thorsby

Ute på banen koker det. Det er en varm sensommerdag i Genoa. Her trener Morten med laget stort sett hver dag. Og når det ikke er trening, er det kamper i den italienske ligaen.

Selv mener han engasjementet gjør han mer motivert. Motivert til å spille på høyt nivå, for å ha en høy nok stemme til å fremme saken han brenner for.

Samler troppene

Det krever et lag for å vinne, og heller ikke klimakampen kan Thorsby ta alene. Han etablerte organisasjonen We Play Green, som han blant annet driver sammen med foreldrene Espen og Pia Thorsby. We Play Green har fått med seg flere spillere som ambassadører, blant annet brasilianske Marcelo Vieira og fransk-amerikanske Rachel Corboz.

Nå får organisasjonen også drahjelp fra Telia. Utfordrerne som løftes frem av fondet får inntil 100 000 kroner i støtte til et øremerket prosjekt, før Årets Utfordrer kåres – og stikker unna med 1 million.

FÅR DRAHJELP AV TELIA: Audun Bryn (t.v), leder for Telia Utfordrerfond sammen med Mortens far, Espen Thorsby.

Morten Thorsby har et imponerende engasjement, og ikke minst kraft til å skape endring! Som en del av en industri med mye overforbruk, våger han å sette ned foten og si ifra. Han er en ekte utfordrer.

Audun Bryn, leder for Telia Utfordrerfond.

De øremerkede midlene fra Telia skal We Play Green bruke til å gjøre fotballutstyr bærekraftig.

– I første omgang skal vi tilby breddeklubbene fotballdrakter som en tjeneste. Klubbene leier drakter av oss. Vi leverer innsamlede og brukte drakter så langt det rekker og kompletterer med nye drakter som vi kjøper inn fra leverandørene. Ved å samle innkjøp hos oss, kan vi stille strengere krav til sirkulært design og materialvalg hos leverandørene. Tjenesten skal håndtere hele livsløpet til draktene og forhåpentligvis vil vi forlenge levetiden vesentlig gjennom ombruk og vedlikehold. Ved å samle utlevering av drakter og utstyr, kan vi også enklere hjelpe de som trenger det slik at kostnader ikke blir en begrensning for deltagelse.

VIL GJØRE EN FORSKJELL: Morten Thorsby ønsker å få til en endring. Han utfordrer leverandørene til mer bærekraftig produksjon av fotballutstyr.

– Tjenesten vil lanseres til sesongstart 2024. Vi håper imidlertid å få i gang noen piloter allerede i løpet av vinteren. Kanskje i noen av Telias samarbeidsklubber, spør Thorsby med et smil.

Fotballdrakter er laget av plast og er vanskelig å gjenvinne. Klubbene lager stadig nye kolleksjoner og det selges drakter for hundrevis av milliarder hvert år. Inntektene fra salget er en betydelig del av klubbenes økonomi. Og det er ikke uvanlig at en de største klubbene selger rundt 2 millioner drakter årlig.

Magnetisk påvirkningskraft

Midt i denne enorme industrien befant Morten seg, da som ung fotballproff i Nederland for åtte år siden, for alvor begynte å engasjere seg for klima. Det ble klokkeklart for han at noe måtte gjøres. Og livet som fotballspiller kjentes med ett litt meningsløst.

– Så skjønte jeg at jeg måtte bruke påvirkningskraften min, sier Morten.

Fotballfamilien er verdens største flokk. Den er 100 ganger større enn Norge, 10 ganger større en Europa og dobbelt så stor som kristendommen.

Det er vi spillerne som påvirker denne flokken best og mest. Vi er, lik det eller ikke, faktisk verdens mest innflytelsesrike yrkesgruppe. Hvis vi klarer å få med oss fotballfamilien på nesten 5 mrd. mennesker, kan vi være med å redde menneskeheten.

Morten Thorsby

– Det beste jeg kan gjøre for klima er å bli så god som mulig i fotball. Er jeg god i fotball, har jeg innflytelse. Og den skal jeg bruke til å få fart på det grønne skiftet.

STOR PÅVIRKNINGSKRAFT: Det beste han kan gjøre for klima er å bli så god som mulig i fotball, mener Morten Thorsby. – Er jeg god i fotball, har jeg innflytelse.

Kjemper for togradersmålet

Morten dra hånden gjennom den lyse luggen. Omringet av italienere skiller han seg godt ut på promenaden. Det krystallklare vannet og tilgang til flott natur i fjellene rundt byen, er noe av det han elsker med Genoa.

– Det er jo dette det handler om. At generasjonene som kommer etter oss, også skal kunne nyte naturen!

Dette er We Play Green

En global ideell organisasjon, startet av Morten Thorsby i 2020. Ved hjelp av fotballspillernes påvirkningskraft, bidrar We Play Green til å belyse klima- og miljøkrisen for et enormt publikum. Målet er å få fart på det grønne skiftet, og bidra til å nå FNs bærekraftsmål. Organisasjonen rekrutterer profesjonelle fotballspillere som ambassadører, og ruster dem med kunnskap for at de skal nå ut med budskapet til sitt publikum og nettverk. We Play Green jobber også aktivt ut mot klubber, forbund, sponsorer og leverandører i fotballindustrien.

Les mer på WePlayGreen.com

Foreløpig er han ganske alene om å kjøre elbil i gatene i Genoa, men Morten opplever at italienerne de siste årene har tatt sjumilsteg når det kommer til bevissthet rundt klimautfordringer. Nå håper han å få til et godt samarbeid mellom We Play Green og klubben sin.

– Det var befriende å komme hit og oppleve at både klubben og sponsorene var på ballen. De skjønte greia. De sier de vil være med å styrke budskapet mitt.

Han håper også at engasjementet vil smitte over på medspillerne.

– Jeg er overbevist om at mange spillere vil ha veldig godt av å gi fotballen en større mening. Det gir motivasjon og styrke å føle at man bidrar.

Var denne siden nyttig?