ForsidenOm TeliaTelia UtfordrerfondKan få 1 million av Telia Utfordrerfond
Geir Ove Røe i Bitfix

Kan få 1 million av Telia Utfordrerfond

Bitfix utfordrer utenforskap med gaming: – Altfor mange unge forsvinner inn i isolasjon foran skjermen når de møter vansker. 

Men gamingen trenger ikke å være problemet, mener Mikael Johansen i Bitfix, det kan være en del av løsningen. Bitfix utfordrer utenforskap blant unge. De støttes av Telia Utfordrerfond, og kan få 1 million kroner til sitt prosjekt.

ANNERLEDES, MEN GOD KANDIDAT: BITFIX tar tak i en stor utfordring i samfunnet på en imponerende måte, mener Camilla Forberg, merkevare- og markedsdirektør i Telia.

Utfordrerne vi løfter frem skal stå på for det de tror på, tenke annerledes og gjøre en forskjell for flere enn dem selv.

Camilla Forberg, merkevare- og markedsdirektør i Telia.

– Bitfix kom raskt opp som en veldig god kandidat! sier hun, og får støtte av Audun Bryn, ansvarlig for fondet.

– De tar tak i en stor utfordring i samfunnet, nemlig unge som faller utenfor skolen og utdanning. Og det på en ny måte, som de har møtt litt motstand for – men som ser ut til å funke! fortsetter han.

Telia Utfordrerfond fremmer både enkeltmennesker, organisasjoner, lag og bedrifter som tør å gå nye veier for å gjøre samfunnet vårt litt bedre. De som løftes frem får opptil 100 000 kroner i støtte til et øremerket prosjekt. Mot slutten av året kårer folket «Årets Utfordrer», som får 1 million kroner til å realisere planene sine.

Søker tilflukt i skjermen

– Gaming var min måte å forsvinne fra hverdagen på, sier Mikael Johansen.

Han begynte å spille som 6-åring og signerte proffkontrakt da han var 10. På skolen slet han med konsentrasjonen og strevde med fagene. Fordommene han møtte for gaminginteressen sin hjalp ikke.

– De mente jeg var lat og dum, for det var tydeligvis bare late og dumme personer som gamet, sier han.

Var han syk, trodde de han skulket for å game. Og når han ikke hang med i timen, var forklaringen alltid at han brukte for mye tid foran skjermen. Da han som 16-åring mistet mammaen sin, ble vondt verre. Han droppet ut av skolen.

E-sportmiljøet Bitfix ble enda viktigere for han. Og her ble han kjent med klubbens tilbud for psykisk helse, nemlig Breakthru. Et konsept som bruker gaming og digitale hjelpemidler for å hjelpe barn og unge som sliter tilbake til hverdagen.

Et annerledes helsetilbud

– Gaming kobles gjerne sammen med mørke gutterom og einstøinger, sier allmennlege Lasse Holanger.

– Men kan også være det som får unge som sliter tilbake til en normal hverdag.

Holanger grunnla Bitfix Helse og programmet Breakthru, som er en forlengelse av e-sportklubben Bitfix – etablert av Geir Ove Røe i 2017.

UROLIG UNGDOM: Geir Ove Røe strevde med konsentrasjonen på skolebenken som ung. Nå hjelper han andre.

Jeg var selv en urolig ungdom som slet på skolen. Jeg hadde mye fravær og manglet interesse for skole.

Geir Ove Røe, grunnlegger Bitfix Gaming

Med Breakthru har han laget et sted barn og unge med vansker kan møte opp, få trygge rammer og finne et fellesskap.

– Ofte handler tilbudet vårt først og fremst om å få eleven ut av isolasjon, forteller han.

Bitfix pekte seg raskt ut som en god kandidat til fondet, og får midler øremerket Breakthru-programmet – et bidrag for at de skal fortsette det gode arbeidet, som drives av ildsjeler og tilfeldig økonomisk støtte.

Ungt utenforskap er et stort problem

Hver eneste dag er et tjuetalls ungdommer innom Bitfix’ lokaler på Tempe i Trondheim. Her kan de lære og utvikle seg i eget tempo – uten fokus på karakterer. Målet er å vekke lysten og motivasjonen til å vende tilbake til skolebenken og en normal hverdag.

Mange er skoleelever, mens andre kommer via NAV og Barne- og familietjenesten. I tillegg til gaming er sosialt samspill, utflukter, skoleundervisning og arbeidsoppgaver en del av programmet.

Vi har mange eksempler på ungdom som ikke orker å gå til skolen rett borti gata, men som tar bussen i to timer for å komme til oss.

Lasse Holanger, grunnlegger, Bitfix Helse.

Omtrent 40 prosent av ungdommene er jenter og 60 prosent gutter. Felles er at de strever med skolehverdagen, og gjerne aller mest det sosiale.
– Utenforskapet er en av de største truslene til velferdsstaten, slik vi kjenner den i dag. Gjennom vårt arbeid ønsker vi å redusere statistikken på frafall fra skole, hverdag, utdanning og arbeidsliv, og til det bruker vi teknologi, forklarer Holanger.

Breakthru har vekket interesse på NTNU, og sammen Trondheim kommune er det nå søkt om midler til å forske på effekten av tilbudet.

Det hjelper å hjelpe

Daglig leder i Breakthru, MIkael Johansen.

Proffspilleren Mikael nådde godt gjennom til ungdommene, som fant en de kunne se opp til – og en de kunne prate med. Han begynte å jobbe med Breakthru, programmet han selv sårt hadde trengt i barne- og ungdomsårene. I dag er han daglig leder.

– Det er ikke alle barn som passer inn i en A4-hverdag, med undervisning på tavle, bak en skolebenk med tunge faglige bøker foran seg. Jeg var én av dem, sammen med titusenvis av ungdommer hvert år, som ikke klarte å finne min plass i hverdagen, deler Mikael.

Han mener rammene er for trange og at barn og unge i dag opplever et altfor stort press på å passe inn – og være vellykkede.

Å jobbe med barn og unge har gitt han mening.

Når jeg ser på ungdommene her på Breakthru i dag, så ser jeg meg selv da jeg var yngre. En Mikael som gråt hver dag før skolen, og som alltid følte at han ikke var bra nok.

Mikael, proffgamer.

– Det gjør inntrykk å se ungdommer som har mistet troen på seg selv, etter å ha falt kraftig ut av systemet, men som klarer å finne livsgnist og motivasjon her hos oss.

Var denne siden nyttig?