ForsidenOm TeliaTelia UtfordrerfondUtfordrer skjulte fordommer i arbeidsmarkedet

Utfordrer skjulte fordommer i arbeidsmarkedet

Jyoti utfordrer arbeidsgivere til å ta tak i sine skjulte fordommer, og velge høyt utdannede internasjonale jobbsøkere – selv om navnene kan være vanskelig å uttale.

– Vi må evne å bruke potensialet og kompetansen kandidater med etnisk mangfold sitter på. At kompetente kandidater jobber i yrker med lave utdanningskrav, er et tap, både for samfunnet og for enkeltindividet, sier Jyoti Sohal-David (34).

Hun er en av gründerne bak Umbrella, en bedrift som matcher talentfulle fremmedkulturelle jobbsøkere med spennende arbeidsplasser. Nå løftes hun frem av Telia Utfordrerfond. 

Jyoti ble for alvor bevisst på problemstillingen da hun flyttet hjem igjen til Norge etter 11 år i Australia. Med seg hadde hun sin australske partner, og Jyoti ble sjokkert over alle de lukkede dørene han møtte i norsk arbeidsliv.

– Han ble ikke sett, på grunn av folks ubevisste fordommer. 

Tall fra Antirasistisk senter viser at det er 25 % mindre sannsynlig å bli kalt inn til jobbintervju om du ikke har et norskklingende navn. Statistisk sentralbyrå melder om 73 000 høyt utdannede innvandrere som har stillinger de er overkvalifiserte til. 

MYE UBRUKT KOMPETANSE: Jyoti Sohal-David matcher talentfulle fremmedkulturelle jobbsøkere med spennende arbeidsplasser. Nå løftes hun frem av Telia Utfordrerfond.

Det er så bortkastet at høyt utdannede mennesker ikke skal kunne jobbe med det de faktisk er gode på!

Jyoti Sohal-David, medgründer av Umbrella.

Med Umbrella ønsker Jyoti å gjøre noe med det. Hun jobber aktivt ut mot jobbsøkerne for å ruste dem til å skinne i ansettelsesprosessen, og rådgir også bedrifter om hvordan de kan og bør tenke mangfold når det kommer til rekruttering. 

Uvurderlig hjelp

En av dem som har fått hjelp av Jyoti og Umbrella er Vidhi Kumar. Hun flyttet til Norge fra India i 2017. 

– Jyoti hjalp meg å finne frem til bedrifter som søker noen med min kompetanse, sier Vidhi.

I India hadde hun jobbet 10 år med strategi og markedsføring, blant annet i L’Oreal, men i Norge var det vanskelig bare å komme inn til intervju. 

– Å søke jobb i Norge bød på utfordringer! I salg- og markedsføringssektoren er ofte flytende norsk en forutsetning – og jeg møtte en del forutinntatte holdninger, sier hun.

I startup-miljøet opplevde hun at hennes internasjonale bakgrunn ble mer satt pris på, og i dag jobber hun som Chief Growth Officer i techbedriften Cardboard. 

UTFORDRENDE: Vidhi Kumar jobber i dag som Chief Growth Officer i techbedriften Cardboard. Umbrella og Jyoti skal ha mye av æren for det.

Jeg har hørt at de fleste jobbene i Norge blir besatt gjennom nettverk, og min mangel på lokale kontakter var en betydelig hindring. Å møte Jyoti var forfriskende! Hun tok initiativ til å fordype seg i CV-en min, og hjalp meg å tilpasse jobbsøket etter mine ambisjoner.

Vidhi Kumar.

Jyoti mener arbeidsgivere i vekstselskaper har alt å tjene på å ansette internasjonale jobbsøkere. 

– Vi kommer ikke videre om vi bare ansetter folk som ligner på oss selv, sier Jyoti og trekker frem hvordan mangfoldige ansettelser bidrar til nye perspektiver på arbeidsplassen. 

Språk er en barriere

Selv har Jyoti indiske røtter, men er født og oppvokst i Drammen. I søkerbunken kan navnet hennes virke fremmed, men Jyoti, som har vokst opp i Norge, snakker flytende norsk og kjenner norsk kultur like godt som Ola og Kari. 

– For dem som kommer til Norge i voksen alder er det mye mer utfordrende, understreker hun.

Det tar tid å lære seg språk, men det er forventet at utenlandske arbeidstakere raskt mestrer norsk. Og selv om nordmenn er ganske gode i engelsk, forteller Jyoti at mange kvier seg for å prate noe annet enn norsk i arbeidshverdagen. 

Dette er Telia Utfordrerfond


Et fond som fremmer stå-på-vilje og nyskapning, som bidrar til et enklere og bedre samfunn.

Kandidatene kan både være enkeltpersoner, lag, organisasjoner og bedrifter. De som løftes frem får opptil 100 000 kroner i støtte til et øremerket prosjekt, og Årets Utfordrer får hele 1 million til å gjennomføre drømmen.

Les mer om Telia Utfordrerfond

– Mange opplever å bli holdt utenfor på grunn av språkbarrieren, både i møter og i lunsjen med kollegaer, sier hun og fortsetter:

– Mange føler seg nok litt ukomfortable når de må prate engelsk, og har gjerne et litt mindre ordforråd. Og det er jo nettopp slik de internasjonale jobbsøkerne har det hele tiden! Det stilles  høye krav til kandidatene om hvor godt de skal beherske norsk – og det er utfordrende. Det er vanskelig å lære seg et nytt språk flytende på kort tid, sier hun.

Et viktig initiativ

Nå løftes Umbrella av Telia Utfordrerfond, et fond som støtter utfordrere i samfunnet. Mennesker eller organisasjoner som strekker seg langt for å få til endring. 

BRYTER BARRIERER: Selv har Jyoti Sohal-David indiske røtter, men er født og oppvokst i Drammen. Nå vil hun utfordre arbeidsgivere til å ta tak i sine skjulte fordommer, og velge høyt utdannede internasjonale jobbsøkere – selv om navnene kan være vanskelig å uttale.

Jyoti er et godt eksempel på hvordan ett menneskes innsats kan skape bedring for mange. Med Umbrella bidrar hun til å at tilflyttere til Norge kan få et godt liv og følge drømmene sine.

Audun Bryn, leder for Telia Utfordrerfond.

Fondet ble startet opp i år, og støtter alle som løftes frem med inntil 100 000 kroner til et konkret prosjekt. 

– Vår støtte til Umbrella er øremerket for å hjelpe henne å nå ut til enda flere, sier han.

Når året går mot slutten vil Telias ansatte og folk flest stemme frem Årets Utfordrer, som får en million kroner.

Jyoti er takknemlig for støtten og oppmerksomheten:

– Målsettingen med Umbrella er å hjelpe flere med høyere utdannelse som flytter til Norge. Etnisk mangfold representerer en viktig ressurs og har kompetanse som styrker bedriftene. Med kompetansegapet vi ser i Norge idag og i fremtiden må vi kunne bruke ressurser og potensialet i hele samfunnet!  Manglende mangfold vil føre til at vi mister talenter og kompetanse.

Var denne siden nyttig?